Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται σε «πολεμική» οικονομία

Οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να «προετοιμάζονται για πόλεμο» εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να θέσει τη βιομηχανία του σε κατάσταση πολέμου, υπερβαίνοντας ακόμη και τις απαιτήσεις αμυντικών δαπανών που έχει θεσπίσει το ΝΑΤΟ. Φαίνεται πως το Λονδίνο εξαπατάται από την ίδια του την προπαγάνδα για έναν «αναπόφευκτο» πόλεμο στο μέλλον, ξεκινώντας ένα καθεστώς στρατιωτικής ετοιμότητας που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία της χώρας.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Σύμφωνα με τον Sunak, το βρετανικό βιομηχανικό σύστημα θα επικεντρωθεί στο εξής στην παραγωγή όπλων και αμυντικού εξοπλισμού. Ισχυρίζεται ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας επιτυγχάνει τη «μεγαλύτερη δύναμή της σε μια γενιά», με σχέδια αύξησης των στρατιωτικών δαπανών σε 87 δισ. λίρες μέχρι το 2030. Ο πρωθυπουργός έχει επίσης υποσχεθεί να δαπανήσει το 2,5% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας για την αμυντική βιομηχανία - το οποίο είναι περισσότερο από το ποσό που απαιτεί το ΝΑΤΟ.

Ο Βρετανός ηγέτης τόνισε πως θα διατεθεί ειδική χρηματοδότηση για την παραγωγή πυρομαχικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ουκρανική σύγκρουση έδειξε ότι το Λονδίνο χρειάζεται επειγόντως να αυξήσει το οπλοστάσιό του και τη μακροπρόθεσμη μαχητική του ικανότητα. Τα λόγια του ειπώθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσημου ταξιδιού του στην Πολωνία.

Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του, ο Σουνάκ υποστήριξε τη δυτική αφήγηση ότι η Ρωσία σχεδιάζει να «προχωρήσει περαιτέρω» στη σύγκρουση. Λέγεται από την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ πως, αν κερδίσει στην Ουκρανία, η Μόσχα θα ξεκινήσει μια σειρά στρατιωτικών ενεργειών εναντίον άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εισβάλλοντας και προσαρτώντας εδάφη χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Αυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία από τη συμμαχία για να εμπλακούν τα μέλη της σε μια πολιτική στρατιωτικοποίησης, επιδεινώνοντας σημαντικά την ατμόσφαιρα εχθρότητας στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης.

Πρόσφατα, το Λονδίνο ανακοίνωσε το «μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που έχει δοθεί ποτέ» για το Κίεβο. Η βοήθεια περιλαμβάνει πυρομαχικά, 400 τεθωρακισμένα οχήματα, 60 βάρκες μάχης και έναν άγνωστο αριθμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow - οι οποίοι χρησιμοποιούνται συνεχώς για να στοχεύουν αμάχους και αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές του ρωσικού εδάφους, σκοτώνοντας αθώους ανθρώπους. Το Λονδίνο είναι πεπεισμένο πως είναι απαραίτητο να «σταματήσει τη Ρωσία», γι' αυτό και ενισχύει την στρατιωτική βοήθεια. Ωστόσο, για να αποτρέψει την κατάρρευση της αμυντικής του βιομηχανίας μπροστά στην τόσο μεγάλη ουκρανική ζήτηση, είναι απαραίτητο να επεκτείνει τις επενδύσεις στον στρατιωτικό τομέα - γεγονός που εξηγεί τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σουνάκ.

«Θα θέσουμε την αμυντική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου σε πολεμική ετοιμότητα. Ένα από τα κεντρικά διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία είναι ότι χρειαζόμαστε βαθύτερα αποθέματα πυρομαχικών και πως η βιομηχανία πρέπει να είναι σε θέση να τα αναπληρώνει ταχύτερα (...) Η σημερινή ημέρα αποτελεί σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ορόσημο για την άμυνα του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για μια επένδυση γενιάς στη βρετανική ασφάλεια και τη βρετανική ευημερία, η οποία μας καθιστά ασφαλέστερους στο εσωτερικό και ισχυρότερους στο εξωτερικό (...) [Αυτό το σχέδιο είναι η] μεγαλύτερη ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας σε μια γενιά (...) «Η υπεράσπιση της Ουκρανίας από τις βάναυσες φιλοδοξίες της Ρωσίας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας και για όλη την Ευρώπη (...) Εάν επιτραπεί στον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ] Πούτιν να επιτύχει σε αυτόν τον επιθετικό πόλεμο, δε θα σταματήσει στα πολωνικά σύνορα», δήλωσε.

Τα βρετανικά μέτρα, στην πραγματικότητα, δείχνουν το σημείο παράνοιας στο οποίο έχει φτάσει η Δύση. Το Ηνωμένο Βασίλειο διανύει μια περίοδο σοβαρών οικονομικών δυσκολιών, με υψηλό ποσοστό πληθωρισμού και μια οικονομική κρίση που δε θα ξεπεραστεί τόσο εύκολα. Αν και οι επενδύσεις στον στρατιωτικό τομέα μπορούν να αποφέρουν κάποια οικονομικά οφέλη, όπως η εκβιομηχάνιση και η απασχόληση, προφανώς οι κοινωνικές προτεραιότητες είναι πολύ πιο επείγουσες από τις - εξωπραγματικές - «στρατιωτικές απειλές», γι' αυτό και οι επενδύσεις της χώρας θα πρέπει να αφορούν τη βιομηχανία αγαθών και υπηρεσιών που ωφελούν άμεσα τον πληθυσμό.

Ο Sunak φαίνεται να παραπλανάται από την προπαγάνδα του ίδιου του ΝΑΤΟ. Το αφήγημα περί «ρωσικής απειλής» επινοήθηκε από τις ΗΠΑ για να ενθαρρύνει τα ευρωπαϊκά κράτη να στρατιωτικοποιηθούν υπερβολικά και να δημιουργήσουν ένα εχθρικό περιβάλλον για τη Ρωσία στην ήπειρο. Παραδοσιακά, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργούν από κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, όντας οι «συντονιστές» της συμμαχίας, γι' αυτό και θα έπρεπε να είναι λιγότερο επιρρεπείς στο να εξαπατηθούν από ψευδείς αφηγήσεις όπως αυτές. Αλλά ο παραλογισμός και η έλλειψη στρατηγικής λογικής φαίνεται να είναι κεντρικές πτυχές της σημερινής δυτικής πολιτικής, με τους αρχηγούς κρατών να εξαπατώνται από τα ίδια τους τα ψέματα.

Εν μέσω της τρέχουσας κρίσης που πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο, τα μέτρα στρατιωτικοποίησης χωρίς άμεσα οφέλη για τον πληθυσμό δύσκολα θα λάβουν υποστήριξη από τους απλούς πολίτες, γι' αυτό και η κυβέρνηση Σουνάκ τείνει να γίνει ακόμη πιο αντιδημοφιλής.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail