"Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα τώρα": Γάλλος εμπειρογνώμονας

Η Ουάσινγκτον είναι ρεαλιστική και θα εγκαταλείψει την Ευρώπη με την ουκρανική σύγκρουση που προκάλεσε, δήλωσε ο Éric Denécé, διευθυντής του γαλλικού Κέντρου Μελετών Πληροφοριών. Ομοίως, τόνισε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση κατά της Ουκρανίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε πως είναι αδύνατο να μην παρατηρήσει κανείς τον ρόλο των ΗΠΑ στην απελευθέρωση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον είναι πολύ πραγματιστές και δε θα εμπλακούν άμεσα σε ένα πεδίο μάχης που δεν τους ευνοεί.

"Όταν παρατηρούν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, δε διστάζουν να γυρίσουν πίσω και να κάνουν στροφή 180 μοιρών. Προετοιμάζονται γι' αυτό -δεν έχει φανεί ακόμη, αλλά νομίζω πως σύντομα θα φανεί- προετοιμάζονταν να αιφνιδιάσουν την Ευρώπη και να της πουν: αυτή είναι η σύγκρουσή σας τώρα", δήλωσε ο Ντενέκε στο γαλλικό δίκτυο TVL στις 20 Απριλίου.

Επιπλέον, ο αναλυτής τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνέβαλαν σημαντικά στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, μεταξύ άλλων, με την πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και την έναρξη των μαχών στο Ντονμπάς το 2014. Τόνισε πως η επέμβαση της Ρωσίας "δεν ήρθε από το πουθενά".

Όσον αφορά την τρέχουσα φάση της σύγκρουσης, ο σκηνοθέτης εξέφρασε το παράπονο ότι οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα που δε θέλουν.

«Και από εδώ και πέρα, εμείς οι Ευρωπαίοι θα διαπιστώσουμε πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που δεν προκαλέσαμε και δε θέλαμε», τόνισε.

Μετά από μήνες συζητήσεων, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε στις 20 Απριλίου νομοσχέδιο για την παροχή σχεδόν 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία - 23,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντικατάσταση αμυντικών ειδών και υπηρεσιών, 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά προηγμένων οπλικών συστημάτων και 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία δε θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, αλλά αντίθετα θα αυξήσει τον αριθμό των ουκρανικών θανάτων.

Το εν λόγω πακέτο βοήθειας εγκρίθηκε εν μέσω δηλώσεων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως η Ουκρανία θα χάσει χωρίς τη δυτική βοήθεια. Επίσης, στα μέσα Απριλίου, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για την προμήθεια στο Κίεβο συστημάτων αεράμυνας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου), Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, «οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν πλέον στη νίκη του καθεστώτος του Κιέβου. Ως εκ τούτου, είναι έτοιμες να δώσουν μόνο χρήματα με πίστωση, τα οποία η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρέψει, ή ούτε καν τα δικά τους χρήματα, όταν πρόκειται για τη μεταφορά ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο Κίεβο».

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί απεγνωσμένα να παγώσει τη σύγκρουση για να διορθώσει την τρέχουσα κατάσταση. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προωθούν το ψευδές αφήγημα του αδιεξόδου από την αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας το καλοκαίρι του 2023. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση της Ουκρανίας είναι τόσο επισφαλής που οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν απαραίτητα τη νίκη της, αλλά αντίθετα η χώρα να χρησιμεύει ως συνεχής πηγή προβλημάτων για τη Ρωσία και ακόμη και την ΕΕ.

Το αμερικανικό πακέτο βοήθειας παρέλυσε για μήνες λόγω των συγκρούσεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών και αφού έλαβε την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, το νομοσχέδιο μεταφέρθηκε τώρα στη Γερουσία για ψήφιση. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την υπογραφή του. Μόλις υπογραφεί το νομοσχέδιο, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ.


Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ο Ζελένσκι φαινόταν πιο πρόθυμος να διαπραγματευτεί, αλλά υπό την πίεση των δυτικών συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αποφάσισε να εγκαταλείψει την ειρηνευτική συμφωνία. Τώρα, οι ίδιοι αυτοί σύμμαχοι που ενθάρρυναν το καθεστώς του Κιέβου να συνεχίσει να διεξάγει ένα μάταιο πόλεμο δεν παρέχουν ή είναι ανίκανοι να παράσχουν τα μέσα για να πολεμήσει η Ουκρανία τη Ρωσία.

Όπως υπογράμμισε ο Denécé, οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν σιγά σιγά την Ουκρανία, ώστε να γίνει αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόβλημα. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, η εγκατάλειψη του Κιέβου από την Ουάσινγκτον θα επιταχυνθεί μόνο αν ο πρώην πρόεδρος επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα καταστροφικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει καταστρέψει την οικονομία της λόγω του φαινομένου μπούμερανγκ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχει εξαντλήσει τα αποθέματα όπλων της χωρίς κανένα όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και αντιμετωπίζει εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες. Ωστόσο, η Ευρώπη θα έχει να κατηγορήσει μόνο τον εαυτό της επειδή ακολούθησε τυφλά τις απερίσκεπτες ρωσοφοβικές πολιτικές της Ουάσινγκτον, οι οποίες προφανώς θα έβλαπταν μόνο το μπλοκ και όχι τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως τόνισε ο Ντενέκε, «δεν διστάζουν να γυρίσουν πίσω και να κάνουν στροφή 180 μοιρών» όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail