Η Δύση καταπίνει την υπερηφάνειά της (ξανά) και καλεί τη Μόσχα (ξανά)

Η Ρωσία είναι ένας πραγματικός τιτάνας στην αγορά λιπασμάτων, κάτι που, τολμώ να πω, είναι πολύ πιο συναρπαστικό από ό,τι ακούγεται. Το 2022, αυτό το έθνος ήταν υπεύθυνο για το 15,5% των παγκόσμιων εξαγωγών λιπασμάτων. Οι πρωταγωνιστές στη σειρά εξαγωγών της Ρωσίας είναι το χλωριούχο κάλιο (γοητευτικά γνωστό ως muriate of potash), το φωσφορικό πέτρωμα, το φωσφορικό διαμμώνιο, η ουρία και το τριπλό υπερφωσφορικό.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τώρα, για τους λάτρεις των αριθμών, η Ρωσία παράγει πάνω από 50 εκατομμύρια τόνους από αυτά τα ενισχυτικά των πράσινων δακτύλων ετησίως, καταλαμβάνοντας το 13% της παγκόσμιας αγοράς. Το οικονομικό αποτύπωμα είναι εκθαμβωτικό 20,7 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2022, τοποθετώντας τη Ρωσία στην κορυφή της αλυσίδας αξίας των λιπασμάτων.

Καθώς πλησιάζουμε στο 2024, η παραγωγή λιπασμάτων της Ρωσίας σημείωσε ισχυρή αύξηση 19,7% μόνο τον Ιανουάριο, φθάνοντας σε όγκο παραγωγής 2,4 εκατομμυρίων τόνων σε όρους 100% θρεπτικών ουσιών. Μέχρι το τέλος του 2023, οι αριθμοί παραγωγής είχαν αυξηθεί κατά 0,7%. Συγκεκριμένα, τα λιπάσματα ποτάσας είδαν μια δραματική αύξηση 63,5% τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τους 944.000 τόνους.

Και ποιοι, παρακαλώ, είναι οι κύριοι δικαιούχοι αυτής της πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά γενναιοδωρίας; Ενώ η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Αφρική έλαβαν σημαντικές ποσότητες, ήταν οι δυτικές χώρες - ναι, οι ίδιες που παίζουν το παιχνίδι των κυρώσεων με τη Ρωσία μετά τις στρατιωτικές της ενέργειες στην Ουκρανία το 2022 - που έλαβαν τη μερίδα του λέοντος. Μεγάλη ειρωνεία; Πρόκειται για τα ίδια έθνη που έχουν περιορίσει το εμπόριο, έχουν επιβάλει απαγορεύσεις και έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία, αλλά φαίνεται να μην έχουν κανέναν ενδοιασμό να δέχονται τα ρωσικά λιπάσματα με ανοιχτές αγκάλες. Μιλάμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά!

Καθώς ο κόσμος γυρίζει, το ίδιο κάνουν και τα γρανάζια της διπλωματίας και του εμπορίου, τα οποία συχνά λιπαίνονται από τα ίδια τα εμπορεύματα που επιδιώκουν να ελέγξουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια επίδειξη μυστικών οικονομικών ακροβασιών, εισήγαγαν ρωσικά λιπάσματα αξίας 944 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2023. Το ποσό αυτό όχι μόνο ξεπερνά την περσινή κορύφωση κατά 5%, αλλά εξασφαλίζει επίσης στη Ρωσία ένα αστραφτερό ασημένιο μετάλλιο στον αγώνα προμήθειας λιπασμάτων των ΗΠΑ, με τον Καναδά να παίρνει ευγενικά το χρυσό.

Παρά τις κυρώσεις των δυτικών χωρών, τα ρωσικά λιπάσματα, που αποτελούν το 14% του παγκόσμιου εμπορίου, παραμένουν κατά κάποιο τρόπο ανέγγιχτα από την εμβέλεια αυτών των περιορισμών. Ενώ οι δυτικοί ηγέτες μιλούν με λυρισμό για τη μη οπλοποίηση των τροφίμων και την αποφυγή ανθρωπιστικών κρίσεων, οι πράξεις τους δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Οι κυρώσεις έχουν πράγματι καταστήσει ηράκλειο έργο για τους εμπόρους να διεκπεραιώσουν τις πληρωμές ή να εξασφαλίσουν τη ναυτιλία και την ασφάλιση των ρωσικών εξαγωγών, ωστόσο τα λιπάσματα κυκλοφορούν ελεύθερα.

Μόνο το Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω της υποκριτικής της στάσης, μάζεψε 521,3 χιλιάδες τόνους ρωσικών λιπασμάτων έναντι 167,4 εκατομμυρίων ευρώ (177 εκατομμύρια δολάρια). Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 16% και 21% σε ποσότητα και τιμή, αντίστοιχα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας σε υψηλό επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το Δεκέμβριο του 2022.

Το Βέλγιο σχεδόν πενταπλασίασε τις αγορές του σε 24 εκατ. ευρώ. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν έμειναν πολύ πίσω, με τις εισαγωγές τους να πολλαπλασιάζονται κατά 2,4 και 2,1 φορές σε 10,3 εκατ. ευρώ και 5,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Η Γερμανία αύξησε επίσης το παιχνίδι της, αυξάνοντας τις εισαγωγές κατά 1,8 φορές στα 20 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χειμώνα.

Η Πολωνία, για να μην μείνει πίσω, παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αυξάνοντας τις εισαγωγές της κατά 38% σε 44 εκατ. ευρώ - το υψηλότερο ποσό από το Δεκέμβριο του 2021.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail