Η Bank of America εκδίδει προειδοποίηση για $130 το πετρέλαιο

pixabay / jp26jp
Freepen.gr - Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου κατά 30-40 δολάρια ανά βαρέλι, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες της Bank of America στους πελάτες τους σε ερευνητικό σημείωμα που είδε το CNBC.

Η Τεχεράνη και η Δυτική Ιερουσαλήμ ανταλλάσσουν απειλές από τότε που το Ιράν πραγματοποίησε την πρώτη του άμεση στρατιωτική επίθεση στο εβραϊκό κράτος το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε αντίποινα για μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στη Συρία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Εάν οι εχθροπραξίες κλιμακωθούν σε μια παρατεταμένη σύγκρουση που θα επηρεάσει τις ενεργειακές υποδομές και θα διαταράξει τις προμήθειες ιρανικού αργού, η τιμή του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς Brent θα μπορούσε να αυξηθεί "σημαντικά" στα 130 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρεται σε ερευνητικό σημείωμα της Bank of America την Τρίτη, σύμφωνα με το CNBC. Πρόσθεσε πως το αμερικανικό αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 123 δολάρια.

Το σενάριο φέρεται να υποθέτει ότι η ιρανική παραγωγή πετρελαίου μειώνεται έως και κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd). Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), το Ιράν, ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), παράγει περίπου 3,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Πέρυσι κατατάχθηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή αύξησης της προσφοράς παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.

Εάν μια σύγκρουση οδηγούσε σε διαταραχές εκτός του Ιράν, όπως η απώλεια 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως ή περισσότερο, οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν κατά 50 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το σημείωμα. Το Brent θα διαμορφωθεί τελικά γύρω στα 100 δολάρια το 2025, ενώ το αμερικανικό σημείο αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) θα κατέβει στα 93 δολάρια, προέβλεψε.

Η τιμή του αργού τύπου Brent εκτοξεύθηκε σε πάνω από 91 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού η Τεχεράνη απείλησε με αντίποινα κατά του Ισραήλ. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η παγκόσμια οικονομική ομάδα της τράπεζας, τις ημέρες που ακολούθησαν το χτύπημα αντιποίνων οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν λόγω "[των] περιορισμένων απωλειών και ζημιών" που προκάλεσε

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η αντίδραση της αγοράς "μπορεί να μην αντανακλά τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις" της πρώτης άμεσης στρατιωτικής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Εάν ένας πόλεμος περιοριστεί στα δύο έθνη, η Bank of America βλέπει μικρές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και στη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ένας γενικός περιφερειακός πόλεμος, ωστόσο, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ίδρυμα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύονταν στα 86,6 δολάρια ανά βαρέλι στις 11:29 ώρα Ελλάδας στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο (ICE). Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI διαπραγματεύονταν στα 82 δολάρια ανά βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

* πληροφορίες rt.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail