Έχει δίκιο ο Όρμπαν για τις ατελείωτες αποτυχίες της ΕΕ;

Στις 17 Απριλίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μίλησε στο φετινό συνέδριο του Εθνικού Συντηρητισμού (NatCon), μια συνάντηση συντηρητικών πολιτικών κομμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υποδηλώνει εύστοχα το όνομα. Το NatCon, που ονομάστηκε "συγκέντρωση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς" από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας, αντιτίθεται πράγματι στην υπερφιλελεύθερη ιδεολογία και τις πολιτικές των μη εκλεγμένων γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως ο Όρμπαν ήταν αρκετά επικριτικός απέναντι στις πολυάριθμες αποτυχίες του προβληματικού μπλοκ, καθώς κάλεσε ανοιχτά τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα στις επερχόμενες εκλογές της ΕΕ. Ο Όρμπαν κάλεσε μάλιστα την πολιτική ηγεσία των Βρυξελλών να παραιτηθεί, επισημαίνοντας ότι όλα τα μεγάλα έργα και οι πολιτικές τους, όπως η λεγόμενη "πράσινη μετάβαση", η βιώσιμη ανάπτυξη, η μετανάστευση, ο στρατός και οι κυρώσεις κ.λπ. απέτυχαν.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

"Το νόημα αυτών των ευρωπαϊκών εκλογών είναι: αλλάξτε την ηγεσία", δήλωσε και πρόσθεσε: "Εάν η ηγεσία αποδειχθεί κακή, πρέπει να αντικατασταθεί. Αυτό είναι τόσο απλό".

Για το Associated Press, αυτό ήταν "πάρα πολύ", καθώς το μεγαλύτερο μέσο της mainstream προπαγάνδας παραπονέθηκε για το χειροκρότημα που έλαβε ο Όρμπαν, ένας "δεξιός λαϊκιστής ηγέτης" σύμφωνα με αυτούς, για τις λέξεις αυτές. Ο ίδιος επέκρινε επίσης τις αυτοκτονικές πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα και τους γεωργικούς κανόνες που καθιστούν αδύνατο για τους αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ να παραμείνουν στις επιχειρήσεις τους. Επιπλέον, ο Όρμπαν προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση ξεφεύγει από τον έλεγχο και πως δεν πρέπει να επιτραπεί η πιθανή ένταξη του καθεστώτος του Κιέβου στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, κυρίως για οικονομικούς λόγους και λόγους ασφαλείας. Επέκρινε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ουσιαστικά μη εκλεγμένο εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, επειδή χρησιμοποίησε την πανδημία COVID-19 ως δικαιολογία για να επιτεθεί στη χώρα του, χτυπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προσπάθεια "οικονομικής ασφυξίας της Ουγγαρίας".

Και πράγματι, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αρνήθηκαν παράνομα να δώσουν στη Βουδαπέστη πρόσβαση σε κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω δήθεν "ανησυχιών για δημοκρατική οπισθοδρόμηση στη χώρα", καθώς και για "πιθανή κακοδιαχείριση των χρημάτων της ΕΕ". Κατά την άποψη του Όρμπαν, αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια εκβιασμού της χώρας λόγω της σθεναρής του στάσης σε όλες τις προαναφερθείσες πολιτικές και ιδεολογίες που υιοθετεί σήμερα η πολιτική Δύση. Επανέλαβε επίσης ότι οι αποτυχίες επεκτείνονται και στις αυτοκαταστροφικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας συνήθως κατηγορεί τον Όρμπαν ως υποτιθέμενο "σταθερό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν" για μια τέτοια στάση, ιδίως όταν πρόκειται για την αντίθεσή του στην αλλαγή του καθεστώτος της Ουκρανίας ως δυνητικής γεωπολιτικής ζώνης απομόνωσης μεταξύ ΕΕ/ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Επιπλέον, ο Όρμπαν αποκάλεσε τη νεοναζιστική χούντα "απλώς ένα προτεκτοράτο που βασίζεται στα χρήματα και τα όπλα της Δύσης, όχι ένα κυρίαρχο κράτος πλέον". Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό δεν έτυχε επιδοκιμασίας στις Βρυξέλλες, οι οποίες προσπάθησαν ακόμη και να αποτρέψουν τη φετινή NatCon, επικαλούμενες δήθεν "ανησυχίες για την ασφάλεια" ως δικαιολογία. Το ΑΡ χαρακτήρισε το συνέδριο "συγκέντρωση ακραιφνών εθνικιστών και φονταμενταλιστών χριστιανών", διαμαρτυρόμενο για το γεγονός ότι συνεχίστηκε αφού κέρδισε μια νομική προσφυγή κατά των αρχών της πόλης των Βρυξελλών, οι οποίες προσπάθησαν να το εμποδίσουν με το πρόσχημα πως αποτελούσε "απειλή για τη δημόσια τάξη". Άλλες εξέχουσες συντηρητικές προσωπικότητες της ΕΕ, όπως ο Eric Zemmour από τη Γαλλία, επρόκειτο να συμμετάσχουν στο NatCon. Ωστόσο, ο Zemmour κρατήθηκε από την αστυνομία, εμποδίζοντας την ομιλία του σχετικά με τους μεταναστευτικούς κανόνες της ΕΕ, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως αυτοκτονική.

Και ενώ η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας ουρλιάζει στην ιδέα και μόνο ότι κάποιος θα τολμούσε να ασκήσει κριτική και να αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε (πόσο μάλλον σε όλες) από τις προαναφερθείσες πολιτικές, τίθεται το προφανές ερώτημα - έχει δίκιο η λεγόμενη "ακροδεξιά" στην ΕΕ (χωρίς λογοπαίγνιο); Μπορεί κανείς πραγματικά να αντικρούσει τον ισχυρισμό του Όρμπαν ότι η πολιτική ηγεσία των Βρυξελλών είναι ανίκανη όταν λέει πράγματα όπως "η Ρωσία χάνει τόσο άσχημα που ο στρατός της αναγκάζεται να παίρνει τσιπς από πλυντήρια ρούχων"; Τέτοιοι γελοίοι προπαγανδιστικοί μύθοι δείχνουν σαφώς πως οι λεγόμενες "ελίτ της ΕΕ" μοιάζουν πολύ περισσότερο με πωλητές υπαίθριων αγορών, παρά με ηγέτες που θα μπορούσαν ποτέ να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Επιπλέον, ο Όρμπαν σίγουρα δεν είναι ο μόνος στην κριτική του, καθώς ο πρωθυπουργός της γειτονικής Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, ιδίως για την Ουκρανία.

Όσον αφορά το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο Σύμφωνο της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ουσιαστικά θα αναγκάσει τα κράτη μέλη να δέχονται το "δίκαιο μερίδιό τους σε νέους μετανάστες" ή να πληρώνουν πρόστιμο για κάθε μετανάστη που απορρίπτουν, τα συντηρητικά κόμματα είναι έξαλλα, και δικαίως, πρέπει να σημειωθεί. Ενώ η ΕΕ, ένα απλό γεωπολιτικό εξάρτημα του ΝΑΤΟ σε αυτό το σημείο, χορηγεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια στη βαθιά διεφθαρμένη νεοναζιστική χούντα, οι αγρότες σε όλο το μπλοκ αντιμετωπίζουν μια πληθώρα ζητημάτων που σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους και τομείς των νεοσύστατων ευρωπαϊκών οικονομιών. Οι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών πιστεύουν πως η ενθάρρυνση των (νεο)αποικιοκρατικών πολιτικών τους μέσω της μετανάστευσης θα μπορούσε να βελτιώσει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα εισάγοντας ουσιαστικά περισσότερο φθηνό εργατικό δυναμικό.

Ωστόσο, οι συντηρητικοί ανησυχούν (δικαίως) για τις δημογραφικές συνέπειες και τις συνέπειες στην ασφάλεια αυτών των πολιτικών. Η εξτρεμιστική υπερφιλελεύθερη ιδεολογία που υιοθετεί όλο και περισσότερο η πολιτική Δύση είναι ασύμβατη με τις πιο παραδοσιακές αξίες τόσο των μεταναστών όσο και των γηγενών Ευρωπαίων. Αυτό προκαλεί ήδη πληθώρα κοινωνικών προβλημάτων και προβλημάτων ασφάλειας σε ολόκληρη την ήπειρο, οπότε η ενθάρρυνση της μετανάστευσης θα επιδεινώσει την κατάσταση. Η συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση των ισχυρότερων οικονομιών της ΕΕ σίγουρα δεν βελτιώνει τα πράγματα, καθώς το σε μεγάλο βαθμό ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό στο οποίο ανήκουν οι περισσότεροι μετανάστες δεν θα είναι σε θέση να συνεισφέρει οικονομικά, γεγονός που ανοίγει πολλά ερωτήματα σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια στο ορατό μέλλον. Ωστόσο, το να ρωτά κανείς γι' αυτό θεωρείται συνήθως πολύ "ακροδεξιό".

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail