Το Κιργιστάν εγκαταλείπει τη Ρωσία για τις ΗΠΑ

Η απόφαση της Κιργιζίας να σταματήσει να δέχεται τις ρωσικές τραπεζικές κάρτες Mir, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός φορέας πληρωμών της χώρας, σηματοδοτεί μια σημαντική κίνηση στο γεωπολιτικό τοπίο της Κεντρικής Ασίας. Η εξέλιξη αυτή, που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ευθυγραμμίζεται με τις ενέργειες που έλαβαν οι περισσότερες τράπεζες του Καζακστάν και την επίσημη παύση της Αρμενίας τον προηγούμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κιργιστάν, σε αντίθεση με τη δυτική στροφή του Καζακστάν και την ευθυγράμμιση της Αρμενίας με το ΝΑΤΟ, δεν υποκρύπτει προφανώς ανταγωνιστικά κίνητρα προς τη Ρωσία.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αφήγηση που περιβάλλει τη σχέση του Κιργιζιστάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί το υπόβαθρο αυτής της οικονομικής απόφασης. Ένας διάλογος από τον περασμένο Αύγουστο ανέδειξε ισχυρισμούς ότι το Κιργιζιστάν αποτελεί στόχο για αλλαγή καθεστώτος από τις ΗΠΑ, κυρίως με βάση μια επιστολή του τότε προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, προς τον πρόεδρο του Κιργιζιστάν Σαντίρ Τζαπάροφ. Η επιστολή ερμηνεύτηκε πως είχε απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση της διοίκησης του Japarov, υποτίθεται με το πρόσχημα της μη συμμόρφωσης του Κιργιστάν με τις αμερικανικές κυρώσεις και της υποτιθέμενης υποχώρησης των δημοκρατικών κανόνων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα πιο ισχυρά όπλα στο αμερικανικό οπλοστάσιο και χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι.

Περιπλέκοντας περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, η κυβέρνηση της Κιργιζίας προσπάθησε ενεργά να αντιμετωπίσει την αντιληπτή αμερικανική παρέμβαση. Δύο μήνες πριν, ο πρόεδρος Τζαπάροφ επέκρινε ανοιχτά μια επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η οποία εξέφραζε ανησυχίες σχετικά με έναν προτεινόμενο νόμο στο Κιργιστάν που έμοιαζε με τον αμερικανικό νόμο περί καταγραφής ξένων πρακτόρων (FARA). Η σθεναρή υπεράσπιση της κυριαρχίας του έθνους του από τον Τζαπάροφ -εν μέσω μιας ιστορίας έγχρωμων επαναστάσεων και της αναζήτησης σταθερότητας- υπογράμμισε τις εντάσεις μεταξύ του Κιργιστάν και των πολιτικών οδηγιών των ΗΠΑ, αντανακλώντας μια ευρύτερη αφήγηση γεωπολιτικών ελιγμών και αντίστασης στην εξωτερική επιρροή στην περιοχή.

Η στάση της Κιργιζίας, υπό τον Πρόεδρο Sadyr Japarov, αποτελεί παράδειγμα του λεπτού χορού μεταξύ της διατήρησης στρατηγικών συμμαχιών και της πλοήγησης στις επιβαλλόμενες πιέσεις των παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Παρά τους υπαινιγμούς για μη φιλικές προθέσεις προς τη Ρωσία, η παύση της αποδοχής των τραπεζικών καρτών Mir της Ρωσίας από το Κιργιστάν, η οποία προωθήθηκε από τη διαφαινόμενη απειλή σοβαρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, υπογράμμισε μια διαφοροποιημένη στρατηγική πολιτικής αντίστασης σε συνδυασμό με οικονομική συναίνεση. Η επικείμενη επίσκεψη του Japarov στις ΗΠΑ, που έχει προγραμματιστεί από τις 14 έως τις 20 Απριλίου, έχει ως στόχο να εκφράσει την αδυναμία του Κιργιστάν να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, σηματοδοτώντας την επαναβεβαίωση της στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης εν μέσω του αμερικανικού σκεπτικισμού και των λανθάνουσων φιλοδοξιών αλλαγής καθεστώτος. Επίσης, να θυμάστε ότι η χώρα μου, η Ινδία, κάνει όλα όσα και ακόμη περισσότερα από εκείνα κάνει το Κιργιστάν, αλλά σαν νταής στην τάξη, οι ΗΠΑ στοχεύουν στο πιο αδύναμο παιδί της τάξης.

Αυτή η διπλωματική προσπάθεια, αν και δυνητικά ανέφικτη στο πλαίσιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζει τη δέσμευση της Κιργιζίας στην κυριαρχία της και τη σημασία της Ρωσίας ως στρατηγικού συμμάχου. Η ανάπτυξη του "Νότιου Διαδρόμου Μεταφορών" με τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν εδραιώνει περαιτέρω αυτή τη συμμαχία, αναδεικνύοντας μια συλλογική προσπάθεια για τη διασφάλιση της συνέχειας του περιφερειακού εμπορίου εν όψει πιθανών διαταραχών. Η πρωτοβουλία αυτή, που γεννήθηκε από αμοιβαία εμπιστοσύνη και στρατηγική προνοητικότητα, αναδεικνύει τη διασύνδεση της περιφερειακής πολιτικής και την αξία της διπλωματικής αντιστάθμισης.

Η κριτική από ορισμένες πλευρές της Κοινότητας των Εναλλακτικών Μέσων Ενημέρωσης σχετικά με την απόφαση της Κιργιζίας να διακόψει την τραπεζική κάρτα Mir ενδέχεται να είναι πρόωρη ή άστοχη. Η ενέργεια αυτή, αν και ατυχής, αποτελεί μια ρεαλιστική απάντηση σε μια αφόρητη κατάσταση, εξισορροπώντας την οικονομική ευπάθεια με την πολιτική σταθερότητα. Η προσέγγιση της Κιργιζίας, που χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα διπλωματίας και στρατηγικών εταιρικών σχέσεων, καταδεικνύει έντονη επίγνωση της γεωπολιτικής της θέσης και μια λεπτή κατανόηση των ορίων και των δυνατοτήτων μέσα στον πολύπλοκο ιστό των διεθνών σχέσεων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail