Η Ρωσία αρχίζει να αποσύρει τους ειρηνευτές της από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Photo: мультимедиа.минобороны.рф by Минобороны России is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International
Freepen.gr - Οι Ρώσοι ειρηνευτές βρίσκονται στη ζώνη της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν από το φθινόπωρο του 2020. Το ερώτημα σχετικά με το μέλλον του ρωσικού ειρηνευτικού αποσπάσματος τέθηκε μετά την επιχείρηση του Μπακού στη δημοκρατία.

Η Ρωσία αποσύρει τις ειρηνευτικές μονάδες της από το έδαφος της πρώην Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Οι Ρώσοι ειρηνευτές είχαν τοποθετηθεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ σύμφωνα με την τριμερή δήλωση του Μπακού, του Ερεβάν και της Μόσχας με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου 2020. Το απόσπασμα αναπτύχθηκε κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου Lachin, ο οποίος συνδέει την περιοχή με την Αρμενία. Σύμφωνα με τις συμφωνίες, στην περιοχή στάλθηκαν 1.960 στρατιωτικοί με φορητά όπλα, 90 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 380 μονάδες αυτοκινήτων και ειδικού εξοπλισμού. Οι ειρηνευτές επρόκειτο να παραμείνουν στην περιοχή για πέντε χρόνια, έως το 2025.

Το πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν APA ανέφερε ότι οι ειρηνοφύλακες έχουν ήδη εγκαταλείψει το συγκρότημα της μονής Dadivank. Το αρμενικό δημοσίευμα News.am επιβεβαίωσε τις πληροφορίες. Το απόσπασμα θα αποσυρθεί σταδιακά, πρόσθεσε το πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

Το Αζερμπαϊτζάν διεξήγαγε στρατιωτική επιχείρηση στο Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του 2023. Μετά την επιχείρηση, το Μπακού ανακοίνωσε την ενσωμάτωση της περιοχής στη χώρα. Περισσότεροι από 100.000 εθνοτικοί Αρμένιοι εγκατέλειψαν το έδαφος της πρώην δημοκρατίας. Στη συνέχεια τέθηκε το ερώτημα για την τύχη του ρωσικού ειρηνευτικού αποσπάσματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το φθινόπωρο του 2023, οι Ρώσοι ειρηνευτές άρχισαν να αποσυναρμολογούν τα προσωρινά παρατηρητήρια κατά μήκος της πρώην γραμμής επαφής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Mikhail Galuzin δήλωσε σε συνέντευξή του στο RBC τον Οκτώβριο του 2023 πως οι Ρώσοι ειρηνευτές θα πρέπει να είναι παρόντες στο Καραμπάχ στο μέλλον.

"Το ζήτημα των λεπτομερειών για την παραμονή του αποσπάσματος θα συζητηθεί και θα επιλυθεί μεταξύ της Μόσχας και του Μπακού μέσω των καθιερωμένων διαύλων", δήλωσε. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προέβη στη συνέχεια σε παρόμοια δήλωση.

Το ρωσικό ειρηνευτικό απόσπασμα υπέστη απώλειες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, μία ημέρα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε τον θάνατο Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων όταν ένα ρωσικό όχημα δέχθηκε βομβαρδισμό στην περιοχή του χωριού Dzhanyatag (Chankatah). Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, σε συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε τη λύπη του για ό,τι συνέβη και ζήτησε συγγνώμη. Τον Δεκέμβριο, άλλος ένας ειρηνευτικός σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν όταν ένα ρωσικό BTR-82 βγήκε από έναν ορεινό δρόμο.


* πληροφορία english.pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail