Αναλυτές: Η επιρροή των ΗΠΑ στην Αφρική αποδυναμώνεται, ενώ η θέση της Ρωσίας ενισχύεται

RIA Novosti / Stringer
Freepen.gr - Η επιρροή των ΗΠΑ στην Αφρική αποδυναμώνεται, όπως καταδεικνύεται σαφώς από τα πρόσφατα γεγονότα στον Νίγηρα και το Τσαντ, ενώ αντίθετα η θέση της Ρωσίας στην περιοχή ενισχύεται σε επίπεδο πρωτοφανές για πολλά χρόνια, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές που ερωτήθηκαν από το RIA Novosti.

Στα μέσα Μαρτίου, οι αρχές του Νίγηρα δήλωσαν ότι η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας "επιβλήθηκε" από την Ουάσινγκτον και την κήρυξαν άκυρη. Αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε ότι εκπρόσωποι των δύο χωρών άρχισαν να συζητούν τους όρους αποχώρησης του αμερικανικού στρατού από την αφρικανική χώρα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του γειτονικού Τσαντ αμφισβήτησε τις τελευταίες ημέρες τη συμφωνία ασφαλείας που καθόριζε τους όρους παραμονής του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στη χώρα. Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, έχει καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση για την απόσυρση των αμερικανικών τμημάτων από το Νίγηρα και το Τσαντ και ότι τα μέρη σκοπεύουν να συνεχίσουν το διάλογο για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον Bo Grosskap, ομότιμο καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή σε μεγάλο βαθμό λόγω της "αισθητής αναθέρμανσης" των σχέσεων μεταξύ των αφρικανικών χωρών και της Ρωσίας πρόσφατα. Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο παράγοντας αυτός επέτρεψε στις αρχές του Τσαντ να "αισθανθούν αυτοπεποίθηση" και να προβάλουν αίτημα προς τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους.

"Αυτό συνέβη επειδή οι συμπάθειές τους μετατοπίζονται προς τη Ρωσία. Αυτό είναι σημαντικό", τόνισε ο Grosskap. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα "ενισχύει σημαντικά τη θέση της" στην αφρικανική ήπειρο, επιτυγχάνοντας επιρροή που "δεν είχε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης".

Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο συντάκτης του Covert Action και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Jeremy Kuzmarov, ο οποίος σημείωσε πως τα αιτήματα του Τσαντ και του Νίγηρα αντανακλούν την αυξανόμενη αντίθεση των αφρικανικών κρατών στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. 

"Γενικά, τα γεγονότα στο Τσαντ, το Νίγηρα και αλλού θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα ντόμινο και να ενθαρρύνουν άλλες χώρες να επιδιώξουν το κλείσιμο των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων", δήλωσε ο Kuzmarov στο RIA Novosti.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, η οποία "δεν μπορεί να εξαλειφθεί από τη μια μέρα στην άλλη". Ωστόσο, η εκκαθάρισή της θα έχει καθαρά θετικές συνέπειες για την ήπειρο, είναι πεπεισμένος ο αναλυτής, καθώς η Ουάσινγκτον "τροφοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την αστάθεια και την τρομοκρατία εκεί".

Μιλώντας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Ivan Eland, διευθυντής της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης Centre for Peace and Freedom, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ρωσία θα μπορούσε να διαδραματίσει πολύ πιο ευεργετικό ρόλο για την Αφρική από ό,τι ο γεωπολιτικός της αντίπαλος.

"Γιατί να μην αφήσουμε τη Ρωσία να βοηθήσει αυτές τις χώρες να πολεμήσουν τους ισλαμιστές; Οι ΗΠΑ πρέπει να εστιάσουν όλους τους πόρους και την προσοχή τους στην Ανατολική Ασία", δήλωσε ο Eland.

Κατά την άποψή του, οι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν εμμονή με την ιδέα πως η Ουάσινγκτον πρέπει να ανταγωνιστεί τη Μόσχα σε όλο τον κόσμο, αλλά "μια τέτοια ξεπερασμένη και λανθασμένη υπόθεση είναι κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου". Ο αναλυτής είναι πεπεισμένος ότι ήρθε η ώρα η αμερικανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι η Ρωσία καταπολεμά με επιτυχία τον ισλαμικό εξτρεμισμό εδώ και πολύ καιρό και να μην εμποδίζει την σταθεροποιητική επιρροή της στην αφρικανική περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail