Τόσους άνδρες έχασε πραγματικά η Ουκρανία

Όταν ρωτήθηκε για το πόσους άνδρες έχασε η Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος έσπευσε να δώσει στην Ουκρανία πλεονέκτημα 1:6, δηλαδή για κάθε σκοτωμένο Ουκρανό στρατιώτη εξουδετερώνονται 6 Ρώσοι στρατιώτες. Η αλήθεια ωστόσο δε συμφωνεί με τον Ζελένσκι.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε μια περιεκτική δήλωση που έκανε πριν από ένα μήνα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε στο ζοφερό θέμα των θυμάτων που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Διευκρίνισε τους αριθμούς γύρω από τις απώλειες του ουκρανικού στρατού, υποστηρίζοντας πως έχουν πέσει 31.000 στρατιώτες. Ο αριθμός αυτός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διογκωμένα στοιχεία που διαδίδονται από Ρώσους αξιωματούχους, τα οποία ο πρόεδρος Zelensky απέρριψε ευθέως ως κατασκευασμένα. Τόνισε το βαθύ αντίκτυπο του θανάτου κάθε στρατιώτη στο έθνος, υπογραμμίζοντας την προσωπική και εθνική τραγωδία της απώλειας.

Επεκτείνοντας περαιτέρω τον φόρο αίματος του πολέμου, ο Πρόεδρος Zelensky έριξε φως στις απώλειες αμάχων εντός των εδαφών που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις. Τόνισε τη δυσκολία να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των θανάτων αμάχων, αναγνωρίζοντας τους αμέτρητους τρόπους με τους οποίους χάθηκαν ή διαταράχθηκαν ζωές - μέσω πράξεων βίας, βασανιστηρίων και αναγκαστικών απελάσεων.

Όσον αφορά το θέμα των ρωσικών στρατιωτικών απωλειών, ο Ζελένσκι παρέθεσε στοιχεία που υποδηλώνουν ένα σημαντικά υψηλότερο απολογισμό σε σύγκριση με αυτόν της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει υποστεί την απώλεια περίπου 180.000 στρατιωτών, με δεκάδες χιλιάδες περισσότερους τραυματίες. Αυτός ο ισχυρισμός απεικονίζει μια έντονη αντίθεση στις απώλειες, υποδηλώνοντας ένα υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας και ανθεκτικότητας εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων. Κανείς δεν το πίστεψε, αυτό είναι ένα άλλο πράγμα.

Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο πως η αποκάλυψη στρατιωτικών απωλειών από την Ουκρανία αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, οδηγώντας σε εικασίες και διάφορες εκτιμήσεις που συχνά προβάλλουν υψηλότερα νούμερα. Παρά τις αποκλίσεις στους αριθμούς, οι δηλώσεις του Προέδρου Ζελένσκι προσφέρουν μια σπάνια ματιά στο καταστροφικό ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης, φέρνοντας κάποια σαφήνεια στη συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις του πολέμου.

Ο Rajmund Andrzejczak, ο πρώην αρχηγός του πολωνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, προέβη σε έναν εντυπωσιακό ισχυρισμό σχετικά με το μέγεθος των απωλειών της Ουκρανίας στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπολογιστούν "σε εκατομμύρια". Σε μια ειλικρινή συνέντευξη στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Polsat, ο Andrzejczak περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα της τρέχουσας κατάστασης της Ουκρανίας, εκτιμώντας πως το Κίεβο βρίσκεται στη χαμένη πλευρά του πολέμου και δε διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να συνεχίσει αποτελεσματικά τον αγώνα του κατά της Μόσχας.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία χαρακτήρισε το σενάριο μάχης που αντιμετωπίζει η Ουκρανία ως "πολύ δραματικό", απορρίπτοντας την πιθανότητα θαυμαστών ανατροπών σε ένα τόσο σοβαρό πλαίσιο. Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βλαντίμιρ Ζελένσκι να αντικαταστήσει τον κορυφαίο στρατηγό του, Βαλερί Ζαλούζνι, με τον Αλεξάντρ Σύρσκι. Σύμφωνα με τον Andrzejczak, αυτή η αλλαγή στην ηγεσία δεν επέφερε σημαντικές βελτιώσεις, καθώς οι θεμελιώδεις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικές προσπάθειες του Κιέβου εξακολουθούν να υφίστανται.

Ο Andrzejczak ανέλυσε τις άσχημες συνθήκες, αναφέροντας ελλείψεις τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό που έχουν επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει την άμυνά της. Τόνισε την κρίσιμη έλλειψη προσωπικού, δηλώνοντας: "Τους λείπουν πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι. Εκτιμώ ότι οι απώλειες θα πρέπει να υπολογίζονται σε εκατομμύρια, όχι σε εκατοντάδες χιλιάδες. Δεν υπάρχουν πόροι σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει κανείς να πολεμήσει".

Επιπλέον, ο Andrzejczak υπογράμμισε τις ανησυχίες σχετικά με τις μειούμενες προμήθειες αντιαεροπορικών πυραύλων της Ουκρανίας, βάσει αναφορών των μέσων ενημέρωσης, οι οποίες περιπλέκουν περαιτέρω την αμυντική στάση του Κιέβου έναντι των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

Ο Rajmund Andrzejczak προέτρεψε τη Δύση να αυξήσει την παραγωγή όπλων για μια πιθανή μεγάλη σύγκρουση με τη Ρωσία τα επόμενα 2-3 χρόνια. Παρόλα αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει ότι η Μόσχα δε σχεδιάζει να πολεμήσει το ΝΑΤΟ, με στόχο να διασκεδάσει τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου υποστήριξε πως η Ουκρανία υπέστη πάνω από 444.000 στρατιωτικές απώλειες από το Φεβρουάριο του 2022, υπογραμμίζοντας τους αγώνες της Ουκρανίας εν μέσω μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, με 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν φύγει στο εξωτερικό. Η Ουκρανία επικρίνει το επίπεδο υποστήριξης της Δύσης, ιδίως σε όπλα, εν μέσω προκλήσεων στις ΗΠΑ, όπου το προτεινόμενο πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Ουκρανία έχει κολλήσει στο Κογκρέσο λόγω των εσωτερικών πολιτικών συζητήσεων.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να προσαρμόσει την πολιτική επιστράτευσης του στρατού της, μειώνοντας ενδεχομένως την ηλικία επιστράτευσης και στοχεύοντας στην προσθήκη 500.000 στρατιωτών για καλύτερη άμυνα στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Αυτό αντανακλά την αποφασιστικότητα του Κιέβου να αντιμετωπίσει τις ρωσικές προόδους, που υπογραμμίζεται από την πρόσφατη απώλεια της Αβντέεβκα στην περιοχή του Ντονμπάς -μια θέση-κλειδί από το 2014. Η κατάσταση υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της σύγκρουσης και την επιτακτική ανάγκη για περισσότερη διεθνή υποστήριξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail