Θα κρεμούσε πραγματικά το ΝΑΤΟ τη Γαλλία αν η Ρωσία κονιορτοποιούσε τις δυνάμεις της στην Ουκρανία;

Η Wall Street Journal επικαλούμενη ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο ανέφερε την Τετάρτη ότι "ο Μακρόν είπε στους συμμάχους πως δε θα υπήρχε ανάγκη να εμπλακούν το ΝΑΤΟ ή οι ΗΠΑ εάν η Ρωσία στόχευε τα γαλλικά στρατεύματα" που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν συμβατικά στην Ουκρανία στο προσεχές μέλλον σύμφωνα με την περιβόητη πρότασή του από τα τέλη Φεβρουαρίου. Αν και μπορεί πράγματι να το είπε αυτό, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο πως το μπλοκ ή ο Αμερικανός ηγέτης του θα κάτσουν στην άκρη και θα αφήσουν τη Ρωσία να κονιορτοποιήσει τις δυνάμεις του εταίρου τους στην πρώην αυτή σοβιετική δημοκρατία.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Θα ήταν πολύ άσχημο γι' αυτούς να ηττηθεί ένα από τα μεγαλύτερα μέλη του ΝΑΤΟ από τον παραδοσιακό του αντίπαλο στο έδαφος ενός γειτονικού κράτους. Παρόλο που ένας Γάλλος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι ο Μακρόν είχε στο μυαλό του μόνο εκπαιδευτικές αποστολές, τη λειτουργία αμυντικών συστημάτων και τον κυβερνοπόλεμο όταν κατέθεσε την πρότασή του, η Ρωσία έχει ήδη υποσχεθεί να στοχεύσει εκεί οποιοδήποτε στρατό της. Το προηγούμενο που δημιούργησε η Ρωσία σκοτώνοντας δεκάδες Γάλλους μισθοφόρους σε πυραυλική επίθεση στα τέλη Ιανουαρίου υποδηλώνει πως δεν μπλοφάρει επίσης.

Ο στρατιωτικός - στρατηγικός στόχος της Γαλλίας στο σενάριο μιας συμβατικής επέμβασης θα ήταν να καταλάβει τον έλεγχο των ακτών της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τον Δνείπερο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός γαλλο-ρωσικού μετώπου κατά μήκος του ποταμού αυτού που διέρχεται από τη διαιρεμένη περιοχή της Χερσώνας. Παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν φέρεται να ισχυρίζεται πως δε θα ζητήσει συμμαχική βοήθεια εάν τα στρατεύματά του στοχοποιηθούν από τη Ρωσία, είναι εξαιρετικά απίθανο να αρνηθεί να το κάνει εάν τον εμποδίσουν να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Ο πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ καλλιεργούν σχέδια για να διατηρήσουν την Ουκρανία ή τουλάχιστον ένα μέρος της ως αντιρωσικό έδαφος που θα ελέγχεται πλήρως από αυτές [και] επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του βορειοατλαντικού μπλοκ". Σε περίπτωση που η Ρωσία διασπάσει τις γραμμές του μετώπου και επιβάλει την αποστρατιωτικοποίηση της ελεγχόμενης από το Κίεβο αριστερής όχθης (ανατολικής) Ουκρανίας, τότε το ΝΑΤΟ στο σύνολό του πιθανότατα θα ρίξει την πλήρη υποστήριξή του πίσω από αυτή τη γαλλική αποστολή.

Θα υπήρχε πολύ μεγάλη πίεση στο μπλοκ από τις αντιρωσικές πολιτικές ελίτ του για να μην κάνει τίποτα για να σταματήσει το ενδεχόμενο ο παραδοσιακός αντίπαλός τους να διασχίσει το Δνείπερο και να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα κάνοντας μια μεγάλη στρατιωτική κίνηση στην Οδησσό. Οι γαλλικές δυνάμεις στη Ρουμανία θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο είτε πριν συμβεί η προαναφερθείσα διάβαση είτε αμέσως μετά. Εάν όμως τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εμποδίσουν την πρόοδό τους, τότε το ΝΑΤΟ πιθανότατα θα κροταλίσει τα σπαθιά του σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Ακόμη και αν ο Μακρόν έχει υπερβολική υπερηφάνεια για να ζητήσει βοήθεια, το μπλοκ στο σύνολό του θα μπορούσε ούτως ή άλλως να συσπειρωθεί πίσω από τη Γαλλία ή να συγκροτηθεί ένας "συνασπισμός των προθύμων" για να υποστηρίξει το Παρίσι. Γεγονός είναι ότι η αναφερόμενη διαβεβαίωσή του πως το σενάριο των γαλλορωσικών συγκρούσεων στην Ουκρανία δε θα διακινδύνευε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς η στρατιωτικοστρατηγική δυναμική θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτη αν οι δυνάμεις του κονιορτοποιηθούν και το μπλοκ προσπαθήσει να "σώσει τα προσχήματα" με κλιμάκωση ως απάντηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail