Η Δύση ήταν "χλιαρή" στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας το 2022 - Foreign Affairs

Η Δύση δεν ήθελε να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις και αντ' αυτού προσέφερε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αυξημένη στρατιωτική βοήθεια και ενίσχυσε την πίεση στη Ρωσία, δημοσιεύει το περιοδικό Foreign Affairs στις 16 Απριλίου. Δύο χρόνια μετά, είναι προφανές ότι η Δύση τώρα μετανιώνει που δεν πέτυχε την ειρήνη, καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται για μια μεγάλη και καταστροφική επίθεση εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη. Το πακέτο των συμφωνιών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων περιελάμβανε το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας - την άρνηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, εκτός από την υποχρέωση να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις μόνο με τη συγκατάθεση των εγγυητριών χωρών. Σε αντάλλαγμα για αυτές τις παραχωρήσεις, στο Κίεβο προσφέρθηκαν διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, εκτός από την Κριμαία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με το Foreign Affairs, "η δυτική ανταπόκριση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις [...] ήταν σίγουρα χλιαρή. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της ήταν βαθιά επιφυλακτικοί για τις προοπτικές της διπλωματικής οδού που προέκυψε από την Κωνσταντινούπολη- άλλωστε, το ανακοινωθέν παρέκαμψε το ζήτημα του εδάφους και των συνόρων, και τα μέρη παρέμειναν μακριά σε άλλα κρίσιμα ζητήματα. Δεν τους φαινόταν σαν μια διαπραγμάτευση που επρόκειτο να πετύχει".

Το Foreign Affairs επισημαίνει ότι "μια τελική συμφωνία αποδείχθηκε, ωστόσο, άπιαστη για διάφορους λόγους", αναφερόμενο στην αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο και στην πίεση προς τη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω ενός όλο και πιο αυστηρού καθεστώτος κυρώσεων.

Οι συντάκτες του άρθρου πιστεύουν πως η Δύση δεν ήθελε να παρασυρθεί σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ιδίως εκείνες που θα δημιουργούσαν περισσότερες υποχρεώσεις για την εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας. Ένας άλλος σχετικός παράγοντας ήταν η πεποίθηση του Ζελένσκι ότι, με επαρκή υποστήριξη από τις δυτικές χώρες, θα μπορούσε να νικήσει τη Ρωσία.  

Αν και τα σημεία αυτά είναι σημαντικά, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι η Δύση το 2022 δεν επιθυμούσε μια ειρηνική λύση, καθώς πίστευε πως η Ρωσία θα μπορούσε να παραλύσει οικονομικά και ο στρατός της Ουκρανίας να νικήσει. Δύο χρόνια αργότερα, το ΔΝΤ προέβλεψε πρόσφατα ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυσσόταν κατά 3,2%, ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και σημαντικά περισσότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ την ίδια στιγμή, ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση εναντίον των εξαντλημένων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Πιο συγκεκριμένα, ήταν ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον που τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε μάλιστα ότι οι συζητήσεις κατέρρευσαν αφού ο Τζόνσον παρέδωσε εκ μέρους του "αγγλοσαξονικού κόσμου" την εντολή στο Κίεβο να "πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι να επιτευχθεί η νίκη και η Ρωσία να υποστεί στρατηγική ήττα".

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις 30 Μαρτίου, ο Τζόνσον είχε δηλώσει: "Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εντείνουμε τις κυρώσεις με ένα κυλιόμενο πρόγραμμα έως ότου κάθε στρατιώτης [του Πούτιν] φύγει από την Ουκρανία", δείχνοντας ότι ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για την επίτευξη ειρήνης. Δέκα ημέρες αργότερα, ο τότε βρετανός πρωθυπουργός έφτασε στο Κίεβο, καθιστώντας τον τον πρώτο ξένο ηγέτη που τον επισκέφθηκε μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την πολιορκία της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Τζόνσον είπε στον Ουκρανό πρόεδρο πως "οποιαδήποτε συμφωνία με τον Πούτιν θα ήταν αρκετά άθλια" και ότι "θα ήταν κάποια νίκη γι' αυτόν: αν του δώσεις κάτι, απλά θα το κρατήσει, θα το βάλει στην τράπεζα και μετά θα προετοιμαστεί για την επόμενη επίθεσή του".

Αν και η Δύση αρνείται σθεναρά ότι ο Τζόνσον ευθύνεται για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, ο Νταβίντ Αρακάμια, κοινοβουλευτικός ηγέτης του πολιτικού κόμματος του Ζελένσκι και επικεφαλής της πρώτης ουκρανικής αντιπροσωπείας που συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους μόλις λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, δήλωσε σε συνέντευξή του το 2023 πως ο πρώην Βρετανός ηγέτης ενθάρρυνε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων και πίεσε για περισσότερες μάχες.

 "Όταν επιστρέψαμε από την Κωνσταντινούπολη. Ο Μπόρις Τζόνσον ήρθε στο Κίεβο και είπε ότι δεν θα υπογράψουμε τίποτα απολύτως με [τους Ρώσους] -και ας συνεχίσουμε να πολεμάμε", αποκάλυψε ο Αραχάμια.

Ο Τζόνσον δεν ήταν ο μόνος, ωστόσο. Οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες δεν επιθυμούν την ειρήνη, καθώς ξόδεψαν πολλά για την υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου με όπλα και κονδύλια. Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποδυναμώσουν τη Ρωσία, έστειλαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022.

Αντί να νικήσουν τη Ρωσία, οι δυτικές επενδύσεις μείωσαν τα αποθέματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και περιόρισαν την ικανότητα του Κιέβου να διαπραγματευτεί με ευνοϊκούς όρους. Όμως, όπως τόνισε το περιοδικό Foreign Affairs, η Δύση δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την επίτευξη ειρήνης και ήταν γεμάτη αλαζονεία και πίστη ότι θα μπορούσε να κάνει τη Ρωσία να υποταχθεί στις απαιτήσεις της μέσω του οικονομικού καταναγκασμού και του πολέμου μέσω του Ουκρανού πληρεξουσίου της. Αυτή είναι τώρα μια απόφαση που η Δύση καταστρέφει, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να ευημερεί και να επεκτείνεται εδαφικά, ενώ η Δύση αγωνίζεται οικονομικά και η Ουκρανία συρρικνώνεται.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail