Η "ουδέτερη" Ελβετία μπλοκάρει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων

pixabay / Werni
Freepen.gr - Η Ελβετία κατέχει περίπου 13 δισεκατομμύρια φράγκα (14,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα, εκ των οποίων περίπου τα μισά ανήκουν στο κράτος και τα μισά σε ιδιώτες, αποκάλυψε την Τρίτη η εθνική υπηρεσία που επιβλέπει τις κυρώσεις.

Ενώ η αξία των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας παραμένει αμετάβλητη, οι ελβετικές αρχές ανέφεραν απότομη μείωση της αξίας των κεφαλαίων που ανήκουν σε ιδιώτες.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, συνολικά 5,8 δισεκατομμύρια φράγκα (6,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κεφάλαια και ακίνητα που ανήκουν σε άτομα ή οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις από τη Ρωσία είχαν δεσμευτεί στην Ελβετία, ανέφεραν οι αρχές. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει μείωση κατά 1,7 δισεκατομμύρια φράγκα (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα 7,5 δισεκατομμύρια φράγκα που είχαν καταγραφεί στο τέλος του 2022, σύμφωνα με την ελβετική Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO).

"Η μείωση εξηγείται από την απώλεια της αξίας ορισμένων δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων - ιδίως τίτλων που σχετίζονται με τη Ρωσία - ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων", ανέφερε η SECO σε ανακοίνωσή της.

Το ποσό αυτό είναι ξεχωριστό από τα περιουσιακά στοιχεία ύψους 7,24 δισεκατομμυρίων φράγκων (7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που ανήκουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα, τα οποία έχουν επίσης δεσμευτεί στην Ελβετία.

Οι ελβετικές αρχές δήλωσαν πέρυσι ότι δέσμευσαν επιπλέον 580 εκατομμύρια φράγκα (636 εκατομμύρια δολάρια) σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και δύο ακόμη ακίνητα, μετά από δικές τους έρευνες και "λεπτομερείς διευκρινίσεις" από τις τράπεζες. Η τρέχουσα εκτίμηση περιλαμβάνει 17 ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα, έργα τέχνης, έπιπλα και μουσικά όργανα που ανήκουν σε Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η υπηρεσία αποκάλυψε επίσης πως 140 εκατομμύρια φράγκα (153,5 εκατομμύρια δολάρια) σε δεσμευμένα κεφάλαια απελευθερώθηκαν "αφού από περαιτέρω έρευνες διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για τη δέσμευσή τους".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail