Από την Ουκρανία στη Γάζα, οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτυγχάνουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους από την Ουκρανία μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας, δημιουργώντας περισσότερες εντάσεις και εξαπλώνοντας τους πολέμους, γράφει το southfront.press.

Στην Ουκρανία, η αποτυχία της λεγόμενης εαρινής αντεπίθεσης ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τις ΗΠΑ που παρείχαν στο καθεστώς του Κιέβου στρατιωτική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων. Οι δυνάμεις του Κιέβου όχι μόνο δεν κατάφεραν να ανακαταλάβουν κανένα έδαφος που κατείχαν οι Ρώσοι, αλλά υπέστησαν και βαριές απώλειες και τώρα χάνουν βασικές περιοχές, όπως η Αβντίεβκα και το Κουπιάνσκ, από τον ρωσικό στρατό.

Ο κορυφαίος σύμμαχος των ΗΠΑ στο Κίεβο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αντιμετωπίζει τώρα πρωτοφανείς εσωτερικές πιέσεις, καθώς πλησιάζει στην απόλυση του αρχιστράτηγου των δυνάμεών του, Βαλέρι Ζαλούζνι. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια εσωτερική σύγκρουση και να σαρώσει όλα όσα οι ΗΠΑ έχτισαν στην Ουκρανία μετά την αλλαγή καθεστώτος το 2014.

Εν τω μεταξύ, στη Μέση Ανατολή, η άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ στον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα -ο οποίος μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 26.000 Παλαιστίνιους- φέρνει ολόκληρη την περιοχή πιο κοντά σε μια ολοκληρωμένη σύγκρουση.

Περισσότερες από 165 επιθέσεις έχουν ως στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία με φόντο τον πόλεμο. Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις, δηλαδή η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, ανέλαβαν την ευθύνη για την πλειονότητα αυτών των επιθέσεων.

Δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν και οι εντάσεις έφτασαν σε νέα επίπεδα μετά τον θάνατο τριών ατόμων σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας στα τέλη Ιανουαρίου. Η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε να απαντήσει στην επίθεση. Μια ανεξέλεγκτη αντίδραση θα μπορούσε να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιράν και των συμμάχων του στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι ΗΠΑ πρόκειται ήδη να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ιράκ για το μέλλον της στρατιωτικής τους παρουσίας και φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Συρία.

Στην Ερυθρά Θάλασσα, οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν επίσης να τερματίσουν τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι συμμαχικοί με το Ιράν Χούτι (Ansar Allah) στα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ για την υποστήριξη της Γάζας.

Οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν ένα μεγάλο ναυτικό συνασπισμό και εξαπέλυσαν δεκάδες πλήγματα στην Υεμένη μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο για να αντιμετωπίσουν τους Χούτι. Ωστόσο, η ομάδα απάντησε επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της με επιθέσεις σε πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Χούτι παραλίγο να πλήξουν ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων στα τέλη Ιανουαρίου και αργότερα έπληξαν δύο εμπορικά πλοία, το ένα συνδεόμενο με τις ΗΠΑ και το άλλο με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ίδια τη Γάζα, το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να επιτύχει οποιονδήποτε από τους δηλωμένους στόχους του. Η Χαμάς εξακολουθεί να είναι βαριά οπλισμένη και επικεφαλής της Λωρίδας. Επιπλέον, κανένας από τους ισραηλινούς ομήρους δεν έχει απελευθερωθεί με τη βία. Το στοίχημα που έβαλαν οι ΗΠΑ με το Ισραήλ δεν θα αποδώσει προφανώς, και η Ουάσινγκτον προετοιμάζει ήδη ένα εναλλακτικό σχέδιο, χρηματοδοτώντας συνομιλίες για μια μακρά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα τερματίσει τον πόλεμο εκεί. Αυτό θα ήταν μια ηχηρή ήττα για το Ισραήλ και κατ' επέκταση για τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Συνολικά, η απροθυμία των ΗΠΑ να συμβιβαστούν για να βρουν μια μέση λύση με τους αντιπάλους τους έχει δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση από την Ουκρανία μέχρι τη Γάζα. Η Ουάσινγκτον κάνει κάποιες αλλαγές, ωστόσο όχι αρκετές για να αποκλιμακώσει και να τερματίσει τους τρέχοντες πολέμους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail