Δύο ακόμη σύμμαχοι της Μόσχας σταματούν να αποδέχονται τη ρωσική κάρτα πληρωμών

Igor Egorov
Freepen.gr - Η χρήση της τραπεζικής κάρτας Mir, η οποία λειτουργεί μέσω ενός ρωσικού συστήματος πληρωμών, δε θα είναι πλέον δυνατή στην Κιργιζία και στις περισσότερες τράπεζες του Καζακστάν, καθώς οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Η ρωσική κάρτα πληρωμών Mir θα σταματήσει να λειτουργεί στο Κιργιστάν από την Παρασκευή 5 Απριλίου, ανακοίνωσε την Τρίτη ο τοπικός φορέας πληρωμών της χώρας, λέγοντας ότι η τεχνολογική υποδομή της χώρας είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων. Οι ρυθμιστικές αρχές του Καζακστάν δεν έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής δήλωση.

Τον περασμένο μήνα, η Ένωση Αρμενικών Τραπεζών δήλωσε πως οι δανειστές της χώρας αυτής θα σταματήσουν να δέχονται τις κάρτες Mir από τις 30 Μαρτίου, αποδίδοντας την απόφασή της στον ίδιο λόγο. Η Λευκορωσία και το Τατζικιστάν ενδέχεται επίσης να σταματήσουν να δέχονται κάρτες Mir, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται η Kommersant.

Το Εθνικό Σύστημα Πληρωμών με Κάρτες της Ρωσίας (NSPK), το οποίο λειτουργεί το Mir, δήλωσε προηγουμένως ότι είχε λάβει προειδοποίηση από την Elkart, το εθνικό σύστημα πληρωμών της Κιργιζίας, πως το Mir θα σταματήσει να λειτουργεί στο κράτος της Κεντρικής Ασίας αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Διατραπεζικό Κέντρο Επεξεργασίας (IPC), οι χρήστες των καρτών Mir δεν θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούν πληρωμές χωρίς μετρητά σε τερματικά πώλησης, να κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, να μεταφέρουν χρήματα από κάρτα σε κάρτα ή να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω διαδικτύου.

Το σύστημα καρτών πληρωμών Mir, το οποίο εκτοξεύτηκε σε δημοτικότητα μετά τις κυρώσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία, κατέστησε σχεδόν αδύνατη για τη Ρωσία τη διενέργεια διασυνοριακών συναλλαγών με τη χρήση δυτικών συστημάτων χρήματος και πληρωμών, όπως το SWIFT. Τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επικαιροποίησε τον κατάλογο με τα ρωσικά φυσικά και νομικά πρόσωπα, προσθέτοντας σε αυτόν τον διαχειριστή του ρωσικού συστήματος καρτών πληρωμών Mir.

Η πρώτη αναπληρώτρια πρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας, Olga Skorobogatova, δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος με την άρνηση των ξένων τραπεζών να αποδεχθούν την κάρτα Mir. Η Κεντρική Τράπεζα μελετά τις δυνατότητες επέκτασης των δικτύων ΑΤΜ των θυγατρικών των ρωσικών τραπεζών και τη χρήση του συστήματος ταχύτερων πληρωμών (SBP) σε άλλες χώρες. 

* Πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail