Ο γερουσιαστής Rand Paul κινείται για να σταματήσει την πώληση F-16 στην Τουρκία αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων

U.S. Senator Rand Paul (R-KY) looks on during a U.S. Senate Senate Health, Education, Labor, and Pensions Committee Hearing, September 23, 2020. Alex Edelman/Pool via REUTERS
Η κυβέρνηση ενέκρινε το πακέτο αφού η Άγκυρα απελευθέρωσε την αναστολή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο γερουσιαστής Rand Paul (R-Ky.) σχεδιάζει να επιβάλει ψηφοφορία ήδη από σήμερα για ένα ψήφισμα που θα απαγορεύει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και άλλων στρατιωτικών προμηθειών στην Τουρκία - ένα πακέτο 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε η κυβέρνηση Biden τον περασμένο μήνα.

Blaise Malley - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αντίθεση του Paul στην πώληση είναι αποτέλεσμα των ανησυχιών για το ιστορικό της Άγκυρας σχετικά με τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας, και αυτό που ο Paul λέει ότι είναι αποσταθεροποιητική και επικίνδυνη συμπεριφορά στη Μέση Ανατολή και αλλού στον κόσμο, καθώς και ένα μοτίβο δράσης ενάντια στο κράτος δικαίου και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής εισήγαγε για πρώτη φορά το ψήφισμα στις 7 Φεβρουαρίου.

"Ο πρόεδρος της Τουρκίας επαίνεσε τη Χαμάς ως "απελευθερωτική ομάδα", ο στρατός της Τουρκίας πυροβόλησε τα στρατεύματά μας στη Συρία και η αστυνομία της Τουρκίας φυλακίζει όσους τολμούν να επικρίνουν τον ηγέτη. Αυτό δεν ακούγεται σαν τις ενέργειες ενός "συμμάχου" που αξίζει αμερικανική δύναμη πυρός αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων", δήλωσε ο Πολ σε δήλωση που δόθηκε στο RS.

Όπως εξηγούσαν τρεις μελετητές από το Ινστιτούτο Cato σε ένα δημοσίευμα στα τέλη του περασμένου έτους, η Ουάσινγκτον συνέχισε να στέλνει πολύτιμη βοήθεια στην Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα σπαταλούσε κάθε μοχλό πίεσης που είχε στη σχέση αυτή.

"Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέλνουν όπλα και βοήθεια για την ασφάλεια στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, εν μέρει με την ελπίδα ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις και οι πωλήσεις όπλων θα παράσχουν στις ΗΠΑ μοχλό πίεσης έναντι της Τουρκίας", έγραψαν οι Jordan Cohen, Jonathan Ellis Allen και Nardine Mosaad. " Δυστυχώς, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία κάνει το αντίθετο από το να παρέχει μόχλευση και ταυτόχρονα βλάπτει την αμερικανική ασφάλεια, ενώ αποσταθεροποιεί μια περιοχή που η Ουάσινγκτον φαίνεται να μην μπορεί να αγνοήσει".

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την πώληση για 23 δισεκατομμύρια δολάρια 40 αεροσκαφών F-16, μαζί με τα απαραίτητα εργαλεία για τον εκσυγχρονισμό των 79 μαχητικών αεροσκαφών του σημερινού στόλου της, μετά από 20 μήνες διαπραγματεύσεων που επικεντρώθηκαν στην υποδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε τον Ιούλιο του 2023 πως θα προχωρήσει στην πώληση μετά από μηνύματα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας, το Κογκρέσο απαίτησε πιο συγκεκριμένα βήματα πριν ανάψει το πράσινο φως για την πώληση.

Τον Ιανουάριο, ο Ερντογάν υπέγραψε τα έγγραφα που επικύρωναν επίσημα την άνοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - αργότερα την ίδια ημέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι είχε εγκρίνει την πώληση.

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, το τελευταίο εμπόδιο για τη διαφαινόμενη ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, ψήφισε υπέρ της ένταξής της τη Δευτέρα.

Στο παρελθόν, άλλοι γερουσιαστές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. "Η έγκρισή μου για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αεροσκάφη F-16 εξαρτήθηκε από την τουρκική έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος: Δεν ήταν μια απόφαση στην οποία κατέληξα ελαφρά τη καρδία", δήλωσε τον Ιανουάριο ο Μπεν Κάρντιν (D-Md.), πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

"Ενώ η Τουρκία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για βελτίωση του ιστορικού της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της άδικης φυλάκισης δημοσιογράφων και ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, καλύτερη συνεργασία για την απόδοση ευθυνών στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και για τη μείωση της θερμοκρασίας στη ρητορική της σχετικά με τη Μέση Ανατολή", πρόσθεσε ο Cardin.

Το Κογκρέσο δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει με επιτυχία ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας για να εμποδίσει μια προτεινόμενη πώληση όπλων. Για να περάσει ένα τέτοιο μέτρο θα έπρεπε να περάσει και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου και να εξασφαλίσει πλειοψηφία βέτο στη Γερουσία. Οι αναφορές όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη συμφωνία τον Ιανουάριο έδειχναν ότι δεν υπήρχε επαρκής υποστήριξη στο Κογκρέσο για να μπλοκαριστεί η συμφωνία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail