Οι δυτικές χώρες πανικοβάλλονται καθώς το Ιράν ζυγίζει τις επιλογές του

Παρά τα σκληρά λόγια του Ισραήλ και τον επανειλημμένο όρκο του Μπάιντεν να υπερασπιστεί το Ισραήλ, η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και του Ιράν εξελίσσεται σε πραγματική πανωλεθρία. Και τα πράγματα δε φαίνονται πολύ καλύτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κόσμος βρίσκεται πλέον σε καλόπιστη κατάσταση αναμονής - δηλαδή, περιμένει νευρικά τα υποσχόμενα στρατιωτικά αντίποινα του Ιράν για τον παράνομο βομβαρδισμό του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό από το Ισραήλ πριν από μια εβδομάδα. Η Σύμβαση της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις είναι σαφής:

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι χώροι μιας διπλωματικής αποστολής είναι απαραβίαστοι και δεν πρέπει να εισέρχονται από τη χώρα υποδοχής παρά μόνο με την άδεια του επικεφαλής της αποστολής- ομοίως, η χώρα υποδοχής δεν πρέπει ποτέ να ερευνά τους χώρους, δεν μπορεί να κατάσχει τα έγγραφα ή την περιουσία της και πρέπει να προστατεύει την αποστολή από εισβολές ή ζημιές (άρθρο 22). Το άρθρο 30 επεκτείνει τη διάταξη αυτή στην ιδιωτική κατοικία των διπλωματικών υπαλλήλων.
Αυτά για τη "διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες". Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία μπλόκαραν μια προτεινόμενη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συντάχθηκε από τη Ρωσία και η οποία θα καταδίκαζε την παράνομη δράση του Ισραήλ. Αυτό έστειλε στον κόσμο ένα σαφές μήνυμα - η Σύμβαση της Βιέννης είναι άχρηστη. Μόλις λίγες ημέρες αφότου το ΣΑΗΕ απέτυχε να υποστηρίξει τη Σύμβαση αυτή, ο Ισημερινός εισέβαλε στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο και απήγαγε έναν πολιτικό του Ισημερινού στον οποίο είχε δοθεί άσυλο από το Μεξικό.

Η άρνηση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας να υποστηρίξουν αυτό το βασικό δόγμα του διεθνούς δικαίου άφησε στο Ιράν μόνο δύο επιλογές: να μην κάνει τίποτα για αντίποινα ή να ανταποδώσει. Φαίνεται ότι κάποια μορφή στρατιωτικών αντιποίνων είναι στα χαρτιά. Δεν πιστεύω ότι το Ιράν θα συμπεριφερθεί όπως το Ισραήλ χτυπώντας μια ισραηλινή διπλωματική εγκατάσταση. Αντιθέτως, πιστεύω πως θα επιτεθεί σε ισραηλινά στρατιωτικά μέσα.

Υπάρχουν ενδείξεις προετοιμασίας για κάποιου είδους στρατιωτική απάντηση από το Ιράν:
Την Τετάρτη, μονάδες του ιρανικού στρατού και του IRGC (Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης) τέθηκαν σε υπηρεσία σε στρατώνες και οι άδειες ακυρώθηκαν.

Η Ουάσινγκτον εντόπισε ότι το Ιράν μετακινεί στρατιωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ και αεροσκαφών - Δύο αμερικανικές πηγές στο CNN.
Τα εμπορικά αεροσκάφη αποφεύγουν πλέον ενεργά τον ισραηλινό εναέριο χώρο και όσα βρίσκονται ακόμη μέσα σε αυτόν αποχωρούν (βλ. παραπάνω χάρτη). Η Air France, για παράδειγμα, διέταξε τους πιλότους της να μην πετούν πάνω από τον ιρανικό εναέριο χώρο.

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών εκκενώνει τους πολίτες τους από το Ισραήλ και το Ιράν και οι προειδοποιήσεις πολλαπλασιάζονται:

Ο Καναδάς και η Ολλανδία δίνουν εντολή στους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στο Ισραήλ και να φύγουν από εκεί με κάθε μέσο.
Η Γερμανία κάλεσε όλους τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράν.

Η Νορβηγία εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στο Ισραήλ.

Η Γαλλία εκκενώνει όλους τους διπλωμάτες της και τους συγγενείς τους από το Ιράν - Reuters

Η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στο Ιράν ή στο Ισραήλ.
Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ για να συντονίσει τις άμυνες και τις πιθανές αντιδράσεις σε μια ιρανική επίθεση. Αλλά η δυνατότητα των ΗΠΑ και του Ισραήλ να απαντήσουν με μια αεροπορική εκστρατεία έχει συναντήσει κάποια εμπόδια:
Το Κατάρ και το Κουβέιτ ενημέρωσαν τις ΗΠΑ πως δε θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν βάσεις στο έδαφός τους για επιθέσεις κατά του Ιράν - διπλωματικές πηγές.

Η Τουρκία ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δε θα τους επιτραπεί να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο τους κατά του Ιράν.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση στο Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον ότι οι αντίστοιχες τακτικές τους για την αντιμετώπιση της Χαμάς και των Χούθις αντίστοιχα έχουν αποτύχει. Ο Ισραηλινός αρθρογράφος, Chaim Levinson, έριξε αυτή τη βόμβα στις σελίδες της Haaretz - Λέγοντας αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί: Το Ισραήλ έχει ηττηθεί - μια ολοκληρωτική ήττα.

Έχουμε χάσει. Η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί. Η ανικανότητα να την παραδεχτείς συμπυκνώνει όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ατομική και μαζική ψυχολογία του Ισραήλ. Υπάρχει μια ξεκάθαρη, αιχμηρή, προβλέψιμη πραγματικότητα που πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε, να επεξεργαζόμαστε, να κατανοούμε και να βγάζουμε συμπεράσματα για το μέλλον. Δεν έχει πλάκα να παραδεχτούμε πως έχουμε χάσει, γι' αυτό λέμε ψέματα στους εαυτούς μας. . . .

Λέμε διαρκώς στους εαυτούς μας για μια φανταστική προθεσμία - Απρίλιος, Μάιος, 1η Σεπτεμβρίου - και αν η Χεζμπολάχ συνεχίσει μέχρι τότε, θα της δώσουμε ένα γερό χτύπημα. Η προθεσμία μετατίθεται συνεχώς. Η περιοχή των συνόρων παραμένει άδεια. Η εξαπάτηση συνεχίζεται. Φαίνεται τώρα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για χρόνια, όποιος οδηγεί κατά μήκος των συνόρων να είναι στόχος. Το Τελ Χάι θα πέσει ξανά.

Και αυτό ισχύει σε όλα τα μέτωπα: Δεν θα επιστρέψουν όλοι οι όμηροι, είτε ζωντανοί είτε νεκροί. Τα ίχνη κάποιων έχουν χαθεί και η τύχη τους θα παραμείνει άγνωστη. Θα είναι σαν τον πεσμένο πλοηγό της πολεμικής αεροπορίας Ρον Αράντ. Οι συγγενείς τους θα κυκλοφορούν άρρωστοι από ανησυχία, φόβο και ανησυχία. Κατά καιρούς, θα εκτοξεύουμε μπαλόνια στη μνήμη τους. . . .

Όσο περισσότερο τα φερέφωνα φωνάζουν ότι "κερδίζουμε", τόσο πιο ξεκάθαρο είναι πως χάνουμε. Το ψέμα είναι η τέχνη τους. Πρέπει να το συνηθίσουμε αυτό. Η ζωή είναι λιγότερο ασφαλής από ό,τι πριν από την 7η Οκτωβρίου. Το χτύπημα που δεχτήκαμε θα τσούζει για τα επόμενα χρόνια. Ο διεθνής εξοστρακισμός δε θα περάσει. Και, φυσικά, οι νεκροί δε θα επιστρέψουν. Ούτε και πολλοί από τους ομήρους.

Προσθέστε σε αυτό και την πλήρη και απόλυτη αποτυχία της επιχείρησης Prosperity Guardian, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποδείχθηκε ανίκανο και μαζί μια χούφτα "συμμάχων" να ξανανοίξουν την Ερυθρά Θάλασσα στη θαλάσσια κυκλοφορία και να καταστείλουν τους Χούθι από το να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον οποιουδήποτε πλοίου προσπαθούσε να κατευθυνθεί προς το Ισραήλ. Οι Γάλλοι απέδειξαν το πραγματικό τους ταλέντο - υποχωρούν:

Γαλλικές πηγές αποκάλυψαν ότι η γαλλική φρεγάτα FREMM Alsace αναχώρησε από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, ανέφερε την Πέμπτη η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ο διοικητής της φρεγάτας, Jerome Henry, αναγνώρισε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης "δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους με πολύ αιφνιδιαστικό και εντυπωσιακό τρόπο".

"Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το επίπεδο όπλων και βίας", επισήμανε.

Λόγος προς τον Μακρόν - αν το Ναυτικό σας δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην "οργή" των Χούτι, πώς στο διάολο νομίζετε ότι μπορείτε να επικρατήσετε στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας εναντίον των Ρώσων; Αυτό θα ήταν υψηλή κωμωδία αν δεν υπήρχε το φάσμα του παγκόσμιου πολέμου που διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Καθώς οι Ισραηλινοί και Αμερικανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες επιδίδονται στη βομβαρδιστική φαντασίωση ότι θα κλωτσήσουν κάποιον ιρανικό κώλο αν η Τεχεράνη επιλέξει να ανταποδώσει, πρέπει να έχουν κατά νου αυτή τη βασική μεταβλητή: Το Ιράν διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και την Κίνα για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εάν το Ιράν δεχθεί επίθεση, οι πιθανότητες να έρθουν σε βοήθεια η Ρωσία και η Κίνα είναι μεγάλες. Ίσως αυτό να αποθρασύνει τους πολεμοκάπηλους που είναι μεθυσμένοι από το αίμα των Παλαιστινίων αμάχων.


Ένα τελευταίο σημείο. Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε την Παρασκευή [12/4] ένα μπαράζ 50 ρουκετών προς το Ισραήλ. Το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας το Iron Dome, φέρεται να κατέρριψε αρκετούς αλλά όχι όλους. Ήταν αυτή η επίθεση με πυραύλους μέρος μιας ευρύτερης ιρανικής στρατηγικής για την αφαίμαξη του Ισραήλ από τα πυρομαχικά του Iron Dome; Το Ισραήλ δεν έχει απεριόριστο απόθεμα πυραύλων Iron Dome. Η χρήση αυτών των ακριβών πυραύλων για την κατάρριψη σχετικά φθηνών πυραύλων της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να φέρει το Ισραήλ στη θέση να έχει εξαντλήσει τις δυνάμεις του πριν έρθει η πραγματική επίθεση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail