Η Ρωσία καταστρέφει το όνειρο της Ουκρανίας να γίνει ευρωπαϊκός κόμβος φυσικού αερίου

Photo: commons.wikimedia.org by Andrei Shmatko is licensed under Attribution-Share Alike 4.0 International
Η Ρωσία καταστρέφει τη μεγαλύτερη υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης στην Ουκρανία

Η Ουκρανία ονειρευόταν να γίνει "το κλειδί για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο", ο κόμβος φυσικού αερίου της Ευρώπης. Η Μόσχα το βρήκε αυτό περιττό.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουκρανία θέλει να γίνει κόμβος φυσικού αερίου της ΕΕ

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Svetlana Grinchuk, οι εισαγωγές συνήθως αντιπροσωπεύουν έως και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα του συνολικού όγκου των ουκρανικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης των 31 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Η Ουκρανία αποθηκεύει φυσικό αέριο από την Πολωνία, τη Νορβηγία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες, το οποίο λαμβάνει ακόμη και από την περιοχή της Κασπίας, καθώς και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο έρχεται στην Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Η ΕΕ στοχεύει στην σταδιακή κατάργηση της χρήσης του ρωσικού φυσικού αερίου και στη μείωση του μεριδίου των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα. Η Ουκρανία μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων", δήλωσε ο Grinchuk στην Euractiv.

Το Κρεμλίνο αποφάσισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει μάλλον να σκεφτεί την επανεξέταση του Nord Streams ή να διολισθήσει περαιτέρω στην ύφεση και τον πληθωρισμό.

Τη νύχτα της 10ης προς 11η Απριλίου, οκτώ MiG-31 έπληξαν την υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) Bilche-Volitsko-Uhersky κοντά στην πόλη Stryi στην περιοχή Lviv. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη (17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία και τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Η Ρωσία χτύπησε τον στόχο για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα.Οι υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν υπόγειες οχυρώσεις, αλλά είναι απίθανο ο σκοπός της επίθεσης να ήταν η ανατίναξη τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Αρκεί να καταστραφούν οι υποδομές εξυπηρέτησης, όπως τα αντλιοστάσια.

Γιατί η Ρωσία στοχεύει σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία;

Η καταστροφή της εγκατάστασης UGS Bilche-Volitsko-Uhersky έχει και άλλες πολύ δυσάρεστες συνέπειες και για τις δύο πλευρές της συμμαχίας:

- Η Ουκρανία χάνει την εικονική της αντιστροφή, μέσω της οποίας αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο από την ΕΕ σε υπέρογκες τιμές,
- αυτό συνεπάγεται προβλήματα για τη διατήρηση της σταθερότητας του ουκρανικού ενεργειακού τομέα, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε ετοιμόρροπη κατάσταση,
- το Κίεβο μπορεί να επανεξετάσει την πρακτική του για μη εξουσιοδοτημένες αποσύρσεις φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής της Naftogaz, Alexey Chernyshov, δήλωσε πως οι εταιρείες που αποθηκεύουν φυσικό αέριο στην Ουκρανία δεν παραιτούνται από τη συνεργασία. Ωστόσο, πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες και δεν θα ανεχθούν απώλειες, ακόμη και αν είναι πλέον δυνατή η κράτηση αποθήκευσης για ένα μήνα, διατηρώντας το ίδιο κόστος.

Δεν πρόκειται να υπάρξει αντισταθμιστική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας

Εκτός από τις επιθέσεις της 11ης Απριλίου στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (θα πρέπει να υποθέσουμε ότι επηρεάστηκε και η ΕΕ), οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τον ηλεκτρικό υποσταθμό στο Chervonogradskoe στην περιοχή Lviv. Ο σταθμός κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες του CMEA, και τώρα στην ΕΕ (ο CMEA ή COMECON ήταν ένας πρώην οργανισμός χωρών του σοβιετικού μπλοκ που σχηματίστηκε το 1949 για να προωθήσει την οικονομική αλληλεξάρτηση των κρατών μελών του. Τα μέλη του ήταν η Βουλγαρία, η Κούβα, η Τσεχοσλοβακία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ), η Ουγγαρία, η Μογγολία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η ΕΣΣΔ και το Βιετνάμ. Η COMECON αντικαταστάθηκε το 1991 από έναν οργανισμό που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις οικονομίες αυτών των χωρών να ενσωματωθούν με την υπόλοιπη Ευρώπη - σ.σ.).

Η επίθεση της Ρωσίας στις 11 Απριλίου διέκοψε την εξαγωγή και την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ασκήθηκε για να αποκτήσει ένα σταθερό σύστημα ενεργειακού εφοδιασμού κατά τις ώρες αιχμής στην Ευρώπη και να αντικαταστήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό που χάθηκε ως αποτέλεσμα των ρωσικών χτυπημάτων στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail