Νέα - άκρως επικίνδυνη - εκδοχή του «χτυπήματος» του Ισραήλ στο Ιράν

Έχουμε μια νέα εκδοχή της επίθεσης του Ισραήλ την περασμένη Πέμπτη στο Ιράν, ευγενική χορηγία του Sy Hersh. Το κατατάσσω στην ίδια κατηγορία με την αναφορά του Pepe Escobar - δηλαδή, ο Sy αναφέρει με ακρίβεια αυτό που του λέει η πηγή ή οι πηγές του. Αυτό δε σημαίνει ότι οι πληροφορίες που αναφέρονται είναι σωστές. Σύμφωνα με τον Sy:

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι επιθέσεις «tit-for-tat» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν που απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσοχής τις τελευταίες δύο εβδομάδες έφτασαν σε ένα κρεσέντο στις 13 Απριλίου, όταν μια ιρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ απέτυχε, αφού μια αρμάδα συμμαχικών μαχητικών αεροσκαφών -που οργανώθηκε μυστικά από το Πεντάγωνο, με την υποστήριξη της Ρωσίας- κατέρριψε περισσότερα από τριακόσια οπλισμένα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που κατευθύνονταν προς στόχους στο Ισραήλ.

Η Μέση Ανατολή και ο δυτικός κόσμος περίμεναν με αγωνία την ισραηλινή απάντηση. Αυτή ήρθε λίγες ημέρες αργότερα, όταν δύο ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, που επιχειρούσαν έξω από τα σύνορα του Ιράν, εκτόξευσαν υπερηχητικούς πυραύλους εναντίον μιας υψηλής τεχνολογίας ιρανικής αμυντικής πυραυλικής εγκατάστασης που προστάτευε τη σημαντικότερη εγκατάσταση πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν, κοντά στη Νατάνζ, ογδόντα μίλια βόρεια του Ισφαχάν.

Φαίνεται πως ο Sy και ο Pepe συμφωνούν σε ένα σημείο - υπήρξε τουλάχιστον ένα ισραηλινό αεροσκάφος που πέταξε μέσα από τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας και στη συνέχεια κάτι συνέβη μόλις το αεροπλάνο (ή τα αεροπλάνα) πέρασε στο Ιράκ ή τη Συρία. Εδώ οι αναφορές αποκλίνουν. Οι πηγές του Pepe ισχυρίζονται ότι ένα ισραηλινό αεροσκάφος, ένα F-35 καταρρίφθηκε. Η πηγή του Sy επιμένει πως το Ισραήλ χρησιμοποίησε δύο αεροσκάφη που εκτόξευσαν έναν άγνωστο «υπερηχητικό» πύραυλο σε μια τοποθεσία κοντά στη Νατάνζ.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικά ακόμη στοιχεία. Ακολουθεί ένα βίντεο από το Kanal 13, έναν τηλεοπτικό σταθμό στο Αζερμπαϊτζάν. Το Kanal 13 προσφέρει ένα ρεπορτάζ παρόμοιο με αυτό του Sy:


Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι υπάρχει κάποια ανοησία, διότι η έκθεση δεν βγάζει νόημα. Εάν το Ισραήλ χρησιμοποιούσε έναν πύραυλο Rampage τότε ο μόνος τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει έναν στόχο μέσα στο Ιράν θα απαιτούσε το ισραηλινό αεροπλάνο να διεισδύσει βαθιά στον ιρανικό εναέριο χώρο. Γιατί; Επειδή ο Rampage έχει επιχειρησιακή εμβέλεια μόνο 150 έως 250 χιλιόμετρα. Η απόσταση από το Ισφαχάν του Ιράν έως τη Βαγδάτη του Ιράκ είναι σχεδόν 1000 χιλιόμετρα. Κάντε τα μαθηματικά.

Επόμενη ερώτηση. Πού είναι τα συντρίμμια του πυραύλου; Δε διαλύεται. Ο μόνος άλλος πύραυλος αέρος-εδάφους στο οπλοστάσιο του Ισραήλ είναι το Sky Spear. Παρουσιάστηκε στην αεροπορική έκθεση του Παρισιού το 2023, αλλά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την επιχειρησιακή του απόσταση. Έχουμε μηδενικές αποδείξεις πως ισραηλινά αεροσκάφη διείσδυσαν στον ιρανικό εναέριο χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι το Ισραήλ διαθέτει τώρα έναν πύραυλο αέρος-εδάφους που έχει εμβέλεια μεγαλύτερη από 1000 χιλιόμετρα. Δεν είναι πιθανό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail