Οι μισές από τις πληρωμές Ρωσίας-Κίνας πραγματοποιούνται μέσω τρίτων - Reuters

Sputnik / Vladimir Astapkovich
Freepen.gr - Έως και οι μισές από τις συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Κίνας διευκολύνονται μέσω μεσαζόντων για να αποφύγουν την έκθεση των κινέζων δανειστών στον κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters, επικαλούμενο εμπορικούς συμβούλους και τραπεζίτες, καθώς και εισαγωγείς και εξαγωγείς.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι μεσάζοντες που βοηθούν τη Μόσχα και το Πεκίνο να πραγματοποιήσουν διασυνοριακές πληρωμές εκπροσωπούνται από νομικά πρόσωπα στο Χονγκ Κονγκ, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα έθνη που έχουν επιλέξει να μην υποστηρίξουν τις πολιτικές κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ορισμένες εταιρείες φέρονται να έχουν στραφεί στις υπηρεσίες των πρακτόρων πληρωμών, δημιουργώντας αλυσίδες προσωρινών εταιρειών για να κάνουν τις διαδικασίες πληρωμών ταχύτερες.

Δύο Ρώσοι σύμβουλοι που εργάζονται με μεσάζοντες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων πως σχεδόν οι μισές ρωσικές οντότητες που συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες επιλέγουν τις υπηρεσίες τους, ενώ μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο των κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία, δημιούργησαν συστήματα με μεσάζοντες πριν από ένα χρόνο.

Οι καθυστερήσεις στις αποστολές και οι παρατεταμένες συναλλαγές έχουν αναγκάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επιχειρήσεις να στραφούν σε μεσάζοντες, παρά τις αυξημένες χρεώσεις που μπορεί να ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες δολάρια για κάθε συναλλαγή, καθώς και τον μεγάλο κίνδυνο κατασχέσεων αποστολών σε τρίτες χώρες που σχετίζονται με κυρώσεις. Σύμφωνα με μία από τις πηγές, μια μεγάλη παρτίδα διακομιστών που μεταφέρονταν στη Ρωσία από την Κίνα μέσω Καζακστάν κατασχέθηκε αφού η αποστολή έπεσε στο πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η χρήση διαμεσολαβητών δεν παρέχει στις εταιρείες εγγυήσεις, καθώς οι πληρωμές μπορούν ακόμη να απορριφθούν από τις κινεζικές τράπεζες, ενώ ο λιγότερο επίσημος χαρακτήρας αυτών των διακανονισμών σημαίνει ότι οι ρωσικές εταιρείες ενδέχεται να δυσκολευτούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Μόνο το ένα πέμπτο των ρωσικών επιχειρήσεων φέρεται να έχει πλήρη πρόσβαση στους κινεζικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ενώ το 30% έχει περιορισμένη πρόσβαση.

Ορισμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, έχουν εκφράσει την ελπίδα πως η επίσκεψη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα τον επόμενο μήνα θα βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος, ενώ άλλες είναι λιγότερο αισιόδοξες, μια από τις οποίες σημείωσε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις κινεζικές τράπεζες, παρά την άνθηση του εμπορίου μεταξύ των χωρών.

* πληροφορίες rt.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail