Δεν φτάνει ο πόλεμος στο έδαφος, οι ΗΠΑ τον μεταφέρουν στο διάστημα

Το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα ετοιμάζεται για μια νέα κούρσα εξοπλισμών, πολύ πέρα από τη στρατόσφαιρα

Η διαστημική εταιρεία SpaceX του Elon Musk εξασφάλισε πρόσφατα ένα απόρρητο συμβόλαιο για την κατασκευή ενός εκτεταμένου δικτύου "κατασκοπευτικών δορυφόρων" για μια μυστική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, με μια πηγή να δηλώνει στο Reuters πως "κανείς δε θα μπορεί να κρυφτεί" κάτω από την εμβέλεια του μελλοντικού δικτύου.

Stavroula Pabst - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν και η συμφωνία υποδηλώνει ότι η διαστημική εταιρεία, η οποία λειτουργεί σήμερα πάνω από τους μισούς ενεργούς δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, έχει προσεγγίσει τις αμερικανικές υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, δεν είναι η πρώτη επένδυση της Ουάσινγκτον σε διαστημικά μηχανήματα που προωθούν τις συγκρούσεις. Αντίθετα, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν ή υποστηρίζουν με άλλο τρόπο μια σειρά από αμυντικούς εργολάβους και νεοσύστατες επιχειρήσεις που εργάζονται για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς διαστημικών όπλων, συστημάτων επιτήρησης και παρακείμενων τεχνολογιών.

Με άλλα λόγια, η Αμερική είναι αποφασισμένη για μια νέα κούρσα εξοπλισμών - στο διάστημα.

Διαστημικά όπλα, τότε και τώρα

Οι προσπάθειες για τη ρύθμιση της παρουσίας και της χρήσης των όπλων στο διάστημα καλύπτουν δεκαετίες. Απαντώντας σε μια έντονη κούρσα εξοπλισμών της εποχής του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, η Συνθήκη για το Διάστημα του 1967 καθόρισε ότι το διάστημα, ενώ είναι ελεύθερο για όλες τις χώρες να το εξερευνήσουν και να το χρησιμοποιήσουν, περιορίζεται σε ειρηνικές προσπάθειες. Σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, η ασαφής διατύπωση της Συνθήκης για το Διάστημα όσον αφορά τους στρατιωτικούς περιορισμούς στο διάστημα, όπως τονίζουν οι ειδικοί σε θέματα διαστημικής πολιτικής Michelle L.D. Hanlon και Greg Autry, "αφήνει υπεραρκετά περιθώρια ερμηνείας που μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις".

Απομακρύνοντας τις μεταγενέστερες διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της στρατιωτικοποίησης του διαστήματος (αν και οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε μια νέα ομάδα εργασίας του ΟΗΕ για το θέμα), το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για την εξερεύνηση του διαστήματος και τις παρακείμενες οπλικές τεχνολογίες χρονολογείται επίσης εδώ και δεκαετίες. Πολλοί μπορεί να θυμούνται την Στρατηγική Αμυντική Πρωτοβουλία (SDI) του Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983, η οποία θεσπίστηκε για την ανάπτυξη συστημάτων πυραυλικής άμυνας εδάφους, αέρα και διαστήματος για την αποτροπή επιθέσεων με πυραύλους ή πυρηνικά όπλα κατά των ΗΠΑ.

Και ενώ το Πεντάγωνο δημιούργησε τη Διαστημική Διοίκηση το 1985, η Διαστημική Δύναμη, ένας εντελώς νέος κλάδος του στρατού που "επικεντρώνεται αποκλειστικά στην επιδίωξη της υπεροχής στον τομέα του διαστήματος", ξεκίνησε το 2019, σηματοδοτώντας την ανανεωμένη έμφαση στην στρατιωτικοποίηση του διαστήματος ως πολιτική των ΗΠΑ.

Οι εργολάβοι όπλων εισπράττουν μετρητά

Το μακροχρόνιο αμερικανικό ενδιαφέρον για την τεχνολογία του διαστημικού πολέμου εκδηλώνεται τώρα σε φιλόδοξα σχέδια, όπου αμυντικές εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις σχηματίζουν ουρά για στρατιωτικά συμβόλαια για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς διαστημικών όπλων και παρακείμενης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων διαστημικών οχημάτων, υπερηχητικών πυραύλων και εκτεταμένων έργων επιτήρησης και επικοινωνιών.

Για αρχή, ο Οργανισμός Διαστημικής Ανάπτυξης της Space Force χορήγησε πρόσφατα στους αμυντικούς εργολάβους L3Harris και Lockheed Martin και στη διαστημική εταιρεία Sierra Space συμβάσεις αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή δορυφόρων για τη διαστημική αρχιτεκτονική του αμερικανικού στρατού Proliferated Warfighter Space Architecture (PWSA), έναν αστερισμό εκατοντάδων δορυφόρων, που κατασκευάζονται σε δόσεις και παρέχουν διάφορες πολεμικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής και μετάδοσης κρίσιμων επικοινωνιών σε καιρό πολέμου, σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Η PWSA θα χρησιμεύσει ως η ραχοκοκαλιά του σχεδίου Joint All-Domain Command and Control του Πενταγώνου, μια προσπάθεια ενίσχυσης των δυνατοτήτων πολεμικής μάχης και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων με τη διευκόλυνση του "πλεονεκτήματος της πληροφορίας με την ταχύτητα της συνάφειας".

Άλλες προσπάθειες είναι εξίσου sci-fi. Για παράδειγμα, η RTX (πρώην Raytheon) και η Northrop Grumman συνεργάστηκαν για να εξασφαλίσουν μια σύμβαση DARPA για μια ιδέα υπερηχητικών όπλων που αναπνέουν από τον αέρα, όπου οι πύραυλοι με κινητήρα scramjet θα μπορούν να ταξιδεύουν με υπερηχητικές ταχύτητες (Mach 5 ή ταχύτερα) για επιθετικούς σκοπούς.

Και η αεροδιαστημική νεοσύστατη επιχείρηση True Anomaly, η οποία ιδρύθηκε από στρατιωτικούς και έχει λάβει χρηματοδότηση από την αμερικανική διαστημική δύναμη ύψους άνω των 17 εκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύσσει διαστημικά όπλα και παρακείμενα εργαλεία για την αντιμετώπιση συγκρούσεων. Ένα παράδειγμα είναι το αυτόνομο τροχιακό όχημα Jackal της True Anomaly, ένας δορυφόρος απεικόνισης ικανός να αναλάβει, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της True Anomaly Even Rogers, "αποστολές ραντεβού και επιχειρήσεων εγγύτητας" με "μη συνεργάσιμους" στόχους.

Καθώς η True Anomaly βρίσκει φορολογική επιτυχία, συγκεντρώνοντας πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε ένα γύρο χρηματοδότησης της σειράς Β τον Δεκέμβριο του 2023 από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Eclipse Ventures και ACME Capital, άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις της αεροδιαστημικής κατακλύζουν την αγορά με τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, τόσο με χρηματοδότηση όσο και με άλλες κρίσιμες συνεργασίες.

Πάρτε παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο η Firehawk Aerospace - η οποία θέλει να "δημιουργήσει το πυραυλικό σύστημα του μέλλοντος" για να "καταστήσει δυνατή την επόμενη γενιά αεροδιαστημικών και αμυντικών συστημάτων" - συνεργάστηκε με τη NASA το 2021 για να δοκιμάσει πυραυλικούς κινητήρες στο διαστημικό κέντρο Stennis της NASA στο Μισισιπή. Πρόσφατα εξασφάλισε βραβεία έρευνας καινοτομίας για μικρές επιχειρήσεις του Army Applications Laboratory και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για να προωθήσει τις εξελίξεις στους πυραυλοκινητήρες και τους κινητήρες της.

Και η αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Capella Space, που επικεντρώνεται στα δεδομένα και τους δορυφόρους και είναι εργολάβος για ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Αεροπορικών και Διαστημικών Δυνάμεων, ειδικεύεται στην αναγνώριση και σε ισχυρά εργαλεία επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των γεωχωρικών πληροφοριών και της παρακολούθησης με ραντάρ συνθετικού ανοίγματος, που βοηθούν τους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας να εντοπίζουν μυριάδες κινδύνους για την ασφάλεια. Στις αρχές του 2023, η Capella Space δημιούργησε μάλιστα μια θυγατρική εταιρεία, την Capella Federal, για να παρέχει στους ομοσπονδιακούς πελάτες της πρόσθετη πρόσβαση σε υπηρεσίες απεικόνισης με ραντάρ συνθετικού ανοίγματος.

Χρειαζόμαστε διπλωματία, όχι διαστημική υπεροχή

Η χρηματοδότηση δαπανηρών, φουτουριστικών έργων διαστημικής επιτήρησης και οπλισμού υποδηλώνει την προθυμία των ΗΠΑ να διατηρήσουν την υπεροχή, όπου το στρατιωτικό προσωπικό θεωρεί ότι τέτοιες εξελίξεις είναι κρίσιμες στο πλαίσιο τόσο μιας "διαστημικής κούρσας" όσο και ενός ολοένα και πιο ταραχώδους γεωπολιτικού κλίματος, αν όχι της πιθανότητας ενός πολέμου στο διάστημα εξ ολοκλήρου.

Όπως δήλωσε ο στρατηγός της Διαστημικής Δύναμης Chance Saltzman στο πρόσφατο Φόρουμ του Ινστιτούτου Mitchell για την ασφάλεια της διαστημικής ισχύος: "αν δεν έχουμε το διάστημα, χάνουμε". Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας στα τέλη Φεβρουαρίου, ο στρατηγός της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ Stephen N. Whiting εξήγησε ότι η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες μέσω της αύξησης της εκπαίδευσης του προσωπικού και των επενδύσεων σε σχετικές τεχνολογίες, ώστε οι ΗΠΑ να είναι "έτοιμες εάν η αποτροπή αποτύχει".

Ενώ ενισχύει τις δικές της στρατιωτικές ικανότητες, ωστόσο, η Ουάσινγκτον πιέζει ταυτόχρονα κατά των δοκιμών αντιδορυφορικών όπλων άλλων χωρών, μια ικανότητα που οι ΗΠΑ ήδη διαθέτουν.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν πρόσφατα τη Ρωσία πως αναπτύσσει ενδεχομένως πυρηνικά αντιδορυφορικά όπλα κατά παράβαση της Συνθήκης για το Διάστημα. Αλλά οι κατηγορίες, τις οποίες η Ρωσία αρνείται, είναι ασαφείς. Και, όπως υποστηρίζουν ο Todd Harrison του Center for Strategic and Budgetary Assessments και ο Clayton Swope του Center for Strategic and International Studies, η χρήση ενός τέτοιου όπλου από τη Ρωσία φαίνεται απίθανη, καθώς είναι "ουσιαστικά [μια] επίθεση καμικάζι" και πιθανότατα θα εξουδετέρωνε πολλούς από τους δικούς της δορυφόρους, ενώ θα προκαλούσε σημαντικά αντίποινα από τους αντιπάλους.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια δακτυλοδεικτική ενέργεια, όταν συνδυάζεται με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αποτροπής του διαστήματος και διάδοσης των όπλων, ελάχιστα συμβάλλει στην προώθηση της πραγματικής διπλωματίας, όπου τα κράτη θα μπορούσαν αντ' αυτού να συζητήσουν, επί ίσοις όροις, για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται και να μοιράζεται το διάστημα μεταξύ των εθνών.

Τελικά, οι προσπάθειες των εταιρειών όπλων και αεροδιαστημικής έχουν δρομολογήσει μια νέα γενιά όπλων και παρακείμενης τεχνολογίας - με τη συνεπή υποστήριξη των ΗΠΑ που εστιάζουν στην "αποτροπή". Ως αποτέλεσμα, το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα έχει επεκταθεί περαιτέρω στον τομέα του διαστήματος, όπου οι αμυντικές εταιρείες έχουν νέες ευκαιρίες να κερδίσουν προσοδοφόρα συμβόλαια όπλων και θεωρητικά να πιέσουν ακόμη και για περισσότερες συγκρούσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail