Οι εντάσεις βάζουν φωτιά στη Μέση Ανατολή

Freepen.gr - Οι εντάσεις που δημιούργησε ο υποστηριζόμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες ισραηλινός πόλεμος κατά της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, αναφέρει το southfront.press.

Στην Υεμένη, οι Χούτι (Ansar Allah) κλιμάκωσαν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν μετά τα βίαια αμερικανικά πλήγματα που έπληξαν την πρωτεύουσα της χώρας, τη Σαναά, στις 22 Μαρτίου.

Στις 26 Μαρτίου, οι Χούτι ανακοίνωσαν πως επιτέθηκαν στα εμπορικά πλοία Maersk Saratoga, APL Detroit και Huang Pu, αφού τα αναγνώρισαν ως αμερικανικά ή βρετανικά, εκτός από το πλοίο Pretty Lady, το οποίο, όπως ισχυρίστηκαν, κατευθυνόταν προς το Ισραήλ.

Η ομάδα δήλωσε επίσης ότι επιτέθηκε σε δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς και στην νοτιότερη ισραηλινή πόλη Eilat.

Οι Χούτι επιτίθενται σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν ως απάντηση στον ισραηλινό πόλεμο και την πολιορκία της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, στο Λίβανο συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού για τον πόλεμο στη Γάζα.

Στις 24 Μαρτίου, το Ισραήλ κλιμάκωσε την κατάσταση βομβαρδίζοντας τα περίχωρα της βορειοανατολικής λιβανέζικης πόλης Μπααλμπέκ, γνωστό προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε τις αεροπορικές επιδρομές στην καρδιά της οργάνωσης, το νότιο Λίβανο, τις επόμενες ημέρες. Στις 26 Μαρτίου, τουλάχιστον επτά άτομα πρώτης γραμμής σκοτώθηκαν όταν επιτέθηκαν σε ιατρικό κέντρο στην πόλη Habbariyeh. Η Χεζμπολάχ απάντησε στις 27 Μαρτίου εκτοξεύοντας δεκάδες ρουκέτες εναντίον του βόρειου ισραηλινού οικισμού Kiryat Shemona, σκοτώνοντας έναν Ισραηλινό και προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Στη Συρία, οι εντάσεις αυξάνονται επίσης. Στις 26 Μαρτίου, μια σειρά αεροπορικών επιδρομών έπληξε το κυβερνητικά ελεγχόμενο τμήμα του ανατολικού κυβερνείου της Ντέιρ Εζόρ. Οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την πόλη Ντέιρ Εζόρ και τα περίχωρά της, καθώς και ορισμένες τοποθεσίες στη νότια ύπαιθρο.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αεροπορικές επιδρομές στοίχισαν τη ζωή σε επτά στρατιωτικούς και έναν πολίτη. Άλλοι 19 στρατιώτες και 13 πολίτες τραυματίστηκαν. Σύριοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν για τις αεροπορικές επιδρομές τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη, αφήνοντας το Ισραήλ ως τον κύριο ύποπτο.

Μετά τις φονικές αεροπορικές επιδρομές, υπήρξαν αναφορές για επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αμερικανική βάση στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Conoco στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Παρά την πρόκληση σοβαρών εντάσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη επιτύχει κανέναν από τους στόχους του συνεχιζόμενου πολέμου του στη Γάζα, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 32.000 Παλαιστίνιους και έχει αφήσει πάνω από 74.000 τραυματίες.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να βάλουν φωτιά στη Μέση Ανατολή είναι παρόμοιες με το πώς η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια. Στην πραγματικότητα, το τελευταίο κύμα κλιμάκωσης στην περιοχή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ήρθε εν μέσω προσπαθειών αποσταθεροποίησης της Ρωσίας, από τις ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών μέχρι την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail