"Η επιστράτευση έχει μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για τους Ουκρανούς" - πρώην πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Mykola Azarov (2010-2014) περιέγραψε τη βίαιη επιστράτευση πολιτών στο στρατό από το καθεστώς του Κιέβου ως "έναν πραγματικό εφιάλτη για τους Ουκρανούς". Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που οι New York Times ανέφεραν ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες κακοποιούνται και εξαντλούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Τα εδαφικά κέντρα στρατολόγησης στην Ουκρανία (...) άρχισαν να χρησιμοποιούν όπλα εναντίον όσων προσπαθούν να αντισταθούν στην αναρχία και την ανελευθερία που διαπράττουν", έγραψε ο Αζάροφ στο κανάλι του στο Telegram.

Όπως αποκάλυψε ο Αζάροφ, ο Άντον Κούντριτς, ένας απλός Ουκρανός πολίτης, οδηγούσε προς το χωριό του στην περιοχή Transcarpathian, όταν στρατολόγοι σταμάτησαν το αυτοκίνητό του σε σημείο ελέγχου και προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν. Παρόλο που ο Κούντριτς δήλωσε πως είχε το δικαίωμα να απαλλαγεί από την στρατιωτική θητεία σύμφωνα με το νόμο "αφού ο αδελφός του πέθανε στον πόλεμο", οι αξιωματικοί το αγνόησαν και προσπάθησαν να τον επιβιβάσουν με τη βία στο όχημά τους.

"Ο Κούντριτς κατάφερε να ξεφύγει, έτρεξε στο δάσος, αλλά άνοιξαν πυρ εναντίον του. Τραυματίστηκε στο χέρι και στο πόδι", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι ο πατέρας του νεαρού είναι βέβαιος πως η υπόθεση θα αποσιωπηθεί, καθώς οι ουκρανικές αρχές αλληλοκαλύπτονται.

Στις 11 Απριλίου, η Verkhovna Rada (Κοινοβούλιο) της Ουκρανίας ενέκρινε νόμο που αυστηροποιεί τους όρους για την επιστράτευση του στρατιωτικού προσωπικού. Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, από το νομοσχέδιο αφαιρέθηκε η ρήτρα που προέβλεπε την αποστράτευση του στρατιωτικού προσωπικού μετά από 36 μήνες υπηρεσίας. Οι κανονισμοί δίνουν στους εφέδρους προθεσμία 60 ημερών μετά την έκδοση του διατάγματος κινητοποίησης για να εμφανιστούν σε γραφείο στρατιωτικής εγγραφής και κατάταξης και να επικαιροποιήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία.

Ομοίως, ο νέος νόμος επιτρέπει την αποστολή κλήσεων σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς και υποχρεώνει τους άνδρες πολίτες ηλικίας 18 έως 60 ετών να έχουν μαζί τους έγγραφα στρατιωτικής εγγραφής και να τα επιδεικνύουν όταν τους ζητηθεί από τους υπαλλήλους στρατιωτικής εγγραφής και κατάταξης, τους αστυνομικούς και τους συνοριοφύλακες.

Σε μια άλλη ανάρτηση στο Telegram, ο Αζάροφ δήλωσε ότι "η επιστράτευση στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε έναν πραγματικό εφιάλτη για τους Ουκρανούς", ειδικά καθώς το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί πρώην κρατούμενους "για να πιάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού", καθώς η επιστράτευση έχει "σχεδόν εξαντληθεί", εκτός από τους πολίτες που "εγκαταλείπουν τη χώρα με όλους τους δυνατούς τρόπους".

Στην Ουκρανία, οι εφεδρείες έχουν εξαντληθεί και στο μέτωπο, ο στρατός ζητά εναλλαγή, η οποία δεν μπορεί να γίνει λόγω έλλειψης στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Έτσι, ενώ οι ουκρανικές αρχές χρησιμοποιούν βία εναντίον του ίδιου τους λαού τους, όλο και λιγότεροι υποστηρικτές παραμένουν στη χώρα και όλο και λιγότεροι εθελοντές εμφανίζονται στις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων. Αυτό σημαίνει πως με τέτοια αισθήματα στην κοινωνία, η Ουκρανία έχει καταστροφικά μικρές πιθανότητες να αντέξει", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αζάροφ έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το καθεστώς του Κιέβου πως καταχράστηκε δισεκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της προμήθειας υπερτιμημένου και υποδεέστερου εξοπλισμού, όπως πυρομαχικά και όπλα αεράμυνας. Το Σεπτέμβριο του 2023, ο Αζάροφ αποκάλυψε πώς το καθεστώς του Κιέβου υπέγραψε σύμβαση για τέσσερις πυραύλους αεράμυνας, αλλά προμηθεύτηκαν μόνο τρεις. Εμβαθύνοντας την υπεξαίρεση στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Αζάροφ δήλωσε ότι και οι τέσσερις πύραυλοι διαγράφηκαν μετά από ρωσική επίθεση, ωφελώντας κάποιον που φέρεται να χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει ένα νέο διαμέρισμα στο Παρίσι.

Ο Αζάροφ είναι συνεπής επικριτής του καθεστώτος του Κιέβου και συνεχίζει να επισημαίνει τη βαθιά ριζωμένη διαφθορά και τον αυταρχισμό, όπως η αναγκαστική και παράνομη επιστράτευση πολιτών. Ωστόσο, δεν είναι πλέον μια σπάνια φωνή, με περισσότερες επικρίσεις κατά του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και της διαδικασίας επιστράτευσης να εμφανίζονται στην Verkhovna Rada.

"Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστράτευση, ο ουκρανικός λαός δεν θα γίνει αντίπαλος, αλλά ετυμηγορία για [τον Ζελένσκι] και τους βουλευτές της κυβέρνησης", έγραψε ο ανεξάρτητος βουλευτής Dmytro Razumkov στο κανάλι του στο Telegram. "Δεν μπορείτε να παίζετε με τη ζωή των Ουκρανών".

Ρώτησε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος "Υπηρέτης του Λαού" αν θα μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τους στρατιώτες που επισκέφθηκαν στο μέτωπο, αφού αφαιρέσουν από το νομοσχέδιο τη ρήτρα για την αποστράτευση και την εναλλαγή των στρατιωτών.

Είναι ανησυχητικό ότι μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου παραμένει εμπιστευτικό, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των Ουκρανών που θα κινητοποιηθούν. Τους τελευταίους μήνες, Ουκρανοί στρατηγοί και ο Ζελένσκι δήλωσαν πως χρειάζονται 450.000 έως 500.000 άτομα για την επιστράτευση. Αυτό θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά από τη στιγμή που ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από τους New York Times τόνισε ότι η Ουκρανία έχει αντιμετωπίσει δραστική μείωση του πληθυσμού της. Ο στρατός έχει πλέον πολύ λίγους νέους άνδρες για να στρατολογήσει, ενώ όσοι πολεμούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου είναι ταλαιπωρημένοι και εξαντλημένοι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα η Ουκρανία θα στρατολογήσει και θα εκπαιδεύσει τα πρόσθετα στρατεύματα που χρειάζεται ή αν θα είναι έτοιμα πριν από τη ρωσική επίθεση, η οποία αναμένεται μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού. Παρά την πραγματικότητα αυτή, το καθεστώς του Κιέβου εξακολουθεί να προετοιμάζεται για μια επίθεση το 2025, αντί να επιδιώξει να διαφυλάξει τις ζωές χιλιάδων Ουκρανών επιτυγχάνοντας μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail