Παρά την επιμονή της Δύσης ότι το Ιράν απέτυχε, το Ιράν έκανε αυτό που σχεδίαζε να κάνει στο Ισραήλ

Οι περισσότεροι δυτικοί αναλυτές άνοιγαν σήμερα τους φελλούς της σαμπάνιας διακηρύσσοντας τη "μαζική" νίκη του Ισραήλ επί της συνδυασμένης επίθεσης του Ιράν στις 14 Απριλίου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων στο Ισραήλ. Δεν ξέρω αν είναι πραγματικά τόσο τυφλοί για το τι συνέβη ή είναι πρόθυμοι συμμετέχοντες σε μια ψυχολογική επιχείρηση για να πείσουν το Ισραήλ πως είχε μια νίκη και δε χρειάζεται να κλιμακώσει. Ανεξάρτητα από αυτό, ας ασχοληθούμε με τα γεγονότα.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Ιράν είπε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές γειτονικές χώρες τι ακριβώς επρόκειτο να κάνει. Το γνωρίζουμε αυτό χάρη σε ένα άρθρο των Financial Times που δημοσιεύθηκε στις 12 Απριλίου - 36 ώρες πριν από την εκτόξευση του Ιράν.

Το Ιράν έχει σηματοδοτήσει στους συμμάχους και τα δυτικά έθνη ότι θα προβεί σε αντίποινα σε μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του στη Δαμασκό με έναν "βαθμονομημένο" τρόπο για να κρατήσει μακριά μια ολοκληρωτική περιφερειακή σύγκρουση, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.

Η Τεχεράνη είναι απίθανο να βάλει στο στόχαστρο ισραηλινές διπλωματικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, δήλωσε αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, του κράτους του Κόλπου που συχνά διευκολύνει τη διπλωματία μέσω παρασκηνιακής οδού μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον.

Οι πληροφορίες των ΗΠΑ για οποιαδήποτε επικείμενη επίθεση φαίνεται να είναι λεπτομερείς και συγκεκριμένες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την κατάσταση, δίνοντας στο Ισραήλ ένα παράθυρο για να προετοιμάσει την άμυνά του. . . .

Ακόμη και μια άμεση επίθεση στο ισραηλινό έδαφος θα ήταν πιθανώς "βαθμονομημένη" με τρόπο που θα έδειχνε μια ισχυρή απάντηση, χωρίς να προκαλέσει ισραηλινά αντίποινα που θα οδηγούσαν σε αποδεκατισμό των ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στο Λίβανο και τη Συρία, δήλωσε ο δυτικός αξιωματούχος, προειδοποιώντας παράλληλα ότι είναι πιθανός ένας λάθος υπολογισμός.
Στόχος του Ιράν ήταν να δείξει πως θα μπορούσε να πλήξει το Ισραήλ αν το ήθελε, αλλά παρείχε προειδοποίηση εκ των προτέρων για να δώσει χρόνο στους Ισραηλινούς να προστατεύσουν το προσωπικό τους, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες. Το Ιράν δεν προσπαθούσε να προκαλέσει μαζικές απώλειες.

Το Reuters επιβεβαίωσε σήμερα την αναφορά των Financial Times:
Τούρκοι, Ιορδανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή ότι το Ιράν έδωσε ευρεία ειδοποίηση ημέρες πριν από την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Τεχεράνη δεν προειδοποίησε την Ουάσινγκτον και ότι στόχευε να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. . . .

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε την Κυριακή ότι το Ιράν ειδοποίησε τις γειτονικές χώρες και το σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, εντός 72 ωρών πως θα εξαπέλυε τα πλήγματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι είχε μιλήσει τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και με την Τεχεράνη πριν από την επίθεση, προσθέτοντας πως μετέφερε μηνύματα ως μεσάζων για να βεβαιωθεί ότι οι αντιδράσεις ήταν ανάλογες.

"Το Ιράν είπε πως η αντίδραση θα είναι μια απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του στη Δαμασκό και ότι δεν θα προχωρήσει πέρα από αυτό. Είχαμε επίγνωση των πιθανοτήτων. Οι εξελίξεις δεν αποτέλεσαν έκπληξη", δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν αρνούνται σθεναρά πως είχαν προειδοποίηση εκ των προτέρων, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters:
"Αυτό δεν είναι απολύτως αληθές", δήλωσε ο αξιωματούχος. "Δεν έδωσαν κάποια ειδοποίηση, ούτε έδωσαν την αίσθηση ότι ... "αυτοί θα είναι οι στόχοι, γι' αυτό εκκενώστε τους"".

Η Τεχεράνη έστειλε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα μήνυμα μόνο αφού άρχισαν τα πλήγματα και η πρόθεση ήταν να είναι "άκρως καταστροφική" είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως ο ισχυρισμός του Ιράν για ευρεία προειδοποίηση μπορεί να είναι μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την έλλειψη σημαντικών ζημιών από την επίθεση.

"Λάβαμε ένα μήνυμα από τους Ιρανούς καθώς αυτό βρισκόταν σε εξέλιξη, μέσω της Ελβετίας. Αυτό ουσιαστικά υπονοούσε ότι είχαν τελειώσει μετά από αυτό, αλλά εξακολουθούσε να είναι μια συνεχιζόμενη επίθεση. Αυτό ήταν λοιπόν το μήνυμα (τους) προς εμάς", δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων δεν μπορούν πλέον να γίνουν αποδεκτές ως ακριβείς, δεδομένου του καθιερωμένου ιστορικού ψεύδους τους. Αυτή είναι μια άρνηση τύπου "να καλύψω τον πισινό μου". Μπορείτε να φανταστείτε την πολιτική κατακραυγή που θα ακολουθούσε αν η ομάδα Μπάιντεν παραδεχόταν το γεγονός ότι την είχε προειδοποιήσει το Ιράν; Πιστεύετε πως οι Τούρκοι και Ιορδανοί αξιωματούχοι δεν κοινοποίησαν στην Ουάσιγκτον αυτά που τους είχαν πει; Φυσικά όχι.

Η επίθεση του Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ήταν συμβολικά αντίποινα. Οι μουλάδες και οι διοικητές του IRGC έδωσαν στο Ισραήλ την προειδοποίηση ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επίθεση στο Ιράν, ειδικά στο ιρανικό έδαφος, θα απαντηθεί με ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Το Ιράν επέδειξε μια εντυπωσιακά εξελιγμένη επίθεση χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά οπλικά συστήματα - μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους. Δεν χρησιμοποίησαν τα πιο προηγμένα, εξελιγμένα όπλα τους.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται τα πιόνια σε μια παρτίδα σκακιού - παρασύροντας τον αντίπαλο και δημιουργώντας τρωτά σημεία. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε πάνω από 700 πυραύλους Iron Dome για την αντιμετώπιση των 300 και πλέον μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν. Γιατί; Συνήθως ρίχνεις δύο πυραύλους Iron Dome ανά στόχο για να εξασφαλίσεις ένα χτύπημα. Το ίδιο ισχύει και για τους πυραύλους κρουζ.

Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι οι περισσότεροι βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν τους στόχους τους στο Ισραήλ. Εδώ είναι ένα βίντεο από ένα από τα χτυπήματα. Το Ιράν επέδειξε μια αξιοσημείωτα εξελιγμένη ικανότητα - δηλαδή, μια ευέλικτη πολεμική κεφαλή. Παρατηρήστε πως ο εισερχόμενος ιρανικός πύραυλος αποφεύγει τον ισραηλινό αναχαιτιστή και χτυπά τον στόχο. Ουάου!!

Ο Scott Ritter το συνόψισε καλύτερα με αυτό το Xwitter (προφέρεται Shitter):

Οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα προηγμένο ραντάρ AN/TPY-2 X-band που βρίσκεται στο Har Qeren, στην έρημο Negev. Αποστολή του είναι να ανιχνεύει τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων και να διαβιβάζει δεδομένα στόχευσης στις ισραηλινές συστοιχίες Arrow και David's Sling και στις αμερικανικές συστοιχίες THAAD ABM που έχουν αναπτυχθεί για την προστασία ευαίσθητων ισραηλινών περιοχών, συμπεριλαμβανομένων της Dimona και των αεροπορικών βάσεων Nevatim και Ramon.

Ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν και τις δύο αεροπορικές βάσεις Nevatim και Ramon. Τα καλύτερα ραντάρ επιτήρησης στον κόσμο, που συνεργάζονται με τις πιο εξελιγμένες αντιπυραυλικές άμυνες στον κόσμο, ήταν ανίκανα απέναντι στην ιρανική επίθεση.

Για όλους εκείνους που προσπαθούν να μετατρέψουν τα χθεσινά γεγονότα σε ισραηλινή νίκη, αναλογιστείτε αυτό το γεγονός: Το καλύτερο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στον κόσμο δεν μπόρεσε να προστατεύσει τις τοποθεσίες που του ανατέθηκε να προστατεύσει από επιθέσεις ιρανικών πυραύλων.

Ποιος έχει την αποτρεπτική υπεροχή; Δεν είναι το Ισραήλ.

Συμφωνώ με τον Scott. Ενώ το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του αποδείχθηκαν ικανοί στην κατάρριψη αργά κινούμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, απέτυχαν όταν επρόκειτο να νικήσουν βαλλιστικούς πυραύλους οπλισμένους με συμβατική εκρηκτική κεφαλή.

Τώρα βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής. Υπάρχουν αντιφατικά μηνύματα από το Ισραήλ. Κάποιοι επιμένουν πως τα αντίποινα του Ισραήλ είναι επικείμενα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι δε θα υπάρξουν αντίποινα. Πιστεύω ότι πως Ισραήλ βρίσκεται υπό τον έλεγχο κάποιων γνήσιων τρελών και θα προσπαθήσει να χτυπήσει μια ιρανική πετρελαϊκή ή μια στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν. Όταν το κάνουν αυτό, το Ιράν θα κάνει πράξη την υπόσχεσή του και θα εξαπολύσει μια πολύ μεγαλύτερη, πιο καταστροφική επίθεση σε ισραηλινούς στρατιωτικούς και μυστικούς στόχους. Αυτή είναι μια μάχη που το Ισραήλ δεν μπορεί να κερδίσει. Αν επιλέξει να ακολουθήσει αυτή την πορεία δράσης, θα οδηγήσει στην αποδιάρθρωση της στρατιωτικής του προσπάθειας να νικήσει τη Χαμάς και να διασώσει τους όποιους ομήρους είναι ακόμα ζωντανοί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail