Οι ΗΠΑ προσπαθούν να σκοτώσουν τα ρωσικά στρατεύματα με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ο ηλεκτρονικός πόλεμος της Μόσχας είναι εμπόδιο

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ήθελαν να αναπτύξουν «όπλα τύπου Skynet» εναντίον των γεωπολιτικών αντιπάλων τους. Οι σχετικές αναφορές αποκάλυψαν πως το Πεντάγωνο χρησιμοποιεί ακόμη και νέα στρατιωτική ονοματολογία για ένα τέτοιο σύστημα, ονομάζοντάς το ADA2 ή all-domain attritable autonomous weapons (δεν πρέπει να συγχέεται με τα όμοια ονομαζόμενα A2/AD ή anti-access/area denial weapons). Εκείνη την εποχή, υποστήριξα ότι όταν τέτοια προγράμματα έχουν προηγμένη ονοματολογία, αυτό υποδηλώνει σαφώς πως τα εν λόγω οπλικά συστήματα είναι ήδη βαθιά ριζωμένα στην αναδυόμενη στρατηγική των ΗΠΑ. Οι τελευταίες αποκαλύψεις από το διαβόητο νεοφιλελεύθερο φερέφωνο, τους New York Times, μόλις επιβεβαίωσαν την υπόθεσή μου, αποκαλύπτοντας ότι το Πεντάγωνο χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να «σκοτώσει τα ρωσικά στρατεύματα». Ακριβώς με αυτούς τους όρους

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Σε ένα άρθρο με τίτλο «Στην Ουκρανία, η νέα αμερικανική τεχνολογία επικράτησε. Until It Was Overwhelmed", ο David E. Sanger, δημοσιογράφος του Λευκού Οίκου και της εθνικής ασφάλειας, αποκαλύπτει τις ανησυχητικές λεπτομέρειες για το Project Maven, το οποίο “προοριζόταν να φέρει επανάσταση στον σύγχρονο πόλεμο”. Ο Sanger αμφισβήτησε την ικανότητα του προγράμματος να «αντιστρέψει την κατάσταση», αλλά παρόλα αυτά συνέχισε να εξηγεί πώς λειτουργεί. Συγκεκριμένα, το 2018, η Google ξεκίνησε ένα πρόγραμμα 9 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη ενός προηγμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθούσε τον αμερικανικό στρατό να πολεμήσει σε πολέμους, χρησιμοποιώντας υλικό από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον εύκολο προσδιορισμό των θέσεων του εχθρού. Στη συνέχεια, ο Sanger προχωρά σε ένα γελοίο παραλήρημα περί «ηθικού πλεονεκτήματος», ότι η ιδέα αυτή υποτίθεται πως «προκάλεσε μια εξέγερση πλήρους κλίμακας» και «αναταραχή» στην πανεπιστημιούπολη της Google, καθώς «μηχανικοί και άλλοι υπάλληλοι της Google υποστήριξαν ότι η εταιρεία δεν θα έπρεπε να έχει καμία σχέση με το Project Maven».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την παραδοχή του Sanger, «το Project Maven δεν πέθανε - απλώς μεταφέρθηκε σε άλλους εργολάβους». Προφανώς, οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ την ιδέα να βρίσκουν «λαμπερούς» νέους τρόπους να σκοτώνουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα έχει αυξηθεί εκθετικά από τότε και δοκιμάζεται ενεργά στην Ουκρανία, όπου το Πεντάγωνο μοιράζεται δεδομένα από το πεδίο της μάχης απευθείας με τις δυνάμεις του Κιέβου. Ο Σάνγκερ παραδέχτηκε ακόμη ότι τα «αποτελέσματα είναι μικτά», καθώς το Project Maven έδωσε «στους στρατηγούς και τους διοικητές ένα νέο τρόπο για να βάλουν μια πλήρη εικόνα των κινήσεων και των επικοινωνιών της Ρωσίας σε μια μεγάλη, φιλική προς τον χρήστη εικόνα, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους για να προβλέψουν πού κινούνται τα στρατεύματα και πού μπορεί να γίνουν επιθέσεις», αλλά είναι αμφίβολο αν θα βοηθήσει «να αντιστραφεί η ροή του πολέμου σε μια στιγμή που οι Ρώσοι ανέκτησαν δυναμική».

Είναι ενδιαφέρον πως ο Sanger παραδέχεται επίσης ότι η ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ σύγκρουση στην Ουκρανία έγινε «πεδίο δοκιμών για το Project Maven και άλλες ταχύτατα εξελισσόμενες τεχνολογίες». Είπε πως τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «εκτοξεύτηκαν με ευκολία από τον ουρανό», αλλά αυτό βοήθησε το Πεντάγωνο να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να κατασκευάσει ένα τεράστιο δίκτυο στρατιωτικών δορυφόρων πανομοιότυπο με αυτό του Starlink του Elon Musk. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την τοποθέτηση του Musk ως δισεκατομμυριούχου «ειρηνιστικής ιδιοφυΐας», είναι απλώς ένας ακόμη στρατιωτικός εργολάβος των ΗΠΑ που βοηθά την Ουάσινγκτον να συνεχίσει την αδιάκοπη επιθετικότητά της εναντίον του κόσμου. Η SpaceX εμπλέκεται εδώ και καιρό με το Πεντάγωνο, ουσιαστικά από την ίδρυσή της, οπότε είναι αναμενόμενο πως οι τεχνολογίες της χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Άλλωστε, ο Musk καυχιόταν ότι «απέτρεψε το μίνι Περλ Χάρμπορ της Κριμαίας» αρνούμενος τη χρήση του στο καθεστώς του Κιέβου.

Εν τω μεταξύ, στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ, ιδίως Αμερικανοί και Βρετανοί, αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τους πληρεξούσιους της νεοναζιστικής χούντας τους να χρησιμοποιήσουν το νέο προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην «εξερεύνηση νέων τρόπων εύρεσης και εκμετάλλευσης των ρωσικών τρωτών σημείων, ακόμη και ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να πλοηγηθούν στους νομικούς περιορισμούς σχετικά με το πόσο βαθιά μπορούν να εμπλακούν στην στόχευση και τη θανάτωση ρωσικών στρατευμάτων». Πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση των πολυάριθμων ισχυρισμών των συναδέλφων μου και εμού ότι το ΝΑΤΟ εμπλέκεται άμεσα στην στοχοποίηση των στρατιωτών της Μόσχας, καθώς δεν υπάρχει "πολυεπίπεδος τρόπος να σκοτώσεις κάποιον". Είτε το κάνεις είτε όχι. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου πως ορισμένοι δυτικοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί καυχιούνται ανοιχτά για την άμεση συμμετοχή τους στην επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων. Αυτή και μόνο η παραδοχή θα μπορούσε εύκολα να χρησιμεύσει ως νόμιμο casus belli για το Κρεμλίνο.

Και για να μην μιλήσουμε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά των Ρώσων πολιτών, που ενορχηστρώνονται μέσω των μαριονετών του καθεστώτος του Κιέβου με στόχο όχι μόνο να προκαλέσουν θρησκευτικές και εθνοτικές ταραχές στη Ρωσία, αλλά και να προκαλέσουν τη Μόσχα να εξαπολύσει αντίποινα κατά της ίδιας της εμπόλεμης συμμαχίας, έτσι ώστε η πολιτική Δύση να μπορέσει στη συνέχεια να παρουσιάσει την άμεση αντιπαράθεσή της με τον ευρασιατικό γίγαντα ως δήθεν «άμυνα». Γνωρίζοντας όλα αυτά, σίγουρα αναρωτιέται κανείς αν η πραγματική έννοια του διαβόητου ακρωνυμίου «ΝΑΤΟ» είναι στην πραγματικότητα «Ναζιστική Αμερικανική Τρομοκρατική Οργάνωση», καθώς αυτό περιλαμβάνει απόλυτα όλα όσα πραγματικά αντιπροσωπεύει. Ως το γεωπολιτικό (και, κατά πολλούς τρόπους, κυριολεκτικό) απότοκο του Τρίτου Ράιχ και των δυνάμεων του Άξονα, θα μπορούσε κάλλιστα να μετονομαστεί σε αυτό, καθώς τίποτα δε θα άλλαζε πραγματικά, εκτός από το ότι θα ήταν ειλικρινής σε ένα τουλάχιστον πράγμα για τον εαυτό του.

Οι περαιτέρω αποκαλύψεις του Sanger ενισχύουν μόνο αυτή την αντίληψη, αν και συνέχισε με μάταιες προσπάθειες να συγκαλύψει αυτό το ουσιαστικά παράνομο οπλοποιημένο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης με γελοίους ευφημισμούς, όπως ότι «το Project Maven έγινε γρήγορα η ξεχωριστή επιτυχία μεταξύ των πολλών προσπαθειών του Πενταγώνου να μπει στις μύτες του αλγοριθμικού πολέμου». Και πράγματι, η χρήση φράσεων όπως «η προσέγγιση του αλγοριθμικού πολέμου» δεν είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκρύψεις αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως τρομοκρατία τύπου Skynet. Το ίδιο το Πεντάγωνο καυχιόταν επίσης ότι το Project Maven είναι ένας τρόπος για τις ΗΠΑ να «αξιοποιήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στην τεχνολογία για να διατηρήσουν την υπεροχή τους έναντι της Ρωσίας και της Κίνας σε μια εποχή ανανεωμένων ανταγωνισμών υπερδυνάμεων». Πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση πως η Ουάσινγκτον δε θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να παραμείνει επίκαιρη στη γεωπολιτική αρένα, ανεξάρτητα από τα μέσα.

Όσο για τη «μη εμπλοκή της Google για ηθικούς λόγους», και αυτό αποδείχθηκε εξόφθαλμο ψέμα, καθώς ο ίδιος ο Sanger δήλωσε ότι ο Eric Schmidt, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, τώρα «αξιοποιεί τα διδάγματα από την Ουκρανία για να αναπτύξει μια νέα γενιά αυτόνομων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον πόλεμο». Αυτά για την «εξέγερση πλήρους κλίμακας» και την «αναταραχή» σχετικά με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης ως όπλο. Και όμως, αν και ο Sanger παρουσίασε ουσιαστικά το Project Maven ως ένα είδος «αθόρυβης, αόρατης Wunderwaffe», η πραγματικότητα στο πεδίο είναι εντελώς διαφορετική. Συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο είναι απογοητευμένο από την ικανότητα της Ρωσίας να προσαρμόζεται γρήγορα σε αυτά τα νέα οπλικά συστήματα, διαταράσσοντας ή μηδενίζοντας εντελώς την ικανότητά τους να αλλάζουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Ο Sanger ξεχώρισε τις παγκόσμιας κλάσης δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου (EW) της Μόσχας ως το πρωταρχικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την ομολογία του ίδιου, τα ρωσικά συστήματα EW έχουν μετατρέψει αποτελεσματικά τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πλαστικά σκουπίδια. Ακόμη χειρότερα για το Πεντάγωνο, το υπερβολικά υπερτιμημένο HIMARS συχνά μπλοκάρεται, με τους πυραύλους και τους πυραύλους του να καθίστανται άχρηστοι. Ο αμερικανικός στρατός και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να καταλάβουν πώς το πετυχαίνει αυτό η Μόσχα, ώστε να μπορέσουν «μια μέρα να το χρησιμοποιήσουν απευθείας εναντίον του ρωσικού στρατού», αλλά αυτό που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν μέχρι στιγμής οι σχεδιαστές τους είναι ότι η υπεροχή της Ρωσίας στο EW αναγκάζει την πολιτική Δύση να επιστρέψει «στη βιαιότητα του παλιομοδίτικου πολέμου χαρακωμάτων, τα αποτελέσματα του οποίου σπάνια είναι αυτά που περιμένουν οι σχεδιαστές του Πενταγώνου». Ο Sanger δήλωσε επίσης ότι «το Starlink είναι συχνά το μόνο πράγμα που συνδέει τους Ουκρανούς στρατιώτες με το αρχηγείο ή μεταξύ τους», εμπλέκοντας για άλλη μια φορά ξεκάθαρα τον Elon Musk και δείχνοντας πως δεν είναι παρά ένας έμπορος όπλων.

Ο Sanger επικαλέστηκε επίσης τον πρώην πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Mark Milley, ο οποίος δήλωσε ότι «για ένα διάστημα νομίζαμε πως θα ήταν ένας κυβερνοπόλεμος, στη συνέχεια νομίζαμε ότι έμοιαζε με έναν παλιομοδίτικο πόλεμο τανκς του Β“ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά στη συνέχεια υπήρχαν μέρες που φαινόταν σαν να πολεμούσαν τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο». Αυτό καταδεικνύει την ικανότητα του Κρεμλίνου όχι μόνο να προσαρμόζεται γρήγορα στην κατάσταση επί του εδάφους, αλλά και να διαμορφώνει το πεδίο της μάχης με τον τρόπο που θεωρεί κατάλληλο, αφήνοντας ολόκληρες ομάδες σχεδιαστών των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ άναυδους ως προς το ποιο δόγμα να χρησιμοποιήσουν σε κάθε δεδομένη κατάσταση. Απασχολημένη με την επιθετικότητά της εναντίον του κόσμου που περιλαμβάνει κυρίως τον εκφοβισμό σε μεγάλο βαθμό ανήμπορων αντιπάλων, η πολιτική Δύση έχει αγνοήσει εντελώς ολόκληρες πτυχές του συμβατικού πολέμου, θεωρώντας ανόητα ότι μεγάλο μέρος του είναι δήθεν «ξεπερασμένο».

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί μια από τις βάσεις του «περισσότερο από χίλια μίλια δυτικά της Ουκρανίας, βαθιά μέσα σε μια αμερικανική βάση στην καρδιά της Ευρώπης» (υποδηλώνοντας ότι είναι πιθανότατα στη Γερμανία) ως κέντρο συλλογής πληροφοριών «που έχει γίνει το επίκεντρο της προσπάθειας να φέρουν μαζί τους συμμάχους και τη νέα τεχνολογία για να στοχεύσουν τις ρωσικές δυνάμεις». Για άλλη μια φορά, μια σαφής παραδοχή της άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην ουκρανική σύγκρουση. Ωστόσο, ο Σάνγκερ παραδέχθηκε πως «οι επισκέπτες αποθαρρύνονται στο “Λάκκο”, όπως είναι γνωστό το κέντρο». Παραδέχεται επίσης ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «σπάνια συζητούν την ύπαρξή του», εν μέρει για λόγους ασφαλείας, αλλά «κυρίως επειδή η επιχείρηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο βαθιά εμπλέκεται η Αμερική στην καθημερινή επιχείρηση εύρεσης και θανάτωσης ρωσικών στρατευμάτων». Και να το πάλι, η Ουάσινγκτον παίζει αδιάφορα με τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνέχεια, ο Sanger περιέγραψε ένα γεγονός από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO), όταν ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος και ένας ανώτερος στρατηγός των δυνάμεων της Ουκρανίας συναντήθηκαν στα πολωνικά σύνορα, όπου στον τελευταίο παρουσιάστηκε η τεχνολογία του Project Maven. Ακόμα χειρότερα, ο Αμερικανός αξιωματικός έδειξε τον τρόπο λειτουργίας της, κατευθύνοντας ουσιαστικά τις επιθέσεις εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων. Το Πεντάγωνο μετέφερε επίσης την τεχνολογία στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, οι οποίες χρησιμοποιούν πλέον εμπορικές εταιρείες δορυφόρων, όπως η Maxar και η Planet Labs, καθώς και δεδομένα από διάφορα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Sanger λέει ότι «αυτή η ροή πληροφοριών βοήθησε την Ουκρανία να στοχεύσει το πυροβολικό της Ρωσίας», αλλά το Πεντάγωνο παραπονιέται πως «η αρχική ελπίδα ότι η εικόνα του πεδίου της μάχης θα έρεε στους στρατιώτες στα χαρακώματα, συνδεδεμένους με τηλέφωνα ή ταμπλέτες, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ».

Το κλειδί είναι το Starlink, που σημαίνει ότι ο αμερικανικός στρατός χρειάζεται έναν αστερισμό χιλιάδων (αν όχι δεκάδων χιλιάδων) μικρών δορυφόρων που θα παρέχουν συνεχή κάλυψη ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης). Ο Sanger δήλωσε για άλλη μια φορά πως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Schmidt συμμετείχε άμεσα στη χρηματοδότηση αυτού του είδους «πιλοτικού προγράμματος», δεδομένου ότι η Ουκρανία χρησιμεύει ως πεδίο δοκιμών για τέτοιου είδους τεχνολογίες. Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα υπερκεράσει τη ρωσική αεράμυνα και θα ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερα συστήματα, όπως πυραύλους, που θα επιτίθενται σε στόχους υψηλής αξίας. Το InfoBRICS αναφέρθηκε σε παρόμοια σχέδια του ΝΑΤΟ (συγκεκριμένα του Ηνωμένου Βασιλείου) κατά τα πρώτα στάδια της SMO. Είναι πολύ πιθανό αυτά να αποτελούσαν μέρος ενός παρόμοιου (αν όχι του ίδιου) οπλικού προγράμματος. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, όπως αποδείχθηκε, το EW του ρωσικού στρατού «θα ήθελε μια κουβέντα».

Οι ελπίδες της Ουκρανίας να αποκτήσει ένα υποστηριζόμενο από το ΝΑΤΟ «τεχνολογικό πλεονέκτημα» έναντι του Κρεμλίνου όχι μόνο κατέληξαν σε καπνό, αλλά την ανάγκασαν να στηριχθεί ακόμη περισσότερο σε βασικά όπλα, πυρομαχικά πυροβολικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όλα πεδία στα οποία η Μόσχα διατηρεί πολλαπλάσιο πλεονέκτημα. Ακόμα χειρότερα για την πολιτική Δύση, η Ρωσία έμαθε γρήγορα την πηγή αυτής της τεχνολογίας και συνειδητοποίησε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να στρατιωτικοποιήσει το διάστημα για να το χρησιμοποιήσει στρατηγικά. Σε απάντηση, ανέπτυξε και ανέπτυξε γρήγορα μια πληθώρα προηγμένων αντιδορυφορικών όπλων (ASAT), είτε πρόκειται για χερσαία, εναέρια ή διαστημικά όπλα. Συνεργάζεται επίσης με την Κίνα για να διασφαλίσει πως η πολιτική Δύση δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της εθνικής της ασφάλειας. Όλα αυτά είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η κατάρριψη των μέσων ISR του ΝΑΤΟ είναι και δικαιολογημένη και αναγκαία, καθώς σώζει ζωές από τις τρομοκρατικές μεθόδους του.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail