Ουκρανία: Οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους, η Ρωσία είναι ψύχραιμη

Το ελεύθερο τρέξιμο της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες πρόκειται να τελειώσει, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν πέτυχε, τελικά, στο αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό. Η βοήθεια που εγκρίθηκε το Σάββατο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα στείλει 60,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η έγκριση από τη Γερουσία αναμένεται το συντομότερο δυνατόν την Τρίτη. Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε: "Θα υπογράψω αμέσως αυτόν το νόμο για να στείλω ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο: υποστηρίζουμε τους φίλους μας και δε θα επιτρέψουμε στο Ιράν ή τη Ρωσία να επιτύχουν".

Για να είμαστε σίγουροι, οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ματαιώσουν τα αντιληπτά σχέδια της Ρωσίας για μια απόλυτη ρωσική στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία μέχρι φέτος. Όπως είναι φυσικό, οι διατλαντικοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον επίσης συσπειρώνονται, και αυτό είναι το μήνυμα που βγήκε από την εικονική συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας σε επίπεδο υπουργών Άμυνας των συμμάχων υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες το Σάββατο.

Το αίσθημα ανακούφισης στο Κίεβο είναι αισθητό με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy να δηλώνει στο NBC: "Νομίζω ότι αυτή η υποστήριξη θα ενισχύσει πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα έχουμε μια ευκαιρία για νίκη". Είπε πως οι Αμερικανοί νομοθέτες κινήθηκαν για να διατηρήσουν "την ιστορία στο σωστό δρόμο".

Από την άλλη πλευρά, η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν μάλλον πολεμική - σαν η Μόσχα να προεξοφλούσε την εξέλιξη. Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί περισσότερο τη Μόσχα στο αμερικανικό νομοσχέδιο για τη βοήθεια είναι η σκέψη που ευνοεί τη δήμευση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, την οποία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεχώρισε "επειδή αυτό είναι ουσιαστικά η καταστροφή όλων των θεμελίων του οικονομικού συστήματος. Πρόκειται για καταπάτηση της κρατικής περιουσίας, των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και της ιδιωτικής περιουσίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως νόμιμη ενέργεια - είναι παράνομη. Και κατά συνέπεια, θα αποτελέσει αντικείμενο αντιποίνων και νομικών διαδικασιών".

Η Μόσχα διαισθάνεται πως η αμερικανική πρόθεση είναι, πρώτον, να εξαναγκάσει και την ΕΕ σε παρόμοια πορεία και να καταστρέψει έτσι τις όποιες εναπομείνασες προοπτικές συμφιλίωσης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης για πολύ καιρό ακόμη, δεύτερον, να παράσχει τα εφόδια για να αξιοποιήσει τελικά τα ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για να δημιουργήσει επιχειρήσεις για το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και, τρίτον, από γεωπολιτική άποψη, να δημιουργήσει ένα προηγούμενο σε οποιαδήποτε μελλοντική αναμέτρηση μεταξύ της Δύσης και της Κίνας.

Αρκεί να πούμε ότι η Μόσχα έχει δίκιο όταν εκτιμά πως σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, ο νόμος για την ειρήνη του 21ου αιώνα μέσω της ισχύος, ο οποίος ψηφίστηκε επίσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με διακομματική ψήφο 360-58 το Σάββατο και εξουσιοδοτεί την εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ να κατάσχει και να μεταφέρει στην Ουκρανία τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στις ΗΠΑ, είναι γεμάτος με συνέπειες πολύ πιο καταστροφικές από την οικονομική βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Κατά περίεργο τρόπο, συμπληρώνουν επίσης το ένα το άλλο.

Μην κάνετε κανένα λάθος σχετικά με τη διακομματική συναίνεση στο Κογκρέσο στο θέμα αυτό. Αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προφανώς αποβάλει την αμφιθυμία του και αποφάσισε να υποστηρίξει το νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Η συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι ο Τζόνσον μπορεί τελικά να μην εκδιωχθεί από τους ακροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το Πεκίνο αντιλαμβάνεται πολύ καλά το διαβολικό παιχνίδι. Ένα σχόλιο στους Global Times την Κυριακή ανέφερε: "Εάν το νομοσχέδιο [για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία] γίνει τελικά νόμος και τεθεί σε ισχύ, θα δημιουργήσει ένα καταστροφικό προηγούμενο κατά της υπάρχουσας διεθνούς οικονομικής τάξης".

Φυσικά, οι ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις θα παρακολουθούνται με προσοχή. Διότι, σε τέτοιες ρευστές συνθήκες, οι πράξεις μιλούν καλύτερα από τα λόγια. Σε κάθε περίπτωση, έχει έρθει ένα σημείο καμπής, καθώς, προφανώς με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο, η κυβέρνηση Μπάιντεν αλλάζει ταχύτητα και απειλεί ρητά την Κίνα για την υποτιθέμενη υποστήριξη της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί την Τετάρτη τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα.  

Στο σύνολό τους, αυτό που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει διπλά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε αντίθεση με προηγούμενες προβλέψεις που έλεγαν ότι η πολεμική κόπωση έχει αρχίσει να επέρχεται. Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστράτηγος Pat Ryder αποκάλυψε στο Politico με δήλωσή του πως η κυβέρνηση Biden εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει επιπλέον στρατιωτικούς συμβούλους στην Ουκρανία, καθώς "οι συνθήκες ασφαλείας έχουν εξελιχθεί".

Αυτό το πρόσθετο προσωπικό "δε θα έχει πολεμικό ρόλο, αλλά θα συμβουλεύει και θα υποστηρίζει την ουκρανική κυβέρνηση και τον στρατό". Ο συγκεκριμένος αριθμός του προσωπικού παραμένει εμπιστευτικός "για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας και προστασίας των δυνάμεων". Θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες εφοδιασμού και εποπτείας για τα όπλα που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και "το νέο απόσπασμα θα βοηθήσει επίσης τον ουκρανικό στρατό με τη συντήρηση των όπλων.”

Πράγματι, πέρα από τη σοφιστεία του μη πολεμικού ρόλου, αυτό που είναι στα χαρτιά είναι μια σταδιακή επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Μπάιντεν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δε θα συμμετάσχουν στον πόλεμο εκ μέρους της Ουκρανίας, καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο μιας άμεσης ρωσοαμερικανικής στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Επικαλούμενο πηγές, το Politico ανέφερε ακόμη πως "ένα από τα καθήκοντα που θα αναλάβουν οι σύμβουλοι είναι να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να σχεδιάσουν τη συντήρηση του πολύπλοκου εξοπλισμού που έχουν δωρίσει οι ΗΠΑ, καθώς οι μάχες το καλοκαίρι αναμένεται να ενταθούν".

Πώς αθροίζεται το νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 60,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων; Περιλαμβάνει 23,2 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων όπλων, 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά προηγμένων οπλικών συστημάτων για την Ουκρανία και άλλα 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια για "τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή".

Δηλαδή, στην πραγματικότητα, η άμεση στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα ανέλθει σε περίπου 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2024. Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι αυτή η κατανομή αποκλείει μια νέα ουκρανική "αντεπίθεση". Αλλά αυτό είναι μια μικρή παρηγοριά, αφού η αυξημένη ροή αμερικανικού οπλισμού θα ενισχύσει την ουκρανική στρατιωτική ικανότητα για να αντέξει τη ρωσική επίθεση, η οποία δεν μπορεί παρά να επηρεάσει την παρούσα ισορροπία δυνάμεων στο μέτωπο.

Από στρατιωτικής πλευράς, σε άμεσους όρους, η αιχμή του νομοσχεδίου για τη βοήθεια έγκειται στο γεγονός πως ανοίγει την πύλη για τη μεταφορά στην Ουκρανία τακτικών πυραυλικών συστημάτων [ATACMS] ικανών να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων, γεγονός που φέρνει την Κριμαία εντός της εμβέλειάς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, γαλλικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Οδησσού και αριθμούν 1000 άτομα, ενώ σύντομα αναμένεται ένα ακόμη απόσπασμα. Αυτό βέβαια είχε προβλεφθεί πριν από μερικές εβδομάδες από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εξωτερικού, αλλά το Παρίσι το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά. 

Η ουσία εδώ είναι ότι το πακέτο βοήθειας αποσκοπεί αφενός στην αποφυγή μιας καταστροφικής στρατιωτικής κατάστασης που θα προκύψει στο μέτωπο τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να είναι πολιτικά επιζήμια για την επανεκλογή του Μπάιντεν, ενώ αφετέρου, το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων πηγαίνει στην πραγματικότητα στους αμερικανούς κατασκευαστές όπλων σε ορισμένες βασικές "swing states" και ικανοποιεί το σημαίνον στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και το βαθύ κράτος.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στη Wall Street Journal: "Θα στείλουμε στρατιωτικό εξοπλισμό από τα δικά μας αποθέματα και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο για να αναπληρώσουμε αυτά τα αποθέματα αγοράζοντάς τα από Αμερικανούς προμηθευτές. Αυτό περιλαμβάνει πυραύλους Patriot που κατασκευάζονται στην Αριζόνα, πυραύλους Javelin που κατασκευάζονται στην Αλαμπάμα και βλήματα πυροβολικού που κατασκευάζονται στην Πενσυλβάνια, το Οχάιο και το Τέξας".

Σίγουρα, η θριαμβολογική αφήγηση του πολέμου στην Ουκρανία από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail