Οι ΗΠΑ ρίχνουν δόλωμα στην Υεμένη, αλλά η Ανσαράλα δεν τσιμπάει

Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει κρυφά μια εκπληκτική σειρά παραχωρήσεων στην Ανσαράλα για να σταματήσει τις ναυτικές επιχειρήσεις της προς υποστήριξη της Γάζας - χωρίς αποτέλεσμα.

Khalil Nasrallah - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Είμαστε υπέρ μιας διπλωματικής λύσης. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση.

- Ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη Τίμοθι Λέντερκινγκ

Σε ειδική ενημέρωση στις 3 Απριλίου - σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη των εκτεταμένων ναυτικών επιχειρήσεων της Υεμένης για την αποδυνάμωση της ικανότητας του Ισραήλ να διεξάγει πόλεμο στη Γάζα - ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη Timothy Lenderking υπογράμμισε τη σημασία της αναζήτησης διπλωματικών λύσεων στην Υεμένη αντί των στρατιωτικών λύσεων που η κυβέρνησή του υποστηρίζει δυνατά εδώ και μήνες.

Η στάση του Λέντερκινγκ ήρθε σε έντονη αντίθεση με την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο ενός πολυεθνικού συνασπισμού κατά των δυνάμεων της Υεμένης υπό την ηγεσία της Ανσαράλα, με στόχο τη διασφάλιση της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και την ουσιαστική προστασία του εμπορίου που συνδέεται με το Ισραήλ από τον σαρωτικό ναυτικό αποκλεισμό της Υεμένης.

Καθώς όμως οι εντάσεις αυξάνονται και οι περιφερειακοί σύμμαχοι διστάζουν να συμμετάσχουν στον συνασπισμό ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου υπό τον φόβο των άμεσων αντιποίνων της Υεμένης, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπάθησαν αθόρυβα να δελεάσουν τη Σαναά σε διαπραγματεύσεις μέσω προσφορών που μετέφεραν οι Ομανοί και άλλοι διεθνείς διαμεσολαβητές που διατηρούν δεσμούς με την de facto κυβέρνηση της Υεμένης στη Σαναά.

Η θέση του Lenderking μπορεί, στην πραγματικότητα, να αντανακλά ένα εκπληκτικό σύνολο ιδιωτικών υποσχέσεων των ΗΠΑ που δόθηκαν μέσω μεσαζόντων στην Ansarallah πίσω από κλειστές πόρτες - υποσχέσεις που ουσιαστικά καλύπτουν όλα τα κουτάκια της λίστας επιθυμιών του κινήματος αντίστασης.

"Σταματήστε την υποστήριξή σας στη Γάζα και θα σας δώσουμε τα πάντα"

Ενημερωμένες πηγές από την Υεμένη αποκαλύπτουν στο The Cradle ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν στη Σαναά - σε αντάλλαγμα για την ουδετερότητά της στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Γάζας - "μια αναγνώριση της νομιμότητάς της".

Αυτό θα περιελάμβανε τη σοβαρή μείωση του ρόλου του υποστηριζόμενου από τη Σαουδική Αραβία Προεδρικού Συμβουλίου υπό τον Ρασίντ αλ-Αλίμι και την επιτάχυνση της υπογραφής ενός οδικού χάρτη με το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι για τον τερματισμό της επίθεσης κατά της Υεμένης.

Οι πηγές αποκαλύπτουν επίσης πως οι Αμερικανοί δεσμεύτηκαν να αποδεσμεύσουν άμεσα τους παρακρατηθέντες μισθούς του δημόσιου τομέα της Υεμένης από την Εθνική Σαουδαραβική Τράπεζα, να άρουν πλήρως την πολιορκία της χώρας, να επαναλειτουργήσουν το αεροδρόμιο της Σαναά, να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στο λιμάνι της Χοντέιντα και να διευκολύνουν μια συνολική συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Όσον αφορά την ανοικοδόμηση, οι πηγές λένε:

[Η Ουάσινγκτον] δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τις ζημιές, να απομακρύνει τις ξένες δυνάμεις από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και νησιά της Υεμένης και να αφαιρέσει την Ansarallah από τον "κατάλογο τρομοκρατίας" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - μόλις σταματήσουν τις επιθέσεις τους προς υποστήριξη της Γάζας.

Παρά τις δελεαστικές αυτές προσφορές, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Σαναά και του Ριάντ για πάνω από δύο χρόνια, οι Υεμενίτες παρέμειναν αμετακίνητοι. Η πάγια θέση του ηγέτη της Ανσαράλα Αμπντέλ Μαλίκ αλ Χούτι, όπως επαναλαμβάνεται στις ομιλίες του, ήταν να συνεχίσει τις επιχειρήσεις όσο διαρκεί η ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας.

Η "στρατιωτική διαπραγμάτευση" της Ansarallah

Από την αρχή, η οποία σημαδεύτηκε από την κήρυξη του Ισραήλ σε κατάσταση πολέμου μετά την επιχείρηση Al-Aqsa Flood στις 7 Οκτωβρίου, η Σαναά έριξε το βάρος της στην παλαιστινιακή αντίσταση, εξαπολύοντας ολοκληρωμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της κατεχόμενης από το Ισραήλ νότιας λιμενικής πόλης Umm al-Rashrash, γνωστής ως Eilat.

Σε απάντηση στις βολές της Υεμένης και τις προσπάθειες αναχαίτισης από τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, η Ουάσινγκτον ξεκίνησε μια εκστρατεία απειλών κατά της Σαναά, η οποία με τη σειρά της απαίτησε την άμεση παύση της επίθεσης κατά της Γάζας ως προϋπόθεση για να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις. Τα ακριβή λόγια τους προς τους Αμερικανούς ήταν τα εξής: "Δε βρισκόμαστε στον κύκλο εκείνων στους οποίους υπαγορεύετε".

Τα πράγματα εντάθηκαν, καθώς η Ανσαράλα άρχισε να αναπτύσσει ναυτικές στρατηγικές που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι πρότινος -δεν είχαν χρησιμοποιηθεί καν εναντίον των επιτιθέμενων της Υεμένης, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε εννέα χρόνια μαχών- με τον αλ Χούτι να υπόσχεται να εμποδίσει τα ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η στρατηγική αυτή υλοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Νοεμβρίου, όταν ναυτικοί κομάντος της Υεμένης εισέβαλαν σε ένα πλοίο που συνδεόταν με το Ισραήλ, το Galaxy Leader, και το πλήρωμά του, ανακατευθύνοντας το πλοίο στις ακτές της Υεμένης.

Αυτή η τολμηρή ναυτική δράση ώθησε τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν διπλή στρατηγική: η πρώτη, που αφορούσε τον εκφοβισμό και την προετοιμασία ενός ναυτικού συνασπισμού για την υποστήριξη του Ισραήλ, και η δεύτερη, την ενθάρρυνση διπλωματικών δεσμεύσεων μέσω αραβικών και διεθνών διαμεσολαβητών για να σταματήσουν οι επιδραστικές ναυτικές επιχειρήσεις της Σαναά.

Η ηγεσία της Σαναά όχι μόνο απέρριψε αυτά τα ανοίγματα, αλλά επέκτεινε τον ναυτικό αποκλεισμό ώστε να συμπεριλάβει και μη ισραηλινά πλοία που κατευθύνονταν προς ισραηλινά λιμάνια και επέκτεινε το θέατρο των επιχειρήσεών της μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό - για να αποκόψει τα φορτία "εναλλακτικής μακράς διαδρομής" του Ισραήλ.

Η σθεναρή άρνηση της Υεμένης να υποκύψει είτε σε δελεασμό είτε σε εκφοβισμό οδήγησε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσουν επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του εμπόλεμου κράτους του Περσικού Κόλπου πριν από τρεις μήνες, με στόχο να εξουδετερώσουν την απειλή της Υεμένης και να σταματήσουν τις θαλάσσιες επιθέσεις προς υποστήριξη της Γάζας με το πρόσχημα της προστασίας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Ως αντίμετρο, η Σαναά κλιμάκωσε την στρατιωτική της αντίδραση επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις με στόχο όχι μόνο τα αμερικανικά και βρετανικά πλοία, αλλά και εισάγοντας προηγμένα όπλα στο οπλοστάσιό της.

Αυτό περιελάμβανε τη βύθιση του βρετανικού φορτηγού πλοίου Rubymar, επιθέσεις σε άλλα πλοία και τη διεύρυνση του θεάτρου επιχειρήσεων στην Αραβική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό - μια στρατηγική κίνηση για να αυξηθεί η πίεση σε όσους εκτελούν τον κτηνώδη πόλεμο στη Γάζα.

Το στρατιωτικό ματ της Υεμένης

Υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη ματαιότητα της στρατιωτικής στρατηγικής τους και ζητούν επιτακτικά να επινοήσουν μια διπλωματική λύση, η Σαναά έχει αποδείξει ξεκάθαρα τη σημασία της για κάθε γεωπολιτικό υπολογισμό της Δυτικής Ασίας.

Στα εντυπωσιακά επιτεύγματά της τους τελευταίους έξι μήνες περιλαμβάνεται η ικανότητα της Σαναά να διαταράσσει την ισραηλινή οικονομία αποκόπτοντας ή επιμηκύνοντας τις εμπορικές οδούς για τις βασικές εισαγωγές του Ισραήλ. Αυτό μπορεί να φανεί κυρίως στο Εϊλάτ, όπου η λειτουργική διακοπή του νοτιότερου λιμανιού του Ισραήλ οδήγησε σε σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας από την εταιρεία εκμετάλλευσης του λιμανιού και παρέλυσε εντελώς τη ναυτιλία.

Η Ανσαράλαχ έχει επίσης ματαιώσει τα αντίποινα των πιο διάσημων ναυτικών δυνάμεων της Δύσης, έχει γελοιοποιήσει τον ετοιμόρροπο "συνασπισμό" τους και έχει δημιουργήσει πολύπλοκες προκλήσεις για τις ηγεμονικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, τόσο σήμερα όσο και μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, η Υεμένη έχει επιδείξει αξιοσημείωτη πολιτική και στρατιωτική ευελιξία, αποδεικνύοντας ότι ένα ενιαίο αποφασισμένο αραβικό κράτος μπορεί να παράσχει στην παλαιστινιακή αντίσταση ένα ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο.

Είναι σημαντικό ότι, μέσω των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στις πλωτές οδούς της περιοχής, η Σαναά εδραίωσε τη θέση της στον Άξονα της Αντίστασης, μετατρεπόμενη σε μία από τις πιο αποτελεσματικές δυνάμεις στην στρατηγική του Άξονα για την ενότητα των μετώπων. Και όλα αυτά, ενώ παράλληλα παρέσυρε τα βρετανικά και αμερικανικά ναυτικά μέσα σε ευάλωτες - και μη κερδοφόρες - θέσεις και εμπόδισε με επιτυχία τις ναυτιλιακές συνδέσεις του Ισραήλ με τον κόσμο.

Μια ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση του αλ Χούτι, οι πολυάριθμες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Υεμένης έχουν εκτοξεύσει πάνω από 520 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο ναυτικά μέσα και περιοχές στο νότιο Ισραήλ. Ενενήντα σκάφη έχουν στοχοποιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ 34 επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο μεταξύ 4-5 Μαρτίου με τη χρήση 125 βαλλιστικών και πτερυγιοφόρων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εξαπολύσει σχεδόν 500 επιδρομές από την έναρξη των επιχειρήσεων του κακοσχεδιασμένου ναυτικού συνασπισμού τους, με αποτέλεσμα τον μαρτυρικό θάνατο σχεδόν σαράντα Υεμενιτών.

Έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, η Υεμένη συνεχίζει να επιδεικνύει τις στρατηγικές της ικανότητες στην ξηρά, στις περιφερειακές πλωτές οδούς, ακόμη και στους ωκεανούς του κόσμου. Οι αξιωματούχοι της Υεμένης υπαινίσσονται περαιτέρω στρατιωτικές "εκπλήξεις" που θα ακολουθήσουν ακόμη, τις οποίες μπορεί να αναπτύξουν ανάλογα με τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τις ενέργειες του Αμερικανού αρωγού της, τον οποίο η Σαναά θεωρεί ως την πιο καταστροφική και αποσταθεροποιητική δύναμη για την ασφάλεια και την σταθερότητα της Δυτικής Ασίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail