Ρουά ματ της Υεμένης στον Ινδικό Ωκεανό

Η Ansarallah έχει διαταράξει μόνη της τη δυναμική της παγκόσμιας ναυτιλιακής δύναμης. Η Υεμένη εξαπολύει επιθέσεις εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ βαθιά μέσα στον Ινδικό Ωκεανό για να αποκόψει την τελευταία πλωτή οδό προς το κράτος κατοχής.

Khalil Harb - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο λαός μας είναι έτοιμος να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες μουτζαχεντίν στην Παλαιστίνη. Εντάξει, η γεωγραφία μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για τους ανθρώπους μας να πάνε εκεί σε μεγάλους αριθμούς. Παρ' όλα αυτά, και παρ' όλα τα εμπόδια, δε θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Είμαστε απόλυτα συντονισμένοι με τους αδελφούς μας στο μέτωπο της Τζιχάντ και της αντίστασης για να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε.

- Abdul-Malik al-Houthi, 10 Οκτωβρίου 2023

Από την ανακήρυξη του Abdul-Malik al-Houthi τρεις ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης Al-Aqsa Flood της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις 7 Οκτωβρίου, το κίνημα Ansarallah της Υεμένης, υπό την ηγεσία του, έχει υποστεί μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση.

Η θαλάσσια εμβέλεια της Ανσαράλα ξεπέρασε κάθε αρχική προσδοκία, επεκτεινόμενη πλέον μέχρι τις μακρινές ακτές του Ινδικού Ωκεανού στο φιλόδοξο σχέδιό της να πολιορκήσει το Ισραήλ στοχεύοντας τα ναυτιλιακά συμφέροντα του κράτους κατοχής.

Η στρατηγική θέση της Υεμένης δε χρησιμεύει μόνο ως φάρος ελπίδας για τους Παλαιστίνιους που υπομένουν τη βάναυση στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά της ζωής, των σπιτιών και των μέσων διαβίωσής τους, αλλά έχει επίσης γίνει ένας κρίσιμος πυλώνας στον αγώνα του Άξονα της Αντίστασης κατά των ηγεμονικών μεθοδεύσεων των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο αλ-Χούτι υποσχέθηκε να διευρύνει το πεδίο των επιθέσεων εναντίον σκαφών που συνδέονται με το Ισραήλ, δηλώνοντας: "Έχουμε εκπλήξεις που οι εχθροί δεν περιμένουν καθόλου", πριν ανακοινώσει την επιτυχή δοκιμή ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δυτικές αφηγήσεις που διατυμπανίζουν τις δικές τους προσπάθειες ανάσχεσης για την περικύκλωση της Υεμένης και τη ματαίωση της ικανότητάς της να αναχαιτίζει πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ. Αν μη τι άλλο, οι ναυτικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνονται από τις ένοπλες δυνάμεις που πρόσκεινται στην Ανσαράλα αντιθέτως επεκτείνονται προς τα έξω, καλύπτοντας μια αξιοσημείωτη απόσταση άνω των 6.000 χιλιομέτρων από τις ακτές της Υεμένης έως τον Ινδικό Ωκεανό.

Αποτυχία του "Prosperity Guardian"

Το κρίσιμο είναι πως η ανυπακοή της Υεμένης έχει προσελκύσει ευρεία, λαϊκή υποστήριξη από τους άλλοτε πολεμοχαρείς υπηκόους της, όχι μόνο για την υποστήριξη της Γάζας και του ισραηλινού αποκλεισμού, αλλά και κατά των ανελέητων αμερικανικών και βρετανικών αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύονται υπό το φύλλο συκής της επιχείρησης "Prosperity Guardian" - ένα εξωδικαστικό αυτοκρατορικό σχέδιο που αποσκοπεί στην ακρωτηρίαση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ansarallah υπό το πρόσχημα της διασφάλισης των διεθνών ναυτιλιακών και εμπορικών οδών.

Ωστόσο, η κατηγορηματική δήλωση του αλ Χούτι για την απαγόρευση διέλευσης πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ, ή εκείνων που έχουν εμπορικές σχέσεις με αυτό, από τον Ινδικό Ωκεανό και το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας δείχνει ότι η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο υπέστησαν μια ηχηρή στρατηγική ήττα.

Στοχεύοντας αυτά τα δύο νέα κρίσιμα περάσματα υδάτινων οδών, η Υεμένη επιβάλλει μια νέα πραγματικότητα στις παγκόσμιες ναυτιλιακές διαδρομές. Αυτή η φάση της ναυμαχίας αποτελεί σημαντική απειλή για τους καθιερωμένους θαλάσσιους διαδρόμους του κόσμου, υποχρεώνοντας τα εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν από και προς τη Νοτιοανατολική Ασία να διανύουν μακρύτερες και πιο δαπανηρές διαδρομές γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής για να φτάσουν στη Μεσόγειο Θάλασσα.
 


Εταίρος του Ιράν, όχι πληρεξούσιος

Το μήνυμα του Αλ Χούτι είναι σαφές: "Περιμένουν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Σιωνιστές ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Υεμένης θα μας αποσπάσει την προσοχή από την υπεράσπιση της Γάζας;". Η Ansarallah ανακοίνωσε πρόσφατα την στοχοποίηση περισσότερων από 70 εμπορικών πλοίων με δεσμούς με το Ισραήλ, μαζί με στρατιωτικά πολεμικά πλοία σε όλη την Ερυθρά Θάλασσα, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό.

Επιπλέον, η στάση της Υεμένης αμφισβητεί τις δυτικές αναφορές για μυστικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Ομάν μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, που υποτίθεται πως αποσκοπούν στον περιορισμό της σύγκρουσης, εμποδίζοντας την περαιτέρω εξάπλωσή της από το "μέτωπο της Υεμένης".

Παρά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι απελευθέρωσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγωμένα ιρανικά κεφάλαια και τους άγριους εκφοβιστικούς και δελεαστικούς ελιγμούς της στο παρασκήνιο, η στρατηγική κίνηση της Σαναά προς τον Ινδικό Ωκεανό θα πρέπει να απορρίψει κάθε φήμη για μια επικείμενη "συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν".

Αντί να συναινέσει στην πίεση των ΗΠΑ, η Τεχεράνη εργάζεται για τη διατήρηση της σταθερότητας και την αποτροπή ενός ολοκληρωτικού πολέμου μέσω των "μετώπων υποστήριξης" της στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο και την Υεμένη. Η κλιμάκωση στην Υεμένη αποτελεί μεγαλύτερη περιφερειακή πρόκληση, επισκιάζοντας τις όποιες προσωρινές ανακωχές στο Ιράκ από ορισμένες φατρίες.

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να παρουσιάσει τις διπλωματικές της προσπάθειες ως επιτυχίες, ιδίως μέσω των έμμεσων διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη και των σχεδίων για την κατασκευή ενός προσωρινού προβλήτα στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, η κατάσταση στην Υεμένη παραμένει μια ταπεινωτική ενόχληση για ένα Λευκό Οίκο που οδεύει προς έναν εκλογικό κύκλο. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο ενός Λευκού Οίκου που προσπαθεί επίσης μανιωδώς να διαχειριστεί τις αρένες του Ιράκ και του Λιβάνου, οι οποίες αντιστρατεύονται εξίσου τα ηγεμονικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Όπως λέει στο The Cradle ο εκπρόσωπος του ιρακινού αντιστασιακού κινήματος Al-Nujaba, Dr Hussein al-Musawi:

Οι αρχές μας είναι σαφείς και σταθερές όσον αφορά την αμερικανική παρουσία στο ιρακινό έδαφος, η οποία είναι η πλήρης αποχώρηση χωρίς καμία ανάμειξη στις πολιτικές, οικονομικές και άλλες υποθέσεις μας, ο τερματισμός του ελέγχου της στις πτυχές της πολιτικής του Ιράκ, η απελευθέρωση της γης και του πλούτου του και η πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία.

Οικονομικές επιπτώσεις για το Ισραήλ

Οι στρατηγικοί ελιγμοί της Σαναά στο διάδρομο Ερυθρά Θάλασσα-Κόλπος του Άντεν-Ινδικός Ωκεανός δεν αποτελούν μόνο αντιπερισπασμό για τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά παρουσιάζουν επίσης απρόβλεπτες προκλήσεις. Ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν βρισκόταν στο Ισραήλ μετά την ανακοίνωση της επιχείρησης "Φύλακας της Ευημερίας", η αντίσταση της Υεμένης ήταν απασχολημένη με την προσθήκη εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή της πυραυλικής αντιπαράθεσης.

Το 12% του παγκόσμιου εμπορίου που διέρχεται από το Στενό Bab al-Mandeb έχει ήδη υποστεί πλήγμα στον πυρήνα του. Οι προκύπτουσες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων ναυτιλιακών εξόδων και ασφαλίστρων, αναμένεται να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και ενδεχομένως να παραλύσουν ισραηλινά λιμάνια όπως το Εϊλάτ και να μειώσουν την κυκλοφορία στη Χάιφα.

Ενώ η πλήρης έκταση της ζημίας στο εξωτερικό εμπόριο του Ισραήλ παραμένει ασαφής, οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για απώλειες που ξεπερνούν τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη τα προϋπάρχοντα εμπορικά στοιχεία από το 2022.

Οι αυξανόμενες ναυτικές δυνατότητες της Υεμένης

Ταυτόχρονα, τίθεται το ερώτημα: Πώς θα διαχειριστούν οι δυνάμεις του "Guardian of Prosperity", οι οποίες προηγουμένως ήταν επιφορτισμένες με την παρακολούθηση μόνο της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν για την αντιμετώπιση των πυραυλικών απειλών της Υεμένης, την τεράστια επέκταση που απαιτείται για την παρακολούθηση των χιλιάδων πλοίων που διασχίζουν από και προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας μέσω του Ινδικού Ωκεανού;

Ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποκαλύπτουν τον αριθμό των πολεμικών σκαφών που θα αναλάβουν την σχεδόν αδύνατη αποστολή τους, οι αριθμοί που κυκλοφορούν υποστηρίζουν τη συμμετοχή πολλών πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των USS Laboon, USS Carney και USS Mason - και από τη Βρετανία, το αντιτορπιλικό HM Diamond. Η Ελλάδα εκτιμάται ότι συμμετέχει με μία φρεγάτα, η Γαλλία συνεισφέρει ναυτικά σκάφη υπό αμερικανική διοίκηση και η Ιταλία ισχυρίζεται πως διαθέτει μία φρεγάτα που επιχειρεί εκτός της ζώνης της επιχείρησης. Αν και ο συνασπισμός ανακοίνωσε δημοσίως τη συμμετοχή περισσότερων από είκοσι χωρών στην αποστολή του, η πραγματική ναυτική δέσμευση των μελών του φαίνεται αμελητέα.

Επιπλέον, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσει κανείς τη θεμελιώδη αναποτελεσματικότητα που ενυπάρχει στη δυτική ναυτική επιχείρηση: οι ΗΠΑ "εκτοξεύουν αμυντικούς πυραύλους αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να σταματήσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούτι αξίας 2.000 δολαρίων". Δεν ήταν έκπληξη λοιπόν όταν εκπρόσωπος του Πενταγώνου αναγνώρισε πριν από λίγες ημέρες ότι παρά τα συνεχιζόμενα δυτικά πλήγματα στην Υεμένη, οι δυνατότητες της Ανσαράλα δεν έχουν υπονομευθεί.

Και τότε έρχεται ο Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούτι και προσθέτει τον Ινδικό Ωκεανό στο σενάριο τρόμου των ΗΠΑ με μια έκταση που ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο Ali al-Qahum του Πολιτικού Γραφείου της Ansarallah χαρακτηρίζει αυτή την επέκταση ως "σοκαριστική και απροσδόκητη έκπληξη" για τους αντιπάλους της αντίστασης. Ταυτόχρονα, ενισχύει την παγκόσμια στρατηγική σημασία της Υεμένης ως στρατιωτικής δύναμης - που μπορεί να εκτελέσει με επιτυχία μια συνολική πολιορκία του Ισραήλ.

Δεν είναι σαφές αν η ανακοίνωση της συμπερίληψης του Ινδικού Ωκεανού στις ναυτικές επιχειρήσεις της Υεμένης σχετίζεται με τις δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου. Θα καθιστούσε την Υεμένη ένα από τα ελάχιστα έθνη που διαθέτουν αυτή τη μοναδική στρατιωτική ικανότητα - Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Βόρεια Κορέα.

Ανεξάρτητα από αυτό, η ικανότητα του Abdul-Malik al-Houthi να αιφνιδιάσει τον εχθρό αναδεικνύει την ικανότητα της Υεμένης να διαταράξει την καθιερωμένη δυναμική ισχύος, ιδίως στην περιοχή της Δυτικής Ασίας. Υποστηρίζοντας απερίφραστα τη Γάζα, το μέτωπο της Υεμένης στο πλαίσιο του Άξονα Αντίστασης μειώνει περαιτέρω την επιρροή των ΗΠΑ εν μέσω των κυμάτων του Ινδικού Ωκεανού, εκτός εάν επιβληθεί μια διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail