Η Ασία δε θα αφήσει την Ευρώπη να κλέψει τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

pixabay / Ralphs_Fotos
Οι ασιατικοί γίγαντες απαιτούν η ΕΕ να μην κατάσχει τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η Κίνα, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία προειδοποίησαν την ΕΕ ότι η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα ήταν απαράδεκτη. Θα πρέπει να υποθέσουμε πως ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση που έβαλε το χεράκι της σε αυτό το αίτημα.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με το Politico, πολλές ασιατικές χώρες, ιδίως η Κίνα, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υποκύψει στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας και να μην κατασχέσει 200 εκατομμύρια ευρώ ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευτεί σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ανώτερος διπλωμάτης από χώρα εκτός ΕΕ υποστήριξε πως η Ρωσία είναι αυτή που θα μπορούσε να ζητήσει από τους φίλους της να το κανονίσουν.

Οι χώρες αυτές ανησυχούν ότι:

- η κίνηση για τη δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα καταστήσει τέτοιες αποφάσεις απολύτως νόμιμες σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου. Ως πιθανή αιτία, η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τραβήξει σε μάκρος και θα πρέπει να "πάρουν τη μία ή την άλλη πλευρά".

- Η Ρωσία μπορεί επίσης να ζητήσει από φιλικές χώρες να κατάσχουν δυτικά περιουσιακά στοιχεία στο έδαφός τους ως απάντηση. Αυτό θα αμαυρώσει τη φήμη τους στα μάτια των διεθνών επενδυτών.

- Οι νομικές προκλήσεις θα εμφανιστούν αναπόφευκτα. Ρωσικές εταιρείες έχουν καταθέσει περισσότερες από 100 αγωγές στα εγχώρια δικαστήρια ζητώντας την αποδέσμευση δυτικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί επί του παρόντος στη Ρωσία, και οι νομικές αυτές διαδικασίες ενδέχεται να επεκταθούν πέρα από τα σύνορα της Ρωσίας.

Η πρόσληψη των "αιτούντων για τη Ρωσία" δεν φαίνεται παράξενη.

Από την αρχή, η Κίνα υποστηρίζει τη Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως και η Ινδία, η Κίνα αγοράζει πρόθυμα ενεργειακούς πόρους από τη Ρωσία, αφού έπεσε κάτω από τις δυτικές κυρώσεις. Η Σαουδική Αραβία έχει ενωθεί με τη Ρωσία και την Κίνα στους BRICS. Το βασίλειο συνδέεται επίσης με τη Ρωσία ως ΟΠΕΚ+. Οι χώρες συντονίζουν τις ενέργειές τους για να καταστήσουν τις τιμές του πετρελαίου σταθερές.

Όσον αφορά την Ινδονησία, η Τζακάρτα πιστεύει ότι η Ρωσία είχε το δικαίωμα να ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, καθώς η Δύση και το ΝΑΤΟ δεν έλαβαν υπόψη τους τις ανησυχίες της Μόσχας. Ο ηγέτης της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο έδωσε προτεραιότητα στους δεσμούς με την Κίνα. Πιστεύεται πως το αντιαμερικανικό συναίσθημα στην Ινδονησία πηγάζει εν μέρει από τους στενούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Η Ινδονησία είναι μια μουσουλμανική χώρα και δεν αποδέχεται τις "φιλελεύθερες αξίες".

Στην Ευρώπη ξέρουν πώς να κάνουν παιχνίδι

Το υποτιθέμενο "αίτημα της Ρωσίας" και μια τολμηρή απόφαση των ίδιων των τριών χωρών που αποφάσισαν να απαιτήσουν από την ΕΕ να "αντισταθεί στις πιέσεις των ΗΠΑ" μοιάζουν περίεργα.

Μπορούμε να τολμήσουμε να υποθέσουμε ότι δεν ήταν η Ρωσία, αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ή μεμονωμένες χώρες μέλη της που ζήτησαν από τους τρεις να μην κλέψουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Η ΕΕ πρέπει να βασίζεται στις απόψεις του Πεκίνου, του Ριάντ και της Τζακάρτας στην αντιπαράθεσή της με τις Ηνωμένες Πολιτείες που καταστρέφουν την οικονομία της.

Η οικονομία της ΕΕ πέφτει σε ύφεση (με πρώτη τη γερμανική οικονομία). Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομίες των ασιατικών γιγάντων. Το 2023, η Κίνα θα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος της ΕΕ (8,8%) και ο μεγαλύτερος εισαγωγικός εταίρος της ΕΕ (20,5%). Στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας της, η ΕΕ εισάγει περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα των μπαταριών ιόντων λιθίου από την Κίνα, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία της ΕΕ εξαρτώνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από κινέζους εταίρους.

Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία παραμένουν κορυφαίοι επενδυτές για την ΕΕ

Η Σαουδική Αραβία έχει γίνει ο κύριος προμηθευτής καυσίμων στην Ευρώπη. Πρόκειται για την επανεξαγωγή ρωσικού ντίζελ. Οι εξαγωγές σαουδαραβικού αργού πετρελαίου προς την Ευρώπη από τερματικούς σταθμούς στην Ερυθρά Θάλασσα αυξήθηκαν δραματικά στις αρχές του 2024.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά επί του παρόντος την πρόταση για την κατάργηση των φόρων επί των κερδών που εισπράττονται από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 2,5-3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πιστεύεται πως έως και το 90% των εσόδων υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.

Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση σε σχέση με την πρόταση αυτή. Οι τράπεζες και οι θεματοφύλακες τάσσονται εναντίον της. Δεν θέλουν να χρεοκοπήσουν σε περίπτωση που τα ρωσικά δικαστήρια καταφέρουν να ασκήσουν έφεση κατά της πρότασης. Φαίνεται ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δεν θα κατασχεθούν κατόπιν αιτήματος των σημαντικότερων εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail