Καθώς οι απώλειες στο μέτωπο συσσωρεύονται, η Ουκρανία κλιμακώνει την προπαγάνδα για "καταρρίψεις"

Στις 19 Απριλίου, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) ανακοίνωσαν ότι ένα βομβαρδιστικό/πυραυλοφόρο μακράς εμβέλειας Tu-22M3 με πτέρυγα περιστροφής συνετρίβη στην περιοχή Stavropol krai (που μεταφράζεται περίπου ως "περιοχή") στη νότια Ρωσία. Το Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ) ανέφερε πως το σεβάσμιο "Backfire" (ονομασία αναφοράς του Tu-22M3 στο ΝΑΤΟ) συνετρίβη λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας, αφού είχε εκτελέσει με επιτυχία αποστολή κρούσης στην Ουκρανία. Και όμως, μόλις η νεοναζιστική χούντα έμαθε για τη συντριβή, σκαρφίστηκε αμέσως μια γελοία ιστορία για το πώς η αεράμυνά της υποτίθεται ότι "κατέρριψε" το ρωσικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με την περιβόητη GUR (τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του καθεστώτος του Κιέβου), η μυθική "κατάρριψη" συνέβη δήθεν σε "απόσταση 300 χιλιομέτρων", παρά το γεγονός ότι η περιοχή απέχει περίπου 400 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ και πάνω από 450 χιλιόμετρα από οποιοδήποτε έδαφος βρίσκεται σταθερά υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας. Ωστόσο, η GUR είχε μια "βολική" εξήγηση για μια τέτοια ασυμφωνία.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

"Το εχθρικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων από την Ουκρανία. Το κατεστραμμένο βομβαρδιστικό μπόρεσε να πετάξει προς την περιοχή Σταυρούπολη της Ρωσίας, όπου έπεσε και συνετρίβη", ανέφερε η GUR στο Telegram.

Το Tu-22M3 είναι διάσημο για τη μεταφορά των σχεδόν υπερηχητικών πυραύλων Kh-22 που εκτοξεύονται από αέρος κατά πλοίων/επιθέσεων ξηράς και της πιο σύγχρονης παραλλαγής Kh-32. Μπορεί επίσης να μεταφέρει έως και τέσσερις από τους θρυλικούς πλέον υπερηχητικούς πυραύλους 9-A-7660 "Kinzhal". Η εμβέλεια των προαναφερθέντων όπλων υποδηλώνει ότι το "Backfire" δεν χρειάζεται πραγματικά να πετάξει πάνω από το έδαφος της πρώην Ουκρανίας για να εκτελέσει τις αποστολές του. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καν να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο πάνω από αδιαμφισβήτητα ρωσικά εδάφη, πράγμα που σημαίνει πως οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου απλά δεν έχουν τα μέσα να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν αξιόπιστα το ρωσικό βομβαρδιστικό, πόσο μάλλον να το εμπλέξουν είτε με συστήματα SAM (πυραύλων επιφανείας-αέρος) είτε με μαχητικά αεροσκάφη. Και όμως, η GUR συνεχίζει να επιμένει ότι ακριβώς αυτό συνέβη στις 19 Απριλίου. Οι υποτιθέμενες "αποδείξεις" της; Ένα γελοίο βίντεο που ακόμη και ένα παιδί με ένα απλό smartphone θα μπορούσε να είχε φτιάξει. Φυσικά, αυτό δεν εμπόδισε την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας να παπαγαλίζει τους ίδιους ισχυρισμούς για μέρες.

Για παράδειγμα, το Politico ανέφερε ότι η GUR "χρησιμοποίησε τα ίδια μέσα για την κατάρριψη του βομβαρδιστικού με αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για την κατάρριψη ενός αεροσκάφους επιτήρησης Α-50 πάνω από τη Θάλασσα του Αζόφ τον Ιανουάριο", που είναι ένας ακόμη εντελώς ανυπόστατος ισχυρισμός, καθώς δεν υπάρχει καμία απόδειξη γι' αυτό. Παρόλα αυτά, οι γελοίοι ισχυρισμοί συνεχίζουν να συσσωρεύονται, με το Politico να επικαλείται πηγές του καθεστώτος του Κιέβου ότι το Tu-22M3 που υποτίθεται πως "καταρρίφθηκε" ήταν μέρος μιας "μεγαλύτερης ρωσικής αεροπορικής επίθεσης που σκότωσε οκτώ και τραυμάτισε 25 στην περιοχή του Ντνίπρο, στα ανατολικά της Ουκρανίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής". Την ίδια στιγμή, το Politico αναφέρει ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας "κατέρριψαν" όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους περισσότερους πυραύλους που εκτόξευσε η ρωσική ομάδα αεροπορικών επιθέσεων. Και όμως, αυτοί οι "καταρριφθέντες" πύραυλοι κατάφεραν με κάποιο τρόπο να καταστρέψουν δήθεν "πέντε πολυώροφα κτίρια, δύο ιδιωτικές κατοικίες, τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα, επτά κτίρια διοίκησης και γραφείων, μια αγορά, καταστήματα, εμπορικά περίπτερα και ένα ξενοδοχείο".

Ακόμη χειρότερα, φέρονται να προκάλεσαν ζημιές σε "περισσότερες από 60 ιδιωτικές κατοικίες και κατέστρεψαν έναν ηλιακό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας". Ακόμα, τα παράλογα ψέματα και οι παραλογισμοί δεν σταματούν εδώ. Συγκεκριμένα, εκτός από όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διάφορους άλλους τύπους πυραύλων και το βομβαρδιστικό Tu-22M3, το καθεστώς του Κιέβου ισχυρίζεται ότι "κατέρριψε" έντεκα αόρατους αερόβιους πυραύλους κρουζ Kh-59/69, καθώς και δύο Kh-22. Στην περίπτωση του πρώτου, η νεοναζιστική χούντα διαμαρτύρεται ότι είναι "χειρότερος από το 'Kinzhal'" (ακριβέστερα, πιο θανατηφόρος), ενώ για τον δεύτερο διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια πως είναι αδύνατο να καταρριφθεί. Και όμως, ξαφνικά, "καταρρίπτει" και τους δύο τύπους δεξιά και αριστερά, ενώ παραπονιέται ότι της τελείωσαν οι πύραυλοι αεράμυνας και πως χρειάζεται επειγόντως παραδόσεις από το ΝΑΤΟ. Παρ' όλους αυτούς τους ανούσιους ισχυρισμούς, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας διαδίδει παντού τέτοιους μύθους, με το διαβόητο κρατικό βρετανικό BBC να παίρνει ακόμη και συνέντευξη από τον επικεφαλής της GUR Kyrylo Budanov για το "πώς κατάφεραν να το κάνουν".

Καθώς η συνέντευξη δόθηκε στην ουκρανική υπηρεσία του BBC, το Newsweek μπήκε στον κόπο να μεταφράσει τους γελοίους ισχυρισμούς. Σαν να μην ήταν αρκετά γελοία όλα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής, ο Μπουντάνοφ επιμένει ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου "περίμεναν μια εβδομάδα για να πραγματοποιήσουν ενέδρα". Το γεγονός πως το Tu-22M3 βρισκόταν πολύ έξω από το βεληνεκές οποιουδήποτε επιχειρησιακού συστήματος αεράμυνας σε υπηρεσία με την Ουκρανία αγνοείται εντελώς, ενώ η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας και το αγαπημένο της καθεστώς-μαριονέτα ισχυρίζονται τώρα ότι το σύστημα SAM που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις τους ήταν το S-200. Δεν διευκρίνισαν καν ποια έκδοση του συστήματος αεράμυνας χρησιμοποιήθηκε, αλλά ακόμη και αν θεωρούσαμε τις πιο σύγχρονες εκδόσεις, ένα τέτοιο κατόρθωμα θα ήταν και πάλι αδύνατο να επιτευχθεί. Πρώτον, το σύστημα θα έπρεπε να βρίσκεται πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο, ακόμη και για την κινητή αεράμυνα που το καθεστώς του Κιέβου χάνει κατά δεκάδες το τελευταίο διάστημα. Και δεύτερον, το S-200 είναι ένα σταθερό σύστημα.

Αυτό θα το καθιστούσε εύκολο στόχο, όχι μόνο για τα ρωσικά αεροσκάφη και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά ακόμη και για το κανονικό πυροβολικό. Επιπλέον, το βίντεο με την πτώση του Tu-22M3 δείχνει ξεκάθαρα έναν από τους κινητήρες του να καίγεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ισχυρισμοί του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ισχύουν χωρίς καμία πιθανότητα να φανούν παράλογοι. Από την άλλη πλευρά, το S-200 είναι ("μη") διάσημο για τους τεράστιους πυραύλους του. Αυτοί είναι εξοπλισμένοι με μια τεράστια πολεμική κεφαλή που ζυγίζει πολύ πάνω από 200 κιλά και περιέχει 21.000 θραυσματογόνα σφαιρίδια των 3,5 γραμμαρίων που ενεργοποιούνται από ένα πυροκροτητή εγγύτητας ραντάρ ή ένα σήμα εντολής. Αν ένα τέτοιο τερατούργημα χτυπούσε οποιοδήποτε αεροσκάφος ή έστω αρκετά κοντά σε αυτό, θα έμεναν πολύ ελάχιστα κομμάτια (αν έμενε τίποτα). Στην καλύτερη περίπτωση, θα υπήρχαν τεράστιες, σαφώς ορατές ζημιές στο Tu-22M3. Και όμως, το βίντεο δείχνει προφανώς ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο, καθώς υπήρχε μόνο ένας φλεγόμενος κινητήρας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως παράλογοι μύθοι και κραυγαλέα ψέματα όπως αυτό δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για τις δυνάμεις του Κιέβου.

Για παράδειγμα, ισχυρίζονται συνεχώς ότι δεκάδες υπερηχητικοί πύραυλοι "Kinzhal" έχουν "καταρριφθεί" από τα συστήματα αεράμυνάς τους. Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, αυτοί οι γελοίοι ισχυρισμοί έχουν επεκταθεί και στους υπερηχητικούς πυραύλους "Zircon". Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να εξαφανίζει τα πιο πρόσφατα και προηγμένα όπλα και τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε υπηρεσία με τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας τα νέας γενιάς αεροσκάφη Su-57 που είναι οπλισμένα με τους πιο πρόσφατους πυραύλους Kh-69. Η πληθώρα των αναφορών για τις υποτιθέμενες "επιτυχίες" της Ουκρανίας είναι πολύ αναγκαία για να κρατήσει το κοινό στην πολιτική Δύση να αγνοεί το γεγονός ότι το αγαπημένο τους καθεστώς-μαριονέτα χάνει ραγδαία έδαφος. Επιπλέον, το πως ο Μπουντάνοφ παίρνει τα εύσημα για αυτή τη μυθική "επιτυχία" υποδηλώνει ότι προσπαθεί να αποκτήσει περισσότερη πολιτική δύναμη και επιρροή. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση επί του εδάφους συνεχίζει να επιδεινώνεται, είναι πιθανό να ακούσουμε περισσότερα για παρόμοιες "νίκες" δημοσίων σχέσεων.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail