Η Ρωσία δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας

Freepen.gr - Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης διέταξε την Τετάρτη τη δέσμευση κεφαλαίων που ανήκουν στον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό JPMorgan Chase στη Ρωσία. Η απόφαση ελήφθη υπέρ του δεύτερου μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, της VTB, η οποία είχε καταθέσει αγωγή με σκοπό να ανακτήσει 439,5 εκατομμύρια δολάρια που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό στο πλαίσιο των κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η VTB μήνυσε την JPMorgan και τις θυγατρικές της στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης και της Περιφέρειας Λένινγκραντ στις 17 Απριλίου, όπως έδειξαν οι δικαστικές καταθέσεις τη Δευτέρα. Η εντολή στόχευε κεφάλαια σε ρωσικούς λογαριασμούς της JPMorgan και «κινητή και ακίνητη περιουσία», συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της τράπεζας σε ρωσική θυγατρική της.

Η διαμάχη επικεντρώνεται σε κεφάλαια ύψους 439,5 εκατ. δολαρίων που διατηρούσε η VTB σε λογαριασμό της JPMorgan στις ΗΠΑ, τα οποία μπλοκαρίστηκαν από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία το 2022.

Το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση όλων των κεφαλαίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς της JPMorgan στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των correspondent λογαριασμών και εκείνων που ανοίχθηκαν στο όνομα μιας θυγατρικής.

Αποκάλυψε επίσης ότι η VTB είχε ζητήσει προσωρινά μέτρα επειδή οι εναγόμενοι «έπαιρναν μέτρα για να αποσύρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία» από τη Ρωσία, ενώ ο ρωσικός δανειστής προσπαθούσε να ανακτήσει χρήματα από την αμερικανική τράπεζα.

Στη δική της αγωγή κατά της VTB την περασμένη εβδομάδα στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η JPMorgan προσπάθησε να εμποδίσει τις προσπάθειες της ρωσικής τράπεζας, σημειώνοντας ότι η νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει στην τράπεζα να αποδεσμεύσει τα 439,5 εκατομμύρια δολάρια που ανήκουν στη VTB.

Η JPMorgan ανησυχεί ότι η VTB θα προσπαθήσει να κατασχέσει τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία, ανέφερε την Τετάρτη το Reuters, επικαλούμενο τον αμερικανικό δανειστή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail