Ο αγγλοαμερικανικός άξονας θα αναπτύξει πυρηνικά στην Πολωνία;

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού στις ΗΠΑ ότι "εάν οι σύμμαχοί μας αποφασίσουν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο του πυρηνικού διαμοιρασμού και στο έδαφός μας για να ενισχύσουν την ασφάλεια της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Είμαστε σύμμαχος στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και έχουμε επίσης υποχρεώσεις από αυτή την άποψη, δηλαδή απλώς εφαρμόζουμε μια κοινή πολιτική". Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρέσβης στην Πολωνία δήλωσε στο RT νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί στην προσφορά της Πολωνίας.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Δε διευκρίνισε το γιατί, αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο πως η Πολωνία θέλει να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά. Ο μόνος λόγος για τον οποίο είναι άξιο ειδήσεων είναι επειδή η επιβεβαίωση αυτής της πρόθεσης έρχεται μετά το τελευταίο του ταξίδι στις ΗΠΑ και πριν από την επόμενη ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Ιουλίου. Επιπλέον, αν διαβάσει κανείς ανάμεσα στις γραμμές, η αναφορά του σε "τους συμμάχους μας" σε αντίθεση με τις ΗΠΑ (τη συγκεκριμένη χώρα για της οποίας τα πυρηνικά όπλα ρωτήθηκε για τη φιλοξενία από τον συνομιλητή του) υποδηλώνει ότι η Πολωνία θα μπορούσε ενδεχομένως να φιλοξενήσει βρετανικά πυρηνικά όπλα..

Ο αγγλοαμερικανικός άξονας συνεργάζεται για να διεξάγει τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας, και ο καθένας έχει εξαιρετικές διμερείς σχέσεις με την Πολωνία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δείξει πως είναι πιο "τολμηρό" όσον αφορά την ανοιχτή πρόκληση της Ρωσίας από ό,τι οι ΗΠΑ, όπως αποδεικνύεται από τους πυραύλους κρουζ Storm Shadow και τη βοήθεια προς την Ουκρανία για την προσβολή πολιτικών στόχων, όπως η γέφυρα της Κριμαίας και οι πόλεις στην περιοχή της Χερσώνας. Επομένως, δεν θα ήταν παρατραβηγμένο αν μια μέρα αναπτύξουν τα πυρηνικά τους στην Πολωνία πριν από τις ΗΠΑ ή αντί για αυτές.

Αν προεκτείνουμε τα κίνητρα που παίζουν, το πρώτο σενάριο θα μπορούσε να αποσκοπεί στο να μετακινήσει τη βελόνα στο εσωτερικό των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, όπως ακριβώς αποσκοπούσαν οι προηγούμενες παραδόσεις όπλων. Όσον αφορά το δεύτερο, θα μπορούσε να οφείλεται στην επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου να διατηρήσει τη "σφαίρα επιρροής" του στην περιοχή μέσω της Πολωνίας που ηγείται της "Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών", εν μέσω των τεράστιων κερδών της Γερμανίας εκεί μετά την αλλαγή της κυβέρνησής της. Σε αυτή την περίπτωση, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να το εγκρίνουν, ώστε να κρατήσουν υπό έλεγχο την ηπειρωτική επιρροή της Γερμανίας μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για να είμαστε σαφείς, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη ένδειξη ότι κάποιο από τα μέλη του αγγλοαμερικανικού άξονα ενδιαφέρεται να αναπτύξει πυρηνικά στην Πολωνία, η οποία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να το πράξουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε θετική απόφαση θα καθοδηγείτο από καθαρά πολιτικά κίνητρα, αφού δεν υπάρχει στρατιωτική αναγκαιότητα για την προσθήκη της Πολωνίας στο πρόγραμμα ανταλλαγής πυρηνικών. Θα παρουσιαζόταν ως τιμωρία μετά την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία μετά τις σπαζοκεφαλιές του ΝΑΤΟ, ενώ η Ρωσία δεν έχει σπαζοκεφαλιάσει το μπλοκ με κανέναν τρόπο.

Το πλήγμα, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι πως η Γερμανία ζηλεύει και αρχίζει να φοβάται ότι η ηπειρωτική της επιρροή αντικαθίσταται εν μέρει από την Πολωνία λόγω της εύνοιας του αγγλοαμερικανικού άξονα προς αυτήν. Ο ντε φάκτο ηγέτης της ΕΕ φιλοξενεί ήδη πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις των εταίρων της από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, οπότε η επέκταση του προαναφερθέντος προγράμματος στην Πολωνία θα μπορούσε να την κάνει να αναρωτηθεί για τα σχέδιά τους. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμη να υπακούσει στις απαιτήσεις τους έναντι της Ρωσίας και σύντομα της Κίνας.

Για να μην παρεξηγηθώ, η Γερμανία δε θα "αυτομολήσει" από το ΝΑΤΟ στην Σινορωσική Αντάντ με κανέναν τρόπο, απλώς θα μπορούσε να είναι πιο απρόθυμη να θυσιάσει τα αντικειμενικά εθνικά της συμφέροντα (κυρίως οικονομικά σε αυτό το πλαίσιο) από ό,τι αν αισθανόταν άνετα με το αντιληπτό κύρος της έναντι της Πολωνίας. Η Γερμανία πιθανότατα θα εκτελούσε τις εντολές τους ούτως ή άλλως στο τέλος της ημέρας, αλλά θα ήταν ευκολότερο γι' αυτήν αν δεν αισθανόταν προσβεβλημένη από το γεγονός πως η Πολωνία μοιράζεται μέρος του αντιληπτού κύρους της φιλοξενίας πυρηνικών όπλων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα που διακυβεύονται, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ο αγγλοαμερικανικός άξονας μπορεί να συμφωνήσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην Πολωνία -είτε κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Ιουλίου είτε κάποια στιγμή αργότερα- δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε πως αυτό θα συμβεί σύντομα, εκτός αν αλλάξει κάτι. Εάν η Ρωσία επιτύχει μια στρατιωτική διάσπαση στις γραμμές του μετώπου, ανεξάρτητα από το αν αυτό θα προκαλέσει μια συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ, τότε αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως τρικλοποδιά για αυτό το σενάριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail