Ποια είναι η συμφωνία με τη Σερβία και την ομάδα των BRICS;

Η Σερβία δείχνει ενδιαφέρον για την ένταξή της στο μπλοκ των BRICS, το οποίο επεκτείνεται ενεργά και υποδέχεται νέα μέλη με επίκεντρο την απο-δολαριοποίηση.

Από την Jai Hamid - cryptopolitan.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Σερβία έχει στραμμένο το βλέμμα της στην ομάδα των BRICS τον τελευταίο καιρό, και φαίνεται ότι το συναίσθημα είναι αμοιβαίο. Οι BRICS, οι οποίες έχουν αρχίσει να προσθέτουν νέες χώρες από τις αρχές του 2024, μπορεί να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες τους για τη Σερβία.

Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των εθνών να εγκαταλείψουν το αμερικανικό δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, και οι BRICS βρίσκονται ακριβώς στη μέση αυτής, μοιράζοντας προσκλήσεις σε όσους συμφωνούν με αυτό το σχέδιο.

Μήπως λοιπόν η Σερβία πρόκειται να γίνει το πρώτο βαλκανικό αστέρι στον ουρανό των BRICS;

Λοιπόν, οι πληροφορίες λένε πως οι BRICS έστρωσαν το κόκκινο χαλί για τη Σερβία προκειμένου να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής τους στη Ρωσία αργότερα φέτος. Αυτό είναι σημαντικό, διότι η Σερβία περιμένει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2009, χωρίς ιδιαίτερη τύχη. Φαίνεται ότι μπορεί να στραφεί σε διαφορετικό πλήρωμα.

Πέρυσι, το Κίνημα Σοσιαλιστών της Σερβίας έβαλε το κοινοβούλιο να δώσει το πράσινο φως για να υποβάλει αίτηση ένταξης στις BRICS. Έλεγαν: "Οι περισσότεροι από τους δικούς μας πιστεύουν ότι η ένταξη στις BRICS είναι η καλύτερη κίνηση".

Αν η Σερβία εμφανιστεί στη σύνοδο κορυφής και μπει, θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εισέλθει σε αυτόν τον όμιλο. Whoop, whoop!

Ας μιλήσουμε για αριθμούς

Αυτό μόλις ήρθε από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αυξάνουν την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας για το 2024 σε 3,5% από 3,0% που ήταν προηγουμένως. Και δεν σταματά εκεί - τα πράγματα αναμένεται να επιταχυνθούν στο 3,8% το 2025 και να φτάσουν στο 4,0% το 2026. Αλλά εδώ είναι το κτύπημα: η σερβική οικονομία πρέπει να κάνει κάποιες σοβαρές διαρθρωτικές κινήσεις για να συνεχίσει αυτό το πάρτι, ειδικά με τα επίπεδα εισοδήματος της ΕΕ στον ορίζοντα.

Και δεν πρόκειται μόνο για την ανάπτυξη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ποντάρει σε ένα ποσοστό πληθωρισμού 5% για τη Σερβία φέτος, αλλά πιστεύει πως θα ψυχρανθεί στο 3,5% μέχρι το 2025 και στο 3,2% το επόμενο έτος. Όσο για το κενό στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αυτό θα διευρυνθεί στο 3,6% του ΑΕΠ φέτος από 2,6% πέρυσι, και μην περιμένετε να συρρικνωθεί σύντομα. Από την άλλη πλευρά, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σερβίας πρόκειται να συρρικνωθεί από 2,2% του ΑΕΠ πέρυσι σε 2,0% το 2024 και στη συνέχεια στο 1,5% για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι BRICS μεγαλώνουν

Οι BRICS δεν είναι πλέον μόνο η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική. Έχουν καλωσορίσει την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τώρα, από την έναρξή τους το 2009, οι BRICS ήταν κάπως βαρύτατοι με την Κίνα στο εμπορικό μέτωπο, ενώ όλοι οι άλλοι απλά ακολουθούσαν. Αλλά τελευταία, η Ινδία έχει αρχίσει να πλησιάζει, χάρη στην ακμάζουσα οικονομία της.

Αλλά εδώ είναι το μυστικό. Παρόλο που είναι σφιχτά δεμένοι, η υπόλοιπη συμμορία των BRICS δεν συναλλάσσεται πολύ μεταξύ της, σε σύγκριση με το πόσες δουλειές κάνουν με την Κίνα. Ενδιαφέρον, ε; Και με την Κίνα να πατάει δυνατά το πεντάλ του γκαζιού στην εξωτερική πολιτική, είναι το μεγάλο αφεντικό και στα Ηνωμένα Έθνη, εκτός από εκείνη τη μία φορά που η Βραζιλία δεν τήρησε τη γραμμή για την Ουκρανία το 2022.

Εντάξει, λοιπόν, η Κίνα θέλει να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τους BRICS, ώστε να συμπεριλάβει ένα μείγμα χωρών που είτε έχουν πολλά μετρητά είτε έχουν σοβαρά προβλήματα με αυτά, καθώς και κάποιους μεγάλους πετρελαϊκούς παίκτες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι μπορούν πραγματικά να καταφέρουν οι BRICS με ένα τόσο μικτό πακέτο χωρών και αν μπορούν να διατηρήσουν τους στόχους τους ευθείς μετά την επέκταση.

Επίσης, ζητούν σημαντικές αλλαγές σε μεγάλα ιδρύματα όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, θέλοντας ένα σύστημα που να μιλάει πραγματικά για όλους, όχι μόνο για τους μεγάλους. Επιπλέον, είναι υπέρ της χρήσης των τοπικών νομισμάτων για το εμπόριο, ειδικά με την Κίνα, ώστε να παραμείνουν τα πράγματα ξεκάθαρα και δίκαια στο παγκόσμιο εμπόριο.

Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η επέκταση των BRICS εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα χειριστούν τα εσωτερικά τους θέματα και τι σκέφτεται ο υπόλοιπος κόσμος γι' αυτό. Το αν τα αγόρια θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη δυναμική τους εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως το πώς θα εξελιχθεί η δύναμη της Κίνας και το πώς αισθάνονται γι' αυτό τα υπόλοιπα μέλη των BRICS.

Με την ποικιλομορφία στην ομάδα, θα μπορούσε είτε να είναι μια τεράστια νίκη για όλους είτε να είναι ένας δύσκολος δρόμος, ειδικά για την Ινδία, που αισθάνεται τη ζέστη από την Κίνα.

Αυτά λοιπόν είναι τα βασικά στοιχεία. Θα καταλήξει το κορίτσι μου, η Σερβία, με ένα νέο σύνολο ισχυρών φίλων; Το ελπίζω! Αλλά για να δούμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail