Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για το σαμποτάζ ή την τρομοκρατική επίθεση του Nord Stream

Αν κάποιος περιηγηθεί στις περισσότερες πύλες των δυτικών μέσων ενημέρωσης, θα διαπιστώσει ότι η έκρηξη του Nord Stream 2022, ήταν σχεδόν εκτός ραντάρ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Σπάζοντας τη σχετική σιωπή για το θέμα, ο Ρώσος Γενικός Εισαγγελέας Ιγκόρ Κρασνόφ ισχυρίστηκε αυτή την εβδομάδα πως η έρευνα της ίδιας της Ρωσίας για το θέμα "σημειώνει πρόοδο". Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant, δήλωσε: "Ο κ. Κρασνόφ είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: "Επί του παρόντος, διεξάγεται ιατροδικαστική εξέταση εκρηκτικών υλών και άλλες ερευνητικές ενέργειες προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της ζημιάς στον αγωγό, οι ακριβείς θέσεις και η ισχύς των εκρήξεων και άλλες λεπτομέρειες... Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και όχι για ενέργεια σαμποτάζ, όπως προσπαθεί να την παρουσιάσει η Δύση".

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις

Αν κάποιος διαβάσει την παραπάνω δήλωση των Ρώσων εισαγγελέων με την ίδια διάθεση που συνήθως τον βάζουν να την διαβάσει τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η τυπική του αντίδραση θα ήταν ίσως κάτι σαν: "Ω, να κι άλλη μια προβλέψιμη ρωσική προπαγάνδα. Α, ναι, θα πουν ότι το έκαναν οι ΗΠΑ και η Δύση, μπλα μπλα μπλα".

Λοιπόν, μπορεί κανείς να θυμηθεί ότι το Δεκέμβριο του 2023, μια κοινή έρευνα των Washington Post/Der Spiegel ανέφερε πως κάποιος Ρομάν Τσερβίνσκι, διοικητής των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων, μπορεί να έπαιξε βασικό ρόλο στο συντονισμό του σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream. Η έκθεση αναφέρει ότι η μυστική επιχείρηση "σχεδιάστηκε για να κρατήσει τον Ζελένσκι έξω από το κύκλωμα", με όλους τους εμπλεκόμενους να αναφέρονται "απευθείας στον [επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας] Ζαλούζνι, ώστε ο Ζελένσκι να μην το γνωρίζει". Προσθέτει πως "Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατά καιρούς κατ' ιδίαν επιπλήξει τους Ουκρανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού για την εξαπόλυση επιθέσεων που κινδύνευαν να προκαλέσουν τη Ρωσία να κλιμακώσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Αλλά η ανησυχία της Ουάσινγκτον δεν έχει πάντα αποτρέψει το Κίεβο". Για το συγκεκριμένο θέμα, έχω γράψει ο ίδιος για τα έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσαν το 2023 και έδειχναν τα σχέδια της Ουκρανίας (και του Ζελένσκι) να εισβάλουν σε ρωσικά χωριά, να επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία κ.ο.κ., τα οποία θα κλιμάκωναν και θα διεύρυναν τη σύγκρουση πέρα από τα όρια που θεωρούνταν αποδεκτά από την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη εκδοχή που κυκλοφορεί σχετικά με τον Nord Stream. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Radoslaw Sikorski, ανάρτησε μάλιστα μια φωτογραφία της διαρροής αερίου στο λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter) λέγοντας: "Ευχαριστώ, ΗΠΑ". Όπως έγραψα, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Seymour Hersh, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές των μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είχε υποσχεθεί, στις 7 Φεβρουαρίου 2022: "Αν η Ρωσία εισβάλει... δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα βάλουμε τέλος σε αυτό". Αυτή ήταν μια σοβαρή υπόσχεση.

Μπορεί κανείς να υπενθυμίσει πως από τις 29 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2022 (12 ημέρες πριν από την έκρηξη), η ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας (ARG) Kearsarge του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ συμμετείχε σε ασκήσεις ελιγμών με συμμαχικά πλοία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, στις οποίες συμμετείχαν επίσης επιστήμονες, και δύτες. Η άσκηση Baltic Operations (BALTOPS 22) θα μπορούσε να παρέχει άφθονη ευκαιρία κάλυψης για την κρυφή τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στην περιοχή του Nord Stream, κάτι που ταιριάζει καλά στην έκθεση του πληροφοριοδότη Seymour Hersh. Συμπτωματικά ή όχι, η περιοχή ήταν στην πραγματικότητα αρκετά απασχολημένη, στρατιωτικά, εκείνο το μήνα. Από τις 9 έως τις 23 Σεπτεμβρίου (μόλις 3 ημέρες πριν από το περιστατικό), έλαβαν χώρα εκεί και οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ Northern Coasts-2022, πολύ κοντά σε δύο σημεία έκρηξης.

Ήδη από το 2021, η ρωσική εφημερίδα Vzglyad ανέφερε ότι "ο Nord Stream 2 απαιτεί στρατιωτική προστασία", εκφράζοντας ανησυχίες για μελλοντικό δυτικό σαμποτάζ που θα περιλαμβάνει συσκευές καταστροφής ναρκών που πυροδοτούνται εξ αποστάσεως, συγκεκριμένα. Άλλωστε, το 2015, ένας ναρκοκαταστροφέας του ΝΑΤΟ βρέθηκε στο Nord Stream 1. Η μεταφορά φυσικού αερίου διακόπηκε προσωρινά εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Κανείς δεν αρνείται πως οι εκρήξεις του 2022 ήταν βρώμικο παιχνίδι. Ο Μπάιντεν έχει καταγραφεί λέγοντας ότι ήταν μια "σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς", ενώ αρνείται πως οι ΗΠΑ είχαν οποιαδήποτε σχέση με αυτό.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, αρκετές υποθαλάσσιες εκρήξεις προκάλεσαν διαρροές αερίου τόσο στον Nord Stream 1 όσο και στον Nord Stream 2 (τους αγωγούς που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία). Η Ρωσία είναι προφανώς ενδιαφερόμενο μέρος στο επεισόδιο, καθώς οι περισσότεροι από τους αγωγούς ανήκουν στη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom, η οποία είναι κυρίως κρατική. Η Γερμανία καθώς και η Δανία και η Σουηδία ξεκίνησαν έρευνες (οι εκρήξεις σημειώθηκαν εντός των οικονομικών τους ζωνών, αν και σε διεθνή ύδατα). Όλες αυτές οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πράξη ήταν πράξη σκόπιμου σαμποτάζ, χωρίς όμως να εντοπιστούν οι δράστες.

Το Φεβρουάριο η Δανία ανακοίνωσε ότι κλείνει την έρευνά της (αν και η έρευνά της διαπίστωσε δολιοφθορά) και πως "δεν υπάρχει αναγκαία βάση για την άσκηση ποινικής διαδικασίας στη Δανία". Η Σουηδία (πλέον μέλος του ΝΑΤΟ) έκανε το ίδιο νωρίτερα τον ίδιο μήνα, επικαλούμενη λόγους δικαιοδοσίας και μεταβιβάζοντας την υπόθεση στο Βερολίνο.

Ο προαναφερόμενος Ρώσος εισαγγελέας Κρασνόφ έχει να πει το εξής για το θέμα: "Η απόφαση που έλαβαν αυτές οι χώρες (Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Ελβετία και Σουηδία) να απορρίψουν την προσφορά μας για συνεργασία αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πραγματική έρευνα. Ο φόβος της δημοσίευσης των ονομάτων των υπευθύνων - τα ίχνη των οποίων αναμφίβολα οδηγούν στο εξωτερικό - είναι ισχυρότερος από τα δικά τους εθνικά συμφέροντα". Αυτό κάνει τον καθένα να ξύνει το κεφάλι του, έτσι δεν είναι;

Ο Michael Reed, αρχισυντάκτης του Pipeline & Gas Journal, έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι πάνω από δύο χρόνια μετά την "επίθεση", δεν έχουν δημοσιοποιηθεί απαντήσεις. Αρχικά, "σε μεγάλο βαθμό πιστευόταν" (στη Δύση) πως η Μόσχα θα μπορούσε να κρύβεται από πίσω, για να κατηγορήσει την Ουκρανία. Αυτό δεν έχει νόημα, διότι το "τίμημα", υποστηρίζει, θα ήταν πολύ υψηλό: "αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ αφορά την καταστροφή έργων δεκαετιών, υποδομών αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυτό που ισοδυναμεί με ένα κατασκευαστικό και μηχανικό αριστούργημα".

Παρόλο που δεν υπήρξαν θύματα, θα ήταν πράγματι δύσκολο να περιγράψει κανείς ένα τέτοιο σαμποτάζ ως κάτι διαφορετικό από μια τρομοκρατική ενέργεια, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για την Ευρώπη (αλλά και τη Βρετανία) που είναι αισθητές μέχρι σήμερα. Τυχαίνει όμως να ωφελούν τα αμερικανικά συμφέροντα. Έχω γράψει για το πώς η Ουάσινγκτον είχε κάνει έντονη εκστρατεία κατά του Nord Stream 2 και της συνολικής γερμανορωσικής ενεργειακής συνεργασίας πριν από το 2022.

Ο Sayeed Ahmed, σύμβουλος μηχανικός και διευθύνων σύμβουλος της Bayside Analytix, ρώτησε πρόσφατα αν "κανείς δεν ενδιαφέρεται" για το τι συνέβη με τον Nord Stream, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη πολιτικών συζητήσεων για το θέμα. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο πολύ οι ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι μπλεγμένες στις δομές του ΝΑΤΟ, οι συνέπειες οποιασδήποτε τέτοιας έρευνας θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα ίδια τα θεμέλια της τρέχουσας διατλαντικής εταιρικής σχέσης. Δεν θα ήταν πολιτικά βολικό για τους Ευρωπαίους κορυφαίους αξιωματούχους να αναγνωρίσουν δημοσίως ότι ο Αμερικανός σύμμαχός τους θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι, όπως όλα δείχνουν, ο σαμποτέρ ή ο τρομοκράτης της Ευρώπης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail