Η Αμερική έχει μια τριτοκοσμική οικονομία

pixabay / Tumisu
Η έκθεση της Παρασκευής για την απασχόληση, μας λέει ο οικονομικός Τύπος, "ξεπέρασε τις προβλέψεις", με μηνιαία αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 303.000 έναντι 231.000 κατά μέσο όρο το τελευταίο έτος. Η οικονομία του Μπάιντεν αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική. https://www.barrons.com/livecoverage/march-jobs-report-today

Paul Craig Roberts - paulcraigroberts.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στην πραγματικότητα, η έκθεση για τις θέσεις εργασίας δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την κατάρρευσή τους στον τριτοκοσμικό κόσμο.

Μια οικονομία του πρώτου κόσμου χαρακτηρίζεται από υψηλή παραγωγικότητα, υψηλή προστιθέμενη αξία στη μεταποίηση και βιομηχανικές θέσεις εργασίας. Η οικονομία του τρίτου κόσμου χαρακτηρίζεται από χαμηλής παραγωγικότητας θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών και της κυβέρνησης. Όπως έχω αναφέρει εδώ και 30 χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν μεταβεί από τον πρώτο στον τρίτο κόσμο.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας το δείχνει αυτό. Το Μάρτιο η Αμερική έχασε θέσεις εργασίας στην πρωτογενή μεταλλουργία, στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, στην κατασκευή μηχανημάτων, στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών προϊόντων, στην κατασκευή υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού, στην κατασκευή εξοπλισμού επικοινωνιών, στην κατασκευή ημιαγωγών και άλλων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, στην κατασκευή ηλεκτρικού εξοπλισμού, συσκευών και εξαρτημάτων, στην κατασκευή επίπλων και συναφών προϊόντων, στην κατασκευή τροφίμων, στην κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, στην κατασκευή ενδυμάτων, στην κατασκευή πλαστικών και προϊόντων από καουτσούκ, στην κατασκευή δερμάτινων και συναφών προϊόντων.

190.000 από τις θέσεις εργασίας αφορούν τις υπηρεσίες και 71.000 τις δημόσιες υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, το 86% της αύξησης των θέσεων εργασίας αντικατοπτρίζει το τριτοκοσμικό πρότυπο. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών αφορούν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική βοήθεια, καθώς και τις σερβιτόρες και τους μπάρμαν.

Οι θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας που μας υποσχέθηκαν σε αντάλλαγμα για την μεταφορά της μεταποιητικής βιομηχανίας των ΗΠΑ σε άλλες χώρες είναι ελάχιστα ορατές και σίγουρα δεν παρείχαν ευκαιρίες για τους εκτοπισμένους εργαζόμενους στη μεταποίηση. Επιπλέον, οι περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας -αυτοματοποίηση, ρομποτική, προγράμματα λογισμικού- αποσκοπούν στην εκτόπιση των ανθρώπων από το εργατικό δυναμικό.

Η μεταφορά της μεταποιητικής βιομηχανίας των ΗΠΑ στο εξωτερικό κατέστρεψε τη μεσαία τάξη, τους κρατικούς και τοπικούς προϋπολογισμούς, τις κλίμακες ανοδικής κινητικότητας και συγκέντρωσε τον πλούτο της χώρας στο ένα τοις εκατό του πληθυσμού.

Αυτό το ένα τοις εκατό από μόνο του είναι ένα τεράστιο εύρος πλούτου από 11 εκατομμύρια δολάρια έως 200.000 εκατομμύρια δολάρια, που σίγουρα δεν είναι συγκρίσιμες θέσεις πλούτου. Η διαφορά είναι η ίδια όπως μεταξύ 11 και 200.000 δολαρίων. Ο αμερικανικός πλούτος είναι συγκεντρωμένος στα χέρια πολυεκατομμυριούχων που αποτελούν το ένα δέκατο του 1% ή και λιγότερο του πληθυσμού.

Το αποκαλυπτικό σημάδι μιας τριτοκοσμικής οικονομίας είναι η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια μιας ελάχιστης μειοψηφίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό ονομάζεται "δημοκρατία". Και η αύξηση των θέσεων εργασίας στον τρίτο κόσμο παραποιείται ως οικονομική πρόοδος.

Δε θα σταματήσουν ποτέ να μας λένε ψέματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail