Η φωτιά στη Γάζα εξαπλώνεται από το Λίβανο στην Υεμένη

Freepen.gr - Η κλιμάκωση συνεχίζεται στην Υεμένη και το Λίβανο με φόντο τον υποστηριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες ισραηλινό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περισσότερους από 31.000 Παλαιστίνιους, γράφει το southfront.press.

Στην Υεμένη, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι (Ansar Allah) συνεχίζουν να επιτίθενται σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και άλλα που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ως απάντηση στον πόλεμο και την πολιορκία της Γάζας.

Στις 9 Μαρτίου, οι Χούτι επιτέθηκαν στο αμερικανικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο Propel Fortune στον Κόλπο του Άντεν με πυραύλους κατά πλοίων και εκτόξευσαν 37 μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας εναντίον πολεμικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Το Propel Fortune δεν φέρεται να επλήγη και η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανέφερε την αναχαίτιση 28 μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούτι από τις δυνάμεις της και τους συμμάχους της.

Στις 11 Μαρτίου, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν 17 πλήγματα εναντίον λιμενικών πόλεων και πόλεων υπό τον έλεγχο των Χούτι στην ανατολική Υεμένη. Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν η πόλη αλ Χοντάιντα και το λιμάνι Ρας Ίσα. Εκπρόσωπος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης δήλωσε πως από τα πλήγματα σκοτώθηκαν 11 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 14.

Παρά τις απώλειες που προκάλεσαν, τα πλήγματα δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τους Χούτι, οι οποίοι ανακοίνωσαν στις 12 Μαρτίου μια επίθεση με πυραύλους κατά πλοίων σε ένα άλλο φορτηγό πλοίο αμερικανικών συμφερόντων, το Pinocchio, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την ίδια ημέρα, η CENTCOM δήλωσε ότι ένας βαλλιστικός πύραυλος κοντινής εμβέλειας εκτοξεύθηκε από τους Χούτι από την Υεμένη εναντίον του USS Laboon, ενός αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke, στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, το σκάφος δεν επλήγη.

Περισσότερη κλιμάκωση αναφέρθηκε επίσης στον Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ εξαπολύει επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Μετά από μια σειρά θανατηφόρων ισραηλινών επιθέσεων στην καρδιά της, τον νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε στις 12 Μαρτίου περισσότερες από εκατό ρουκέτες "Κατιούσα" στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, στοχεύοντας το αρχηγείο της Διοίκησης Αεράμυνας και Πυραυλικής Άμυνας στους στρατώνες Κέιλα, τη βάση πυραύλων και πυροβολικού στο Γιοάβ και αρκετές θέσεις πυροβολικού.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε την ίδια ημέρα εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές κατά της πόλης αλ-Νάμπι Σάιθ στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο, με αποτέλεσμα τέσσερις τραυματίες και το θάνατο ενός μαχητή της Χεζμπολάχ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο αυτό το τμήμα του Λιβάνου μετά το ξέσπασμα των συνοριακών συγκρούσεων.

Η κλιμάκωση στην Υεμένη και το Λίβανο ήρθε καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να επεκτείνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, εξαπολύοντας επίθεση στη νοτιότερη περιοχή της Ράφα, όπου φέρεται να έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Αντί να πιέσουν το Ισραήλ να αποδεχθεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται τώρα να υποστηρίξουν τις ισραηλινές πολεμικές προσπάθειες διεισδύοντας στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο ενός ύποπτου σχεδίου για την παράδοση βοήθειας μέσω της θάλασσας χωρίς συντονισμό με τις τοπικές αρχές, που εκπροσωπούνται από το κίνημα Χαμάς. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κλιμάκωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail