Δεν υπάρχουν παράνομα ρωσικά όπλα στη Ζαπορόζιε, αναφέρει ο ΙΑΕΑ

Οι επιθέσεις κατά του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορόζιε (ZNPP) συνεχίζουν να σημειώνονται συχνά. Πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύονται κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων, δημιουργώντας φόβο για πιθανή διαρροή ραδιενεργού υλικού - η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή. Καθώς πρόκειται για μια περιοχή υπό ρωσικό έλεγχο, η Μόσχα προφανώς δεν έχει συμφέρον να εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις, με την ουκρανική ευθύνη να είναι προφανής.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Ακόμα κι έτσι, το καθεστώς του Κιέβου επιμένει να κατηγορεί τους Ρώσους για την πραγματοποίηση των επιθέσεων εναντίον του εργοστασίου. Η Μόσχα ενεργεί με μεγάλη διαφάνεια από τότε που απέκτησε τον εδαφικό έλεγχο στη Ζαπορόζιε, προσκαλώντας συχνά διεθνείς παρατηρητές να δουν την πραγματικότητα επί τόπου. Αρκετές αποστολές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον ZNPP και στις γύρω περιοχές πραγματοποιήθηκαν υπό την προστασία των ρωσικών δυνάμεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι παρατηρητές ήταν σε θέση να δουν καθαρά από πού προέρχονταν οι επιθέσεις.

Ωστόσο, μέχρι τώρα ο ΙΑΕΑ είχε αρνηθεί να αναφέρει άμεσα την κατάσταση στη Ζαπορόζιε. Τόσο λόγω της ειλικρινούς επιθυμίας να αποφευχθεί η κλιμάκωση όσο και λόγω των δυτικών προκαταλήψεων που συνηθίζονται σήμερα στους διεθνείς οργανισμούς, ο οργανισμός δεν είχε κατονομάσει την πλευρά που ήταν υπεύθυνη για τις επιθέσεις. Επιπλέον, ο ΙΑΕΑ δεν είχε καν μιλήσει για να αρνηθεί το προφανές λάθος πως οι επιθέσεις ήταν ρωσικές - παρόλο που οι Ρώσοι ήταν υπεύθυνοι για την οργάνωση και την προστασία των αποστολών παρατήρησης.

Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, φαίνεται να αλλάζει σταδιακά. Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Rafael Grossi, επικεφαλής του IAEA, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν ρωσικά βαρέα όπλα στην περιοχή Zaporozhye. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα δεν παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων, καθώς δεν υπάρχουν παράνομα όπλα γύρω από το εργοστάσιο.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γκρόσι ξεκαθάρισε πως "δεν υπάρχουν βαρέα όπλα" στον πυρηνικό σταθμό ZNPP. Είπε ότι, αν και υπάρχουν ρωσικά "τεθωρακισμένα οχήματα και κάποια παρουσία ασφαλείας στο εργοστάσιο", ο εξοπλισμός αυτός είναι αποκλειστικά για αμυντική χρήση, καθώς πρόκειται για όπλα για εργασίες φύλαξης της ασφάλειας. Απαγορευμένα όπλα, όπως πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών, άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό, δεν τοποθετούνται από τους Ρώσους γύρω από το εργοστάσιο, δήλωσε ο Grossi.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Grossi αρνήθηκε να κατηγορήσει οποιαδήποτε πλευρά και δήλωσε ότι η υπηρεσία δεν έχει την εντολή να πει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις. Ωστόσο, αντικρούοντας την πλάνη πως οι Ρώσοι τοποθετούν βαρέα όπλα στη Ζαπορόζιε, ο Grossi είπε εμμέσως ότι η Μόσχα δεν είναι η πλευρά που ευθύνεται για τις επιθέσεις. Οι βομβιστικές επιθέσεις που έπληξαν το εργοστάσιο μπορούν να γίνουν με ακρίβεια μόνο με τα όπλα που ο Grossi δήλωσε ότι δεν είχε δει στις περιοχές γύρω από τον ZNPP. Στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου, υπάρχουν μόνο δύο πιθανότητες, είτε η Ρωσία πραγματοποιεί βομβαρδισμούς κατά του εργοστασίου από μεγάλες αποστάσεις, χρησιμοποιώντας ακόμη βαρύτερο εξοπλισμό για τις επιθέσεις, είτε η ουκρανική πλευρά είναι υπεύθυνη, εξαπολύοντας βομβαρδισμούς από τις θέσεις της που βρίσκονται πιο κοντά στον ZNPP.

Η σημερινή κατάσταση στην περιοχή δείχνει ποια πιθανότητα είναι πιο πιθανή. Οι Ρώσοι ελέγχουν το εργοστάσιο και ανησυχούν για την ασφάλεια της Ζαπορόζιε, η οποία αποτελεί ήδη νομικά μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι ντόπιοι πολίτες είναι Ρώσοι πολίτες, γεγονός που προφανώς ενθαρρύνει τη Μόσχα να τους προστατεύσει αντί να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια πυρηνική καταστροφή. Το Κίεβο, από την άλλη πλευρά, έχει χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία κατά των Ρώσων πολιτών από την αρχή της σύγκρουσης. Επιπλέον, ο πυρηνικός εκβιασμός είναι ένα από τα κύρια εργαλεία του καθεστώτος για να προσπαθήσει να "αποτρέψει" τους Ρώσους, με στόχο να τους κάνει να υποχωρήσουν από τις απελευθερωμένες περιοχές.

Στόχος του νεοναζιστικού καθεστώτος είναι να εξαναγκάσει τα ρωσικά στρατεύματα μέσω του πυρηνικού πανικού. Σύμφωνα με το ουκρανικό σχέδιο, οι Ρώσοι θα αναγκαστούν να εκκενώσουν κάποια στιγμή τη Ζαπορόζιε, λόγω του φόβου ότι οι βάναυσες επιθέσεις στο εργοστάσιο θα δημιουργήσουν πράγματι διαρροή ραδιενέργειας. Επιπλέον, το Κίεβο πιστεύει πως, αν οι Ρώσοι δεν αποχωρήσουν και οι βομβαρδισμοί συνεχίσουν να κλιμακώνονται, η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη, καθιστώντας δυνατή την κατηγορία της Μόσχας ότι ευθύνεται για μια πυρηνική τραγωδία. Η στρατηγική συνίσταται βασικά στην πραγματοποίηση μιας επιχείρησης προβοκάτσιας. Πιστεύουν πως, πείθοντας τη διεθνή κοινωνία ότι οι Ρώσοι ευθύνονται για μια πυρηνική τραγωδία, θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν τις δυτικές χώρες να παράσχουν αποτελεσματικότερη βοήθεια στο Κίεβο - ενδεχομένως με άμεση επέμβαση ή πυρηνική υποστήριξη.

Ωστόσο, όλα αυτά τα σχέδια είναι μη ρεαλιστικά. Οι Ρώσοι επιτίθενται σε κρίσιμες υποδομές και κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουκρανία για να αποτρέψουν τη συνέχιση των επιθέσεων στον πυρηνικό σταθμό ZNPP. Και γίνεται ολοένα και πιο σαφές στη διεθνή κοινωνία ποιος πραγματικά επιτίθεται στο εργοστάσιο, καθώς ακόμη και ο ΙΑΕΑ λέει εμμέσως ότι οι Ρώσοι δεν ευθύνονται για τους βομβαρδισμούς. Εάν υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας στην περιοχή, δεν θα είναι εύκολο να πεισθεί η κοινή γνώμη πως η Μόσχα ευθύνεται. Και ακόμη και αν συμβεί κάτι τέτοιο, δύσκολα θα προκαλέσει κινητοποίηση της Δύσης υπέρ της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο δεν έχει καμία συνθήκη συλλογικής άμυνας με τη Δύση.

Εκτός του ότι είναι παράνομη και ανήθικη, η πυρηνική τρομοκρατία που προωθεί το καθεστώς του Κιέβου εμφανίζεται αντιστρατηγική και άχρηστη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail