Το χτύπημα του Ζελένσκι που η Ευρώπη δεν είδε να έρχεται

Μετά την ανακάλυψη της εμπλοκής του Κιέβου και της Ουάσινγκτον στην επίθεση της Μόσχας στο Crocus City, η Ρωσία κλιμάκωσε τις στρατιωτικές της ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας. Στοχεύοντας αρχικά τις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η Ρωσία επέκτεινε την εστίασή της σε κρίσιμες υποδομές, στοχεύοντας ιδιαίτερα τους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας με πυραυλικές επιθέσεις.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουκρανία διατηρεί ένα ισχυρό σύστημα αεράμυνας, το οποίο διαθέτει ένα μείγμα εξοπλισμού σοβιετικής εποχής, όπως τα SA-8, SA-10 (S-300) και SA-11, και δυτικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των IRIS-T, NASAMS, Aspide και Gepard. Τα συστήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν και να εξουδετερώνουν τους εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Παρά τις άμυνες αυτές, μια ρωσική επίθεση στις 11 Απριλίου στόχευσε δύο μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου κοντά στα πολωνικά σύνορα, εξουδετερώνοντας τις ουκρανικές άμυνες. Η επίθεση νωρίς το πρωί είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές καταστροφές, εξαλείφοντας σχεδόν την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας με βάση τον άνθρακα και αναδεικνύοντας κρίσιμα τρωτά σημεία στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας.

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, οι ουκρανικές δυνάμεις αναχαίτισαν με επιτυχία περίπου το 60% των πυραύλων κατά τη διάρκεια πέντε σημαντικών ρωσικών επιθέσεων. Ωστόσο, το ποσοστό αναχαίτισης μειώθηκε σε περίπου 50% σε τρία πλήγματα μεγάλης κλίμακας με στόχο την ουκρανική ενεργειακή υποδομή από τις 24 Μαρτίου 2024. Σε δύο από αυτές τις επιθέσεις, το ποσοστό αναχαίτισης έπεσε κάτω από το 50%.

Συνέπεια αυτών των ρωσικών χτυπημάτων, τα οποία εντάθηκαν μετά τις 22 Μαρτίου, ήταν η πρόκληση σημαντικών ζημιών στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές. Αρκετοί θερμικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είτε καταστράφηκαν είτε υπέστησαν σοβαρές βλάβες. Οι επιθέσεις αυτές έχουν διακόψει περίπου το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τους ουκρανικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

Στις 29 Μαρτίου, η Washington Post ανέφερε ότι η DTEK, η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας, παρατήρησε πως τα πρόσφατα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα ήταν πιο ακριβή και συγκεντρωμένα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες ζημιές στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις σε σύγκριση με προηγούμενες επιθέσεις. Αυτή η κλιμάκωση της ακρίβειας και του αντίκτυπου των επιθέσεων υπογραμμίζει τη σημαντική αύξηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ουκρανία για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της.

Η πρόσφατη αποτυχία της Ουκρανίας να αναχαιτίσει τους ρωσικούς πυραύλους που στόχευαν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της έχει προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες και εικασίες σχετικά με τους υποκείμενους λόγους. Δύο πρωταρχικές εξηγήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα.

Πρώτον, η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη πυραύλων και άλλων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτή η έλλειψη έχει περιορίσει την ικανότητά της να αμύνεται αποτελεσματικά έναντι των συνεχιζόμενων ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων.

Δεύτερον, και πιο στρατηγικά, η Ουκρανία επέλεξε σκόπιμα να μην προστατεύσει τις ενεργειακές της εγκαταστάσεις. Η απόφαση αυτή επηρεάζεται από το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εγκαταστάσεις αυτές στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, ιδίως όσον αφορά την αποθήκευση φυσικού αερίου. Την 1η Απριλίου, οι ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν αποθηκεύσει στην Ουκρανία περίπου 750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Οι εγκαταστάσεις αυτές όχι μόνο αποθηκεύουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά αποτελούν επίσης μια κρίσιμη βαλβίδα ασφαλείας για την Ευρώπη, ιδίως σε περιόδους διακυμάνσεων της αγοράς και ενεργειακών κρίσεων.

Η σημασία των ουκρανικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου έγινε ιδιαίτερα εμφανής κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2020. Όταν η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου έπεσε κατακόρυφα και οι αγορές δεν μπορούσαν να απορροφήσουν τις πλεονάζουσες προμήθειες, οι χώροι αποθήκευσης της Ουκρανίας φιλοξένησαν έως και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτή η ικανότητα ήταν απαραίτητη για την σταθεροποίηση του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ιδίως κατά τη διάρκεια ελλείψεων. Για παράδειγμα, το 2022, όταν η ζήτηση αυξήθηκε και οι προμήθειες μειώθηκαν -λόγω των μειωμένων εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη- οι ουκρανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην άμβλυνση των επιπτώσεων.

Επιπλέον, παρά τις σημαντικές επενδύσεις των ευρωπαϊκών κρατών σε νέους ενεργειακούς τερματικούς σταθμούς μετά την ενεργειακή κρίση του 2022, υπήρξε ελάχιστη επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας στην ίδια την Ευρώπη. Αυτό έχει τοποθετήσει την Ουκρανία ως κρίσιμο πάροχο ενεργειακής ασφάλειας για την ήπειρο. Κατά συνέπεια, τυχόν διαταραχές στις εγκαταστάσεις αυτές, όπως αυτές από τις πρόσφατες επιθέσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε άμεσες και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, μετά τις επιθέσεις υπάρχει τώρα μια αύξηση 10% στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.

Οι επιπτώσεις αυτών των επιθέσεων είναι συγκεκριμένες και έχουν εκδηλωθεί σε οικονομικές πιέσεις σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων τιμών ενέργειας και των πιθανών κινδύνων μιας νέας ενεργειακής κρίσης. Η κατάσταση αυτή συμβαίνει σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιθυμούν διακαώς τη μείωση του ενεργειακού κόστους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την ανακούφιση από την κρίση του κόστους ζωής.

Η απόφαση της Ουκρανίας να μην αναχαιτίσει ορισμένους ρωσικούς πυραύλους είναι μια στρατηγική κίνηση του Ζελένσκι για να ωθήσει την Ευρώπη να αυξήσει την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Επιτρέποντας την αύξηση των τιμών της ενέργειας, ο Ζελένσκι στοχεύει να δώσει κίνητρα στα ευρωπαϊκά έθνη να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Μετά από αυτά τα γεγονότα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι πρέπει να επανεξεταστεί επειγόντως η κατάσταση, γεγονός που υποδηλώνει πως η στρατηγική αυτή μπορεί να επηρεάζει τις διεθνείς αντιδράσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail