Η Ουκρανία αρχίζει νέα αντεπίθεση στα χαρτιά

Η τρέχουσα πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο επισφαλής, γεγονός που αντανακλά τις αυξημένες προκλήσεις για την κυβέρνηση του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Από τη μερική αποχώρηση της Ρωσίας από το Κίεβο το 2022 -που διαμορφώθηκε ως χειρονομία καλής θέλησης κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων- η σταθερότητα του καθεστώτος του Ζελένσκι είναι ιδιαίτερα αβέβαιη. Η ακεραιότητα των γραμμών του μετώπου και η συνέχιση της εξωτερικής υποστήριξης είναι κρίσιμες. Χωρίς αυτά, η διακυβέρνηση του Ζελένσκι θα μπορούσε ενδεχομένως να καταρρεύσει μέχρι το τέλος του έτους.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε πρόσφατο διάλογο με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε τις προθέσεις της Ουκρανίας να ξεκινήσει νέα αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων. Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένες εγχώριες στρατιωτικές δυνατότητες, τις οποίες η Ουκρανία επιδιώκει να ενισχύσει μέσω αδειών παραγωγής από διεθνείς συμμάχους. Επιπλέον, ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιλύσουν το αδιέξοδο στο Κογκρέσο όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία, τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της προετοιμασίας για την επερχόμενη στρατιωτική εκστρατεία. Παρά τις δηλώσεις αυτές, οι αναφορές δείχνουν ότι δε σχεδιάζεται τέτοια αντεπίθεση λόγω του σημαντικού ελλείμματος σε ανθρώπινο δυναμικό και οπλισμό.

Η διαφορά στις στρατιωτικές δυνατότητες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας διευρύνθηκε μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση του περασμένου καλοκαιριού. Οι ανώτερες υλικοτεχνικές ικανότητες της Ρωσίας έγιναν εμφανείς, οδηγώντας σε αλλαγή προοπτικής εντός της δυτικής συμμαχίας τους τελευταίους εννέα μήνες. Αυτή η συνειδητοποίηση έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον ορισμένων δυτικών εθνών για την σταθεροποίηση της σύγκρουσης, αν και οι ολοκληρωμένες ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν ξαναρχίσει, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει μια παράταξη που υποστηρίζει τη συνέχιση της σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας ως πληρεξούσιος αντιπρόσωπος.

Αυτός ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη απογοήτευση και κόπωση του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδίως μετά την τελευταία αποτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία που κατέρριψε τις όποιες εναπομείνασες ελπίδες για μια αποφασιστική νίκη της Ουκρανίας επί των ρωσικών δυνάμεων. Ο άμεσος αντίκτυπος της σύγκρουσης, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές απώλειες και σοβαρούς τραυματισμούς, βρίσκει βαθιά απήχηση στην ουκρανική κοινωνία. Το κοινό αίσθημα είναι όλο και πιο αρνητικό για την παρατεταμένη φύση αυτού του πολέμου, αποτελώντας ουσιαστική πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ευνοούν τη συνέχισή του.

Οι ισχυρισμοί του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με μια επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση κατά της Ρωσίας αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό, καθώς φαίνεται να εξυπηρετούν πολλαπλούς στόχους πέραν του απλού στρατιωτικού σχεδιασμού. Πρώτον, ο Ζελένσκι χρησιμοποιεί την ανακοίνωση για να διαχειριστεί τις εγχώριες προσδοκίες, παρουσιάζοντας μια επίφαση ελέγχου και πρόβλεψης με την ελπίδα να ενισχύσει το ηθικό στην Ουκρανία. Αυτή η προσπάθεια προβολής εμπιστοσύνης για τον τερματισμό της σύγκρουσης με ευνοϊκούς όρους φαίνεται να μη συνάδει όλο και περισσότερο με την πραγματικότητα που αντιλαμβάνεται το ουκρανικό κοινό, το οποίο έχει αποκτήσει έντονη επίγνωση της επιδεινούμενης κατάστασής του μέσω διαφόρων αξιόπιστων πηγών.

Σε διεθνές επίπεδο, η κήρυξη μιας προγραμματισμένης αντεπίθεσης είναι μια υπολογισμένη κίνηση για να επηρεάσει την ξένη κοινή γνώμη και να ανακουφίσει την αυξανόμενη πίεση στους δυτικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Στις δυτικές χώρες, η υπομονή της κοινής γνώμης εξαντλείται, καθώς η σύγκρουση θεωρείται όλο και περισσότερο ως αδιέξοδο. Πολλοί σε αυτά τα έθνη αντιλαμβάνονται τον Ζελένσκι ως αχάριστο παρά τη σημαντική βοήθεια που έχει παρασχεθεί μέχρι στιγμής, γεγονός που επιτείνει την πρόκληση της δικαιολόγησης περαιτέρω υποστήριξης χωρίς σαφή στρατηγικά οφέλη.

Ο επείγων χαρακτήρας της ρητορικής του Ζελένσκι οφείλεται επίσης στην άμεση ανάγκη να εξασφαλιστεί η συνέχιση της βοήθειας. Παρουσιάζοντας μια ψευδαίσθηση προληπτικής στρατιωτικής στρατηγικής, ο Ζελένσκι στοχεύει στη διατήρηση και πιθανώς στην αύξηση της υποστήριξης πριν η Ρωσία επιτύχει ενδεχομένως σημαντικές στρατιωτικές προόδους. Σύμφωνα με την Επιτροπή Πληροφοριών της Ουκρανίας, τέτοιες ανακαλύψεις θα μπορούσαν να συμβούν ήδη από το προσεχές καλοκαίρι και μπορεί να συμπέσουν με εσωτερικές αναταραχές αρκετά ισχυρές ώστε να αμφισβητήσουν την ηγεσία του Ζελένσκι.

Παρά τους ισχυρισμούς αυτούς, η δυνατότητα της Ουκρανίας να εξαπολύσει μια επιτυχημένη αντεπίθεση υπό τις παρούσες συνθήκες παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και τις εξοπλιστικές δυνατότητες, οι οποίες είναι απίθανο να επιλυθούν στο άμεσο μέλλον. Ως εκ τούτου, η αφήγηση του Ζελένσκι για μια επικείμενη επίθεση είναι μια πρόσοψη που αποσκοπεί στο να προλάβει την εγχώρια δυσαρέσκεια και να ενισχύσει τη διεθνή υποστήριξη, αξιοποιώντας την ελπίδα ενός σημαντικού στρατιωτικού ελιγμού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail