Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Πώς η πολιτική Ερντογάν με το Ισραήλ γύρισε μπούμερανγκ

Οzan Κose/ΑFΡ
Όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε προεκλογική εκστρατεία νωρίτερα φέτος για τις τοπικές εκλογές στο συντηρητικό προπύργιο της Σακαρίας, απευθυνόμενος σε χιλιάδες ανθρώπους σε μια συγκέντρωση, το κλίμα ήταν χαρούμενο. Αλλά τότε ένα πανό εμφανίστηκε στο πλήθος και η διάθεση άλλαξε: "Να σταματήσει η ντροπή του εμπορίου με το Ισραήλ".

Ragip Soylu - middleeasteye.net / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς οι κάμερες εστίασαν στο πανό, οι αστυνομικοί στην εκδήλωση το απομάκρυναν γρήγορα, συνοδεύοντας έξω τους διαδηλωτές που το κρατούσαν. Ο Ερντογάν δεν σχολίασε το πανό και δεν είναι σαφές αν το είδε καν.

Έναν μήνα αργότερα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν κέρδισε τον αγώνα για τη δημαρχία στη Σακαρία, αλλά το ποσοστό των ψήφων του μειώθηκε κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2019. Έχασε τρεις περιφέρειες από ένα νέο ισλαμιστικό κόμμα που έκανε μεγάλη εκστρατεία για τη διακοπή των δεσμών με το Ισραήλ λόγω του πολέμου του στη Γάζα: το Κόμμα Νέας Ευημερίας (YRP).

Σε ολόκληρη τη χώρα, το κόμμα στέρησε νίκες από το AKP του Ερντογάν ή αποδυνάμωσε τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος διασπώντας τη συντηρητική ψήφο. Το ΑΚΡ ηττήθηκε τελικά στις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας και είδε σημαντική πτώση των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) να προηγείται με δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Υπάρχει συναίνεση ότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μειούμενων πραγματικών συντάξεων και μισθών εν μέσω ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στην εκλογική ήττα του ΑΚΡ.

Ενώ το συνεχιζόμενο εμπόριο της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν ήταν το μεγαλύτερο ζήτημα που ώθησε τους συντηρητικούς ψηφοφόρους να μείνουν στο σπίτι τους ή να αλλάξουν κόμμα, ήταν ένας παράγοντας μεταξύ άλλων, κάτι που αναγνώρισε ακόμη και ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας κομματικής συνάντησης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τα εκλογικά αποτελέσματα, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Μιλώντας για τη χειρότερη εκλογική ήττα του ΑΚΡ από το 2002, ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη: "Δυστυχώς, ακόμη και σε ένα θέμα όπως η κρίση στη Γάζα, για το οποίο κάναμε ό,τι μπορούσαμε και πληρώσαμε το τίμημα, δεν καταφέραμε να αποκρούσουμε τις πολιτικές επιθέσεις και να πείσουμε κάποιους ανθρώπους".

Εμπορικοί δεσμοί Τουρκίας-Ισραήλ

Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Ακόμη και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι φαίνεται πως οι Τούρκοι ψηφοφόροι τιμωρούν τον Ερντογάν για την επίθεση στο Ισραήλ. Αυτό ακολούθησε τις περσινές παρατηρήσεις του υπουργού Ενέργειας Eli Cohen ότι η Τουρκία "φιλοξενεί αρχιτρομοκράτες και ενθαρρύνει τρομοκρατικές οργανώσεις" εναντίον του Ισραήλ.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τον επακόλουθο ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα, τον οποίο ο Ερντογάν αποκαλεί γενοκτονία, η Τουρκία αύξησε σταδιακά την κριτική της στο Τελ Αβίβ. Ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις, ανέστειλε τις ενεργειακές συνομιλίες και υποστήριξε την Παλαιστίνη στη διεθνή σκηνή, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μέχρι τις δυτικές πρωτεύουσες μέσω της Ομάδας Επαφής για τη Γάζα. Η Άγκυρα έθεσε επίσης την ιδέα ενός συστήματος εγγυήσεων για να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας λύσης δύο κρατών.

Τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης, ενώ οι δυτικές πρωτεύουσες υποστήριζαν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το βήμα του για να εκθέσει τις γενοκτονικές του ενέργειες. Η Τουρκία είναι επίσης ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με στοιχεία της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ δεκάδες Παλαιστίνιοι ασθενείς έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία από τη Γάζα για ιατρική περίθαλψη.

Αλλά έχει αποφύγει πιο τιμωρητικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν, όταν η Άγκυρα αντιμετώπισε άλλες κρίσεις με το Τελ Αβίβ. Αν και το διμερές εμπόριο με το Ισραήλ έχει μειωθεί κατά 33% από τις 7 Οκτωβρίου, εντούτοις συνεχίζεται.

Πέρυσι, καθώς Τούρκοι βουλευτές και φιλοκυβερνητικοί κύκλοι μποϊκοτάριζαν εταιρείες που κατηγορούνταν πως υποστήριζαν το Ισραήλ, ένας Τούρκος δημοσιογράφος άρχισε να προβάλλει το τουρκοϊσραηλινό εμπόριο. Ο Metin Cihan, ο οποίος ζει εξόριστος στη Γερμανία λόγω του παρελθόντος ρεπορτάζ του σχετικά με τη δολοφονία ενός Τούρκου κοριτσιού, έψαξε σε δεδομένα ανοικτής πηγής σχετικά με το θαλάσσιο εμπόριο.

"Ενώ η σφαγή του Ισραήλ συνεχίζεται, κατέγραψα τα πλοία που στέλνουν από την Τουρκία στο Ισραήλ", έγραψε στο X (πρώην Twitter) στις 12 Νοεμβρίου, περιλαμβάνοντας τα ονόματα δεκάδων πλοίων. Αργότερα μοιράστηκε μια άλλη λίστα, σημειώνοντας: "Στέλναμε από τα λιμάνια μας προς το Ισραήλ κατά μέσο όρο επτά πλοία την ημέρα. Χθες στείλαμε άλλα 13 πλοία". 

Καθώς άρχισε να δημοσιεύει τακτικά τα ονόματα των πλοίων που εκτελούσαν δρομολόγια μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, τα tweets του έλαβαν εκατομμύρια προβολές. "Η εφοδιαστική του Ισραήλ με αργό πετρέλαιο, καύσιμα, σίδηρο και χάλυβα κ.λπ. γινόταν μέσω των λιμανιών μας", είπε.

Ο Cihan έχει επίσης εκθέσει πρόσωπα και εταιρείες που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση και εμπορεύονται με το Ισραήλ.

"Γνωρίζετε σε ποιον ανήκει το Hatay Ro Ro [πλοίο], το οποίο βρίσκεται σήμερα στο λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ;", ρώτησε στις 13 Νοεμβρίου. "Ο υποψήφιος δήμαρχος της μητρόπολης Hatay του κόμματος AK, Ibrahim Guler. Ακόμα και όταν συνεχίζεται η σφαγή στη Γάζα, [η Τουρκία] συνεχίζει αδιαλείπτως τις αποστολές της στο Ισραήλ". Ο Guler δήλωσε αργότερα ότι είχε πουλήσει το πλοίο πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Πιο πρόσφατα, ο Cihan ανέφερε πως η Άγκυρα εξακολουθεί να επιτρέπει την πώληση κυνηγετικού εξοπλισμού στο Ισραήλ από ιδιωτικές εταιρείες. 

Στην αγκαλιά του YRP

Όσον αφορά το θέμα του εμπορίου, η Άγκυρα δεν πιστεύει στη συλλογική τιμωρία της ισραηλινής κοινωνίας με την πλήρη διακοπή των δεσμών, κάτι που θα επηρέαζε αρνητικά και τους Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη. Ακόμη και μετά τη σφαγή του Μαβί Μαρμαρά το 2010, η Τουρκία δε διέκοψε τις διμερείς εμπορικές της σχέσεις με το Ισραήλ.

Το ρεπορτάζ του Cihan, ωστόσο, προκάλεσε ένα κύμα κριτικής μεταξύ των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΑΚΡ. Μικρές ομάδες άρχισαν να εμφανίζονται στις συγκεντρώσεις του Ερντογάν, κρατώντας πανό που ζητούσαν τον τερματισμό των εμπορικών συναλλαγών της χώρας με το Ισραήλ. Ορισμένοι διαδηλωτές συνελήφθησαν για λίγο την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο Σουλτανμπεϊλί.

Άλλοι έδειξαν την απόρριψη της εμπορικής πολιτικής της κυβέρνησης γράφοντας "Γάζα" ή "τέλος του εμπορίου με το Ισραήλ" στα ψηφοδέλτιά τους την ημέρα των εκλογών.

Ο δημοσκόπος Ahmet Turan Han δήλωσε στο Middle East Eye νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το συνεχιζόμενο εμπόριο της Άγκυρας με το Ισραήλ έσπρωξε ορισμένους βαθιά συντηρητικούς ψηφοφόρους στην αγκαλιά του YRP, το οποίο διεξήγαγε έντονη εκστρατεία σε αυτό το θέμα, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβανομένης της νομισματικής πολιτικής με υψηλά επιτόκια και των αδέσποτων σκύλων.

Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μετά την εισβολή στη Γάζα, "οι δημόσιοι οργανισμοί και οι κρατικές εταιρείες δεν κάνουν ποτέ δουλειές με το Ισραήλ".

Αλλά η Cihan δημοσίευσε ένα ακόμη έγγραφο την Τετάρτη, το οποίο δείχνει πως η Eti Maden, μια τουρκική εταιρεία που ανήκει στο Ταμείο Πλούτου της κυβέρνησης, παρέδωσε 21 τόνους βορικού οξέος σε σκόνη την 1η Απριλίου στη Fertilizers & Chemicals Ltd, μια μεγάλη ισραηλινή εταιρεία που παράγει διάφορα χημικά. Ούτε η κυβέρνηση ούτε η εταιρεία σχολίασαν το γεγονός αυτό. 

Ο ηγέτης του YRP Φατίχ Ερμπακάν άδραξε γρήγορα την ευκαιρία και κοινοποίησε το ίδιο έγγραφο στο διαδίκτυο.

"Ως Κόμμα Νέας Ευημερίας, καλούμε τις αρχές για άλλη μια φορά: Ξεφορτωθείτε αυτή τη μεγάλη πανούκλα το συντομότερο δυνατόν!", ανέφερε.

Όπως είπε ο Ερντογάν, η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να προσαρμόσει την πολιτική του όσον αφορά το Ισραήλ, καθώς διαμαρτύρεται ότι κρίνεται άδικα από το ευρύτερο κοινό. Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη να ελέγξει καλύτερα το εμπόριο με το Ισραήλ τις επόμενες εβδομάδες και να αρνηθεί τα αγαθά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Διαφορετικά, μπορεί να συνεχίσει να υπονομεύει την προσέγγιση του Ερντογάν στους πιο ευσεβείς ψηφοφόρους. Είναι δύσκολο να πούμε αν αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στο εκλογικό σώμα, αλλά όλοι γνωρίζουν πόσο ευαίσθητος αισθάνεται ο Ερντογάν για τις δικές του ομάδες ψηφοφόρων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail