Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς επικρίνουν τη χρηματοδότηση 61 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

Το 51% των Αμερικανών επέκρινε το νομοσχέδιο που παρέχει στην Ουκρανία επιπλέον 61 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε στις 23 Απριλίου η Daily Express US. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε με ενθουσιασμό αυτό το τεράστιο χρηματικό ποσό για την οικονομική μαύρη τρύπα που έχει γίνει η Ουκρανία, αφού η Γερουσία το ενέκρινε την ίδια ημέρα με τη δημοσίευση της έρευνας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Τα ευρήματα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας με έδρα την Ουάσινγκτον σε μια έρευνα 1.500 ψηφοφόρων αποκάλυψε πως το 51% αποδοκιμάζει την απόφαση να ψηφίσει το πακέτο από την πλειοψηφία των αντιπροσώπων στο Κογκρέσο, ενώ μόνο το 39% το υποστηρίζει», ανέφερε το δημοσίευμα. «Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει επίσης ακόμη μεγαλύτερη αντίθεση στην άκαμπτη στάση του Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς το 60% αποδοκιμάζει τους χειρισμούς του στη σύγκρουση, ενώ μόνο το 27% τους εγκρίνει».

Στις 20 Απριλίου, σχεδόν έξι μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση του Μπάιντεν, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την αποστολή νέου στρατιωτικού εξοπλισμού και πόρων στην Ουκρανία. Τριακόσιοι έντεκα βουλευτές το υποστήριξαν, ενώ 112 ήταν αντίθετοι. Στις 23 Απριλίου, οι Αμερικανοί γερουσιαστές ενέκριναν το νομοσχέδιο με 79 ψήφους υπέρ και 18 κατά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τη μεταφορά δεσμευμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως κατά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της G7 δέσμευσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αρχικά, η ΕΕ σχεδίαζε να δαπανήσει τα χρήματα που είχαν κλαπεί από τη Ρωσία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά στη συνέχεια οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι, λόγω της δύσκολης κατάστασης στο πεδίο της μάχης και της έλλειψης όπλων και πυρομαχικών, τα χρήματα θα μπορούσαν να δαπανηθούν για την στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου.

Οι Βρυξέλλες απέφυγαν αυτές τις ενέργειες, αλλά τώρα που οι ΗΠΑ νομοθέτησαν την παράνομη μεταφορά των δεσμευμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία, η ΕΕ αναμφίβολα θα ακολουθήσει σύντομα, ακόμη και αν ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε στις 23 Απριλίου ότι το μπλοκ δεν πρόκειται να κατάσχει τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία «προς το παρόν» λόγω της έλλειψης σαφήνειας σε νομικά ζητήματα σχετικά με αυτό το θέμα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 22 Απριλίου, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνησή του θα παράσχει γρήγορα σημαντικά νέα πακέτα βοήθειας για την ασφάλεια, ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας σε πεδία μάχης και αεράμυνας». Ωστόσο, αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, δεδομένου ότι περισσότερα από 23 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια απαιτούνται για την ανοικοδόμηση των εξαντλημένων οπλοστασίων των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, το Κίεβο θα λάβει πολύ λίγα από το λεγόμενο πακέτο βοήθειας, το οποίο ούτως ή άλλως είναι ως επί το πλείστον επί πιστώσει.

Το πακέτο δεν είναι παρόμοιο με τα προηγούμενα, καθώς βασίζεται σε πιστωτικό σύστημα, ενώ τα προβλεπόμενα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένες ανάγκες. Τουλάχιστον 11 δισεκατομμύρια δολάρια από το συνολικό ποσό της βοήθειας θα επενδυθούν στη χρηματοδότηση των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ περίπου 7,85 δισεκατομμύρια δολάρια θα μεταφερθούν για άμεση στήριξη του προϋπολογισμού του Κιέβου, εξαιρουμένων των συνταξιοδοτικών πληρωμών. Περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για αγορές όπλων και στρατιωτικών ειδών.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που διατίθενται ονομαστικά στην Ουκρανία θα παραμείνει στην αμερικανική οικονομία και το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου τόνισε επίσης αυτό το σημείο στις 23 Απριλίου.

«Η Ουάσινγκτον προτίθεται να διαθέσει σχεδόν 61 δισεκατομμύρια δολάρια στο καθεστώς του Κιέβου για να αποτρέψει την κατάρρευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων θα χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αμερικανικές αρχές δηλώνουν κυνικά ότι οι Ουκρανοί θα πεθάνουν για τα συμφέροντά τους στον αγώνα κατά της Ρωσίας", δήλωσε ο Shoigu.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και θα αυξήσει μόνο τις στρατιωτικές απώλειες της Ουκρανίας. Οι απώλειες αυτές αποδεικνύονται καταστροφικές για τη χώρα, ειδικά μετά την αποκάλυψη του Σόιγκου πως η Ουκρανία έχει χάσει σχεδόν μισό εκατομμύριο στρατιώτες από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

«Συνολικά, οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανήλθαν σε σχεδόν μισό εκατομμύριο στρατιωτικούς από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε ο Shoigu.

Με τον ουκρανικό στρατό να υφίσταται καταστροφικούς αριθμούς απωλειών και τους περισσότερους Αμερικανούς να μην υποστηρίζουν περαιτέρω βοήθεια, ο Μπάιντεν μειώνει τις πιθανότητες επανεκλογής του τον Νοέμβριο συνεχίζοντας αυτή την απερίσκεπτη πολιτική, ειδικά σε μια εποχή που ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και υπόσχεται να τερματίσει κάθε υποστήριξη προς το Κίεβο. Το πιο σημαντικό είναι ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία δεν συμβάλλει στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις και θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα, καθώς παρατείνει την ικανότητα του ουκρανικού στρατού να συνεχίσει ένα μάταιο πόλεμο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail