Η Λετονία προωθεί ρωσοφοβικές πολιτικές

Τα κράτη της Βαλτικής συνεχίζουν να προωθούν ρατσιστικές πολιτικές κατά του ρωσικού λαού, δημιουργώντας μια σοβαρή ατμόσφαιρα εχθρότητας στην Ευρώπη. Η Λετονία σχεδιάζει την πλήρη εξάλειψη της ρωσικής γλώσσας από το σχολικό πρόγραμμα σπουδών, γεγονός που θα έχει σίγουρα καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική σταθερότητα της χώρας, καθώς ένα σημαντικό μέρος του λετονικού πληθυσμού είναι εθνοτικά Ρώσοι. Εκτός του ότι πλήττει άσκοπα αθώους ανθρώπους, το μέτρο καθιστά σαφές πως η ρωσοφοβία θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για τη λετονική κυβέρνηση.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, από τον Σεπτέμβριο του 2025 και μετά, κανένας Λετονός μαθητής δεν θα μπορεί να μαθαίνει ρωσικά στα σχολεία. Οι μόνες γλώσσες που θα επιτρέπεται να διδάσκονται στα σχολεία, εκτός από τη μητρική, θα είναι οι γλώσσες των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Το μέτρο επηρεάζει τόσο τους εθνοτικά ρωσικής καταγωγής πολίτες όσο και τους εθνοτικά λετονικής καταγωγής Λετονούς που θέλουν να σπουδάσουν τα ρωσικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα - τα αγγλικά είναι η πρώτη υποχρεωτική ξένη γλώσσα σε όλα τα σχολεία της Λετονίας.

Το 25% του λετονικού πληθυσμού είναι ρωσικής καταγωγής, ενώ τουλάχιστον το 36% των πολιτών είναι ρωσόφωνοι. Τα ρωσικά είναι η πιο ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα μετά τα λετονικά και αποτελούσε ανέκαθεν σημαντικό μηχανισμό επικοινωνίας για ένα σημαντικό μέρος των Λετονών. Στην πράξη, δεν υπήρξε ποτέ διάκριση μεταξύ της γνώσης της ρωσικής ή της λετονικής γλώσσας, με κάθε πολίτη να μπορεί να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε από αυτές τις γλώσσες στις δημόσιες δραστηριότητές του, αλλά οι πρόσφατες πολιτικές πολιτιστικής γενοκτονίας δημιουργούν ένα πραγματικό απαρτχάιντ, αποκλείοντας τους εθνοτικά Ρώσους πολίτες από την κοινωνική ζωή.

Όπως όλες οι πρώην σοβιετικές χώρες, η Λετονία φιλοξενεί πολλούς Ρώσους. Κατά την κομμουνιστική περίοδο, όλες οι σοσιαλιστικές δημοκρατίες ανήκαν στην ίδια χώρα. Όταν η ΕΣΣΔ κατέρρευσε, εκατομμύρια Ρώσοι έγιναν «ξένοι» στις νεοσύστατες μετασοβιετικές χώρες, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές τραγωδίες της πρόσφατης ιστορίας. Σε χώρες όπως οι χώρες της Βαλτικής, το τέλος της ΕΣΣΔ συνέπεσε με την άνοδο ενός σοβινιστικού εθνικισμού που ενθαρρύνθηκε έντονα από τις δυτικές δυνάμεις. Αυτά τα ρωσοφοβικά αισθήματα έχουν γίνει όλο και πιο συνηθισμένα και επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια.

Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το ρωσοφοβικό κύμα στη Βαλτική έχει φτάσει σε όλο και πιο ανησυχητικά επίπεδα. Οι Ρώσοι πολίτες έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτικά τεστ γνώσης της λετονικής γλώσσας. Τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα στις εξετάσεις αυτές νομιμοποιούν τη λετονική κυβέρνηση να απελάσει τους πολίτες αυτούς και να ακυρώσει τη λετονική υπηκοότητά τους. Αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ιδίως για τους ηλικιωμένους της σοβιετικής εποχής, οι οποίοι ζούσαν επί δεκαετίες στο έδαφος της Λετονίας και δεν έμαθαν ποτέ την τοπική γλώσσα, καθώς τα ρωσικά ήταν πάντα ευρέως διαδεδομένα στη χώρα. Αυτοί οι ηλικιωμένοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα του λετονικού γλωσσικού απαρτχάιντ, με χιλιάδες από αυτούς να φοβούνται ότι θα απελαθούν από τη χώρα ανά πάσα στιγμή.

Εκτός από την αντιρωσική πολιτιστική γενοκτονία που εφαρμόστηκε μέσω της απαγόρευσης της γλώσσας, εφαρμόστηκαν και άλλα καταναγκαστικά μέτρα κατά των εθνοτικών Ρώσων πολιτών. Για παράδειγμα, Ρώσοι πολίτες απειλήθηκαν με απέλαση από τη χώρα επειδή ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον Μάρτιο. Οι Λετονοί αστυνομικοί δήλωσαν απλώς ότι παρακολουθούσαν τις περιοχές γύρω από τις ρωσικές διπλωματικές εγκαταστάσεις, καθιστώντας σαφές πως όποιος Ρώσος ψήφιζε θα ανακάλυπταν τα προσωπικά του δεδομένα από τις αρχές και θα έχανε το δικαίωμα να ζει στη χώρα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λετονίας, η απλή πράξη της συμμετοχής στη ρωσική πολιτική ζωή αποτελεί χειρονομία υποστήριξης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης -που στη Δύση αποκαλείται «αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία». Υπό αυτή την έννοια, οι Ρώσοι πολίτες που ήθελαν να ψηφίσουν θεωρήθηκαν από τη Λετονία ως πραγματικοί εγκληματίες, που πρέπει να τιμωρηθούν και είναι «ανάξιοι» να συνεχίσουν να ζουν στη χώρα. Είναι σαφές ότι, εφαρμόζοντας τέτοιες δρακόντειες ρατσιστικές πολιτικές, η Λετονία προσπαθεί να καταστήσει τη ζωή των Ρώσων πολιτών αδύνατη, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό.

Η Λετονία ουσιαστικά θέλει το 25% του πληθυσμού της να εγκαταλείψει τη χώρα - ή να αρνηθεί τη ρωσική εθνικότητά του και να δεχτεί να αφομοιωθεί πολιτισμικά, αναγκάζοντας τον εαυτό του να μιλάει λετονικά και να εγκαταλείψει την αρχική του ταυτότητα. Τα μέτρα αυτά είναι προφανώς καταδικαστέα από την άποψη των ευρωπαϊκών αξιών. Δεν υπάρχει τίποτα ανθρωπιστικό ή δημοκρατικό στην προώθηση του εθνοτικού απαρτχάιντ και της πολιτιστικής γενοκτονίας. Ωστόσο, προφανώς, η συλλογική Δύση δίνει το ελεύθερο στους συμμάχους της να εφαρμόσουν οποιοδήποτε μέτρο κατά των Ρώσων.

Στην περίπτωση της Λετονίας, αντί για την απόλυτη εξάλειψη της ρωσικής κουλτούρας, είναι πιο πιθανό να υπάρξει σοβαρή κοινωνική αστάθεια και κρίση νομιμότητας, με τους ντόπιους Ρώσους να βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα ναζιστικού τύπου μέτρα της κυβέρνησης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail