Οι ΗΠΑ βρήκαν ένα εκπληκτικό στρατιωτικό σύνορο κατά της Ρωσίας και της Κίνας

africom.mil
Ένας ολοένα και πιο πολυπολικός κόσμος σημαίνει ότι η επιρροή της Ουάσινγκτον στην ήπειρο θα μειωθεί καθώς αναδύονται εναλλακτικοί στρατηγικοί εταίροι

Του Dr Westen K. Shilaho, μελετητή διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand, Γιοχάνεσμπουργκ - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Justified Accord 2024, η μεγαλύτερη άσκηση της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ (AFRICOM) στην Ανατολική Αφρική, διεξήχθη από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου και φιλοξενήθηκε στην Κένυα, το Τζιμπουτί και τη Ρουάντα. Τα κοινά πολεμικά παιχνίδια Αφρικής-ΗΠΑ διεξάγονται εδώ και χρόνια και παρουσιάζονται ως ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ηπείρου.

Παρουσιάζονται επίσης ως αναπόσπαστο μέρος της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και άλλων διεθνικών εγκλημάτων στην Αφρική και πέραν αυτής. Μέσω αυτών των ασκήσεων, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να βελτιώσουν την ικανότητα των στρατιωτικών δυνάμεων της Αφρικής. Η τρομοκρατία και άλλες μορφές εξτρεμισμού βρίσκονται στην παγκόσμια ατζέντα εδώ και δεκαετίες και προσέλκυσαν πρωτοφανή προσοχή μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο βίαιος εξτρεμισμός και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θεωρήθηκαν ως το κυριότερο ζήτημα εθνικής ασφάλειας και υπό τους προέδρους Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ήταν επίσης ένα ζήτημα που απασχολούσε την κυβέρνηση Κλίντον.

Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αφρική, ωστόσο, καθοδηγείται από τους στόχους της εθνικής τους ασφάλειας καθώς και από τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Η ασφάλεια της Αφρικής αποτελεί μέρος των ευρύτερων ανησυχιών των ΗΠΑ για την ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Η άνοδος της Ρωσίας στο πλέγμα ασφαλείας της Αφρικής -ιδιαίτερα στην υποπεριοχή της Δυτικής Αφρικής, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στη Λιβύη, στο Σαχέλ- έχει θέσει τις ΗΠΑ σε ένταση. Επιπλέον, το αποτύπωμα της Κίνας στην Αφρική, κυρίως στην ανάπτυξη υποδομών και την ασφάλεια, έχει επίσης τραβήξει την προσοχή της Ουάσινγκτον και έχει ενισχύσει τη σημασία των στρατιωτικών συνεργασιών Αφρικής-ΗΠΑ.

Στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας στις 7 Μαρτίου 2024, ο επικεφαλής της USAFRICOM, στρατηγός Michael Langley, εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας στην Αφρική. "Η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι η Μόσχα και το Πεκίνο μεταπηδούν για να καλύψουν το κενό όταν η αμερικανική δέσμευση εξασθενεί ή εξαφανίζεται, και δεν έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε αυτό στη Δυτική Αφρική", είπε. Ως εκ τούτου, είναι σαφές πως μέρος της αποστολής της AFRICOM είναι να αποτρέψει τη ρωσική και κινεζική εισβολή στην Αφρική.

Οι ΗΠΑ, μετά το τέλος του διπολικού κόσμου, έχουν μια σχεδόν αδιαμφισβήτητη ιδεολογική κυριαρχία στην Αφρική και ένα δυσανάλογο ρόλο στην ασφάλεια της Αφρικής. Ωστόσο, κατά την ίδια περίοδο, η Κίνα ανέβηκε στην κορυφή ως ένας τρομερός παγκόσμιος παράγοντας. Η Ρωσία έχει επίσης αυξήσει το ενδιαφέρον της για την ασφάλεια της Αφρικής.

Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους με την Αφρική από πατερναλισμό σε εταιρική σχέση και πάντοτε προειδοποιούν την Αφρική έναντι της Ρωσίας και της Κίνας. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι, σε αντίθεση με την Κίνα και τη Ρωσία, έχουν ως κίνητρο την ευημερία της Αφρικής, επενδύοντας σε πολιτικά και αμυντικά ιδρύματα. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται επίσης πως υποστηρίζουν την κυριαρχία της Αφρικής, σε αντίθεση με την Κίνα, η οποία χορηγεί ληστρικά δάνεια σε φτωχές αφρικανικές χώρες και εκμεταλλεύεται τους φυσικούς τους πόρους σε αντάλλαγμα. Οι ΗΠΑ, κατηγορώντας επίσης τη Ρωσία ότι εμπορεύεται τους φυσικούς πόρους της Αφρικής με το πρόσχημα της παροχής ασφάλειας, δεν αναφέρουν πως οι σχέσεις της Αφρικής με τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα είναι εξίσου προβληματικές. Η πάλη για τους φυσικούς πόρους της Αφρικής και η συνακόλουθη αποψίλωση της κυριαρχίας της είναι ένας δυτικός σχεδιασμός που επισημοποιήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο στρατηγός Langley σχεδίασε μια διχοτόμηση μεταξύ των ΗΠΑ και των αντιπάλων τους στην παρουσίασή του ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. "Κινεζικές και ρωσικές εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει ληστρικές τακτικές για να μπλέξουν τα αφρικανικά κράτη σε συμβόλαια χρέους και εξόρυξης που αφήνουν τους τοπικούς πληθυσμούς στην τύχη τους. Η Αμερική προσφέρει μια εναλλακτική λύση. Η αμερικανική διπλωματική, αναπτυξιακή και αμυντική υποστήριξη δεν κρατά σε ομηρία τους λαούς και τους φυσικούς πόρους τους, οπότε δεν επιβάλλουμε στους εταίρους μας μια ηθική εξισορρόπηση. Αντί να απαιτούμε οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις, απαιτούμε λογοδοσία στα θεμελιώδη: σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου", υποστήριξε.

Αυτή η διχοτόμηση είναι λανθασμένη. Οι ΗΠΑ επικαλούνται το κράτος δικαίου με σκοπιμότητα. Από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, για παράδειγμα, η Ουάσινγκτον είχε σχέσεις με απολυταρχικούς στην Αφρική και υποστήριζε την ανατροπή ηγετών που αντιδρούσαν στις πολιτικές της. Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους είναι συνένοχοι στις φρικαλεότητες στη Γάζα, γεγονός που καθιστά κενό τον αυτοαποκαλούμενο ρόλο τους ως θεματοφύλακες του διεθνούς δικαίου και των κανόνων.

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Αφρικής-ΗΠΑ στην Ανατολική Αφρική πραγματοποιούνται σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι η "Δικαιολογημένη Συμφωνία" για ιατρική, επικοινωνιακή ή υλικοτεχνική εκπαίδευση. Δεύτερον, οι "ασκήσεις Cutlass Express" είναι για την επιβολή της θαλάσσιας ασφάλειας και την προώθηση της εθνικής και περιφερειακής ασφάλειας στην Ανατολική Αφρική.

Η πρώτη φάση φιλοξενείται από τις αμυντικές δυνάμεις της Κένυας και συνήθως πραγματοποιείται από μια βρετανική στρατιωτική βάση στο Nanyuki της Κένυας. Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανοί στρατιώτες της βάσης αυτής έχουν εμπλακεί κατά τη διάρκεια των ετών σε φρικαλεότητες όπως δολοφονίες στις γύρω κοινότητες.

Στην Ανατολική Αφρική, η USAFRICOM υπερηφανεύεται για τη "βαθιά δέσμευση για τη διατήρηση της ειρήνης, την αντιμετώπιση κρίσεων και την προώθηση διαρκών εταιρικών σχέσεων με τις στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής". Περίπου 1.000 στελέχη από περισσότερες από 20 χώρες της περιοχής της Ανατολικής Αφρικής συμμετέχουν σε αυτές τις κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις, οι οποίες τους προετοιμάζουν για τις αποστολές της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) και των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που είναι εντεταλμένες.

Συνήθως 2.000 έως 2.500 βραχυπρόθεσμα εκ περιτροπής στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ απαρτίζουν τη Συνδυασμένη Κοινή Δύναμη Δράσης στο Κέρας της Αφρικής (CJTF-HOA), η οποία καλύπτει μια εκτεταμένη περιοχή που περιλαμβάνει τον χερσαίο και εναέριο χώρο στο Τζιμπουτί, την Αιθιοπία, την Ερυθραία, την Κένυα, τις Σεϋχέλλες, τη Σομαλία και το Σουδάν, καθώς και τα παράκτια ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας, του Κόλπου του Άντεν και του Ινδικού Ωκεανού. Με τις προκλήσεις να ελαχιστοποιούνται, αυτή η εταιρική σχέση απεικονίζεται με λαμπρότητα: "Μέσω της συνεργατικής εκπαίδευσης και των κοινών εμπειριών, οι ασκήσεις καλλιεργούν ένα ισχυρό επαγγελματικό ήθος και τις στρατιωτικές δυνάμεις των εταίρων, ενισχύοντας την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε κρίσεις και να συμβάλλουν στη διαρκή ειρήνη στην Ανατολική Αφρική".

Ανησυχώντας για την εθνική τους ασφάλεια, οι ΗΠΑ παρακολουθούν τους "ακυβέρνητους χώρους" στην Αφρική, οι οποίοι είναι ανοιχτοί σε διεθνικά εγκλήματα όπως η τρομοκρατία, καθώς και η διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων. Τα κατορθώματα του αμερικανικού στρατού και το ενδιαφέρον του για την ασφάλεια της Αφρικής είναι ιδιοτελή. Μια ασταθής Αφρική θα αποτελούσε καταφύγιο για διεθνικά εγκλήματα που θα μπορούσαν εύκολα να βρουν το δρόμο τους προς τις αμερικανικές ακτές. Έτσι, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τα εκτεταμένα αλλά ανεξέλεγκτα ύδατα του Κόλπου της Γουινέας, του Κόλπου του Άντεν και του Δυτικού Ινδικού Ωκεανού είναι επιρρεπή στην παράνομη αλιεία, την παράνομη διακίνηση και την πειρατεία, γεγονός που καθιστά αναγκαίο το ενδιαφέρον τους για τη θαλάσσια ασφάλεια.

Επιπλέον, ο στρατός των ΗΠΑ εκπαιδεύει τις δυνάμεις ασφαλείας της Αφρικής στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σε άλλους τομείς στρατιωτικού επαγγελματισμού, παρέχει συμβουλές για ειρηνευτικές επιχειρήσεις και επιβλέπει τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει συνεργαστεί με την Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM) για ιατρικές προμήθειες στο Μογκαντίσου και ανθρωπιστική βοήθεια στην Αιθιοπία και τη βόρεια Κένυα. Η USAFRICOM συνεργάζεται επίσης με τη διάδοχο της AMISOM, τη Μεταβατική Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (ATMIS).

Ο αντιτρομοκρατικός ή ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" λόγος, ωστόσο, συνήθως αποσιωπά ζητήματα που σχετίζονται με την ιδεολογία του μανιφέστου πεπρωμένου, τη φτώχεια, τις ανισότητες και την αδικία που επιδεινώνονται από τους βαθιά λανθασμένους θεσμούς της παγκόσμιας διακυβέρνησης, τη θεσμοθετημένη διεθνή αρπακτικότητα και την παρέμβαση στην κυριαρχία των κρατών της Αφρικής. Αντ' αυτού, επικρατεί μια άκρως αναγωγική και λανθασμένη θέση ότι η τρομοκρατία αποτελεί εκδήλωση της σύγκρουσης των πολιτισμών και μπορεί να αντιμετωπιστεί στρατιωτικά.

Τα αφρικανικά κράτη είναι θεσμικά αδύναμα, επιβαρύνονται από τη διαφθορά και την κακή διακυβέρνηση και δε διαθέτουν διοίκηση και έλεγχο, γεγονός που τα εκθέτει στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ανθρώπων και όπλων, καθώς και στην απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων. Οι προκλήσεις αυτές έχουν ιστορική και διεθνή διάσταση, πρέπει να επιβεβαιωθεί. Η επιμονή των νεοαποικιακών προτύπων στο πλαίσιο μιας βαθιά άνισης διεθνούς τάξης έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αδυναμία της Αφρικής να διεκδικήσει τον εαυτό της. Η Δύση έχει απορρίψει ανάλγητα επικίνδυνα απόβλητα στην Αφρική, για παράδειγμα στην Κένυα, τα οποία έχουν συνδεθεί με την έξαρση του καρκίνου.

Οι στρατιωτικές συμφωνίες Αφρικής-ΗΠΑ δεν είναι αλτρουιστικές. Στο σχεδιασμό τους ενσωματώνονται η εξωτερική πολιτική και τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής. Κατά συνέπεια, υπήρξαν αντιδράσεις για την παρουσία αμερικανικού στρατού στην Αφρική. Στον Νίγηρα, για παράδειγμα, οι στρατιωτικές αρχές ανακάλεσαν τη μακροχρόνια στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους διέταξαν να κλείσουν τις δύο στρατιωτικές βάσεις τους στο Νιαμέι. Η αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Agadez του Νίγηρα είναι μία από τις μεγαλύτερες βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους στην Αφρική για δραστηριότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης. Από τη βάση αυτή, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε όλο τον κόσμο. Η κατάρρευση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Νίγηρα, φοβάται η Δύση, θα γίνει μάρτυρας μιας αναζωπύρωσης των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία στο Σαχέλ, δεδομένου ότι ο Νίγηρας υπήρξε προπύργιο κατά του βίαιου εξτρεμισμού στην περιοχή. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει, ωστόσο, πως οι συζητήσεις με τον Νίγηρα σχετικά με το καθεστώς των στρατιωτικών βάσεων συνεχίζονται.

Η Δύση φοβάται ότι το Σώμα Αφρικής της Ρωσίας, πρώην Wagner, θα γίνει όλο και περισσότερο σημαντικός παίκτης στην ασφάλεια στο Σαχέλ, αν και δεν πρόκειται για το ποιος έχει την ικανότητα να ενισχύσει τις εθνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Σαχέλ. Πρόκειται για ιδεολογικό πόλεμο. Πρόκειται επίσης για την κυριαρχία. Στον απόηχο των στρατιωτικών πραξικοπημάτων στη Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα, τη Γουινέα και το Μάλι, οι διεκδικητικές αρχές έκλεισαν τις γαλλικές βάσεις. Έχουν γίνει ανυπόμονοι με δεκαετίες οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής, στρατιωτικής ασφυξίας κάτω από την εκμεταλλευτική τροχιά της Γαλλοφωνίας. Είναι συνειδητοποιημένοι για τον τερματισμό των πατερναλιστικών και νεοαποικιακών σχέσεων με τη Γαλλία, τον πρώην αποικιοκράτη τους, και άλλες δυτικές δυνάμεις. Για να μην μείνουν εκτεθειμένοι, ωστόσο, διερευνούν και έχουν πράγματι δημιουργήσει εναλλακτικές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλες αναδυόμενες δυνάμεις.

Στον Νίγηρα, η απόφαση να ανακληθούν οι στρατιωτικοί δεσμοί με τις ΗΠΑ εγκρίθηκε από τα συνδικάτα. Το συμπέρασμα είναι ότι η κοινωνία των πολιτών του Νίγηρα συμφωνεί με το στρατιωτικό κατεστημένο για την ανάγκη απελευθέρωσης του Νίγηρα από συγκαταβατικές και εκμεταλλευτικές συνεργασίες. Η μαζική υποστήριξη για στρατιωτικές ανακαταλήψεις στο Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική ήταν απόδειξη της αντίδρασης κατά των κυβερνήσεων-μαριονέτες που δεν έχουν επαφή με το λαό.

Τα ανατραπέντα καθεστώτα θεωρήθηκαν ότι έσκυβαν με τα μούτρα για να εξυπηρετήσουν τις ξένες πολιτικές, επωφελείς για τους ξένους παράγοντες, ιδίως τη Γαλλία, αλλά ολέθριες για την ευημερία του λαού. Λόγω της εχθρότητας κατά των δυτικών στρατιωτικών βάσεων, η USAFRICOM αγωνίστηκε να εγκαταστήσει το αρχηγείο της στην Αφρική και οι αφρικανικές χώρες διστάζουν να φιλοξενήσουν το αρχηγείο της για να μην θεωρηθούν λακέδες των ΗΠΑ. Εξαίρεση αποτελούν χώρες όπως το Τζιμπουτί που φιλοξενεί αρκετές ξένες στρατιωτικές βάσεις μεγάλων παγκόσμιων παραγόντων και η Κένυα που φιλοξενεί βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις. Το αρχηγείο της USAFRICOM βρίσκεται στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και είναι απίθανο να μεταφερθεί στην Αφρική σύντομα.

Η δικαιολογία για την παρουσία του αμερικανικού στρατού στην Αφρική είναι ότι οι αφρικανικοί στρατοί είναι εξίσου αδύναμοι με το κράτος στην Αφρική. Ως εκ τούτου, στερούνται δυνατοτήτων διοίκησης και ελέγχου, εκπαίδευσης, εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής για να διεκδικήσουν την κυριαρχία τους. Επιπλέον, παρουσιάζουν συστηματικά μικρή ή καθόλου ικανότητα να διασφαλίσουν τον λαό τους και να συμμετάσχουν αποτελεσματικά σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις στα προβληματικά σημεία της Αφρικής χωρίς εξωτερική βοήθεια. Ωστόσο, με έναν ολοένα και πιο πολυπολικό κόσμο που προσφέρει στην Αφρική εναλλακτικούς στρατηγικούς εταίρους, η επιρροή των στρατιωτικών συμφώνων Αφρικής-ΗΠΑ είναι πιθανό να μειωθεί καθώς η Κίνα και η Ρωσία και άλλες αναδυόμενες δυνάμεις διεκδικούν τον εαυτό τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail