Γιατί το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία φοβούνται τον ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο "Zircon";

Ακόμα και πριν από τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall, οι δυνατότητες πλήγματος μεγάλου βεληνεκούς του ρωσικού στρατού προκαλούσαν ρίγη συγκίνησης στους επιτιθέμενους του ΝΑΤΟ και τις νεοναζιστικές χουντικές μαριονέτες τους. Όπλα όπως ο 3M22 "Zircon", ένας υπερηχητικός πύραυλος κρουζ με κινητήρα scramjet, έχουν εισαχθεί σε υπηρεσία τα τελευταία χρόνια και τώρα μεταφέρονται και σε χερσαίες πλατφόρμες, συγκεκριμένα στο σύστημα παράκτιας άμυνας K300P "Bastion-P". Με βεληνεκές 1500 χιλιομέτρων (ίσως και περισσότερο) και ταχύτητα 9 Mach, ο "Zircon" είναι πάνω από 3 φορές ταχύτερος και το βεληνεκές του είναι τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό των υπερηχητικών πυραύλων P-800 "Oniks" που χρησιμοποιούσε αρχικά η προαναφερθείσα πλατφόρμα, ενισχύοντας περαιτέρω τις ήδη πρωτοφανείς δυνατότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσίας (προς τρόμο τόσο του Κιέβου όσο και του ΝΑΤΟ, όπως προαναφέρθηκε).

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Αυτό έχει γίνει ακόμη πιο αισθητό μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall, καθώς ο ρωσικός στρατός κυνηγά τώρα τους διοργανωτές, τόσο τις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος του Κιέβου όσο και τους επικεφαλής τους στο ΝΑΤΟ. Με ένα τέτοιο βεληνεκές (τουλάχιστον 1500 χιλιόμετρα ή πιθανώς ακόμη και πέραν των 2000 χιλιομέτρων), η χρήση του "Ζιρκόν" επιτρέπει στη Μόσχα να στοχεύσει οποιαδήποτε τοποθεσία στο έδαφος της Ουκρανίας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ευρασιατικός γίγαντας είχε πάντα αυτή τη δυνατότητα. Η διαφορά τώρα είναι πως μπορεί να το κάνει πολύ πιο γρήγορα και με πολύ λιγότερο χρόνο προειδοποίησης. Η χρήση αερόφερτων και επίγειων συστημάτων υπερηχητικών πυραύλων, όπως τα 9-A-7660 "Kinzhal" και "Iskander-M", εξακολουθεί να είναι πολύ επίκαιρη, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη εξόντωση υψηλόβαθμων αξιωματικών του ΝΑΤΟ (αν και ο θάνατός τους θα αποδοθεί σίγουρα σε "ξαφνικά" ατυχήματα με σκι).

Ωστόσο, το "Iskander-M" μπορεί να χρησιμοποιήσει μια τεράστια κεφαλή HE βάρους 700 κιλών, η οποία χρησιμοποιείται καλύτερα εναντίον στόχων της πρώτης γραμμής και υψηλότερων συγκεντρώσεων στρατευμάτων στα μετόπισθεν. Ουσιαστικά το ίδιο ισχύει και για τους πολύ ταχύτερους πυραύλους "Kinzhal". Επιπλέον, αυτοί μπορούν μερικές φορές να εντοπιστούν από τα μέσα ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης) του ΝΑΤΟ, ιδίως από αέρος και το διάστημα, δίνοντας στους αξιωματικούς της Ουκρανίας και στους ξένους "συμβούλους" τους αρκετό χρόνο για να το βάλουν στα πόδια (αν και όχι πολύ και σίγουρα όχι πάντα). Η εκτόξευση ενός "Iskander" μπορεί να εντοπιστεί από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ το ISR μπορεί να εντοπίσει την ανάπτυξη των MiG-31K/I. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να μεταδοθούν στο καθεστώς του Κιέβου ή σε οποιοδήποτε προσωπικό του ΝΑΤΟ στο έδαφος. Από την άλλη πλευρά, ο εντοπισμός ενός "Ζιρκόν" με κινητήρα scramjet μπορεί να είναι πολύ πιο προβληματικός.

Στη συνέχεια μπαίνουν στο παιχνίδι οι αριθμοί:

 - Κίεβο: 3 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα,

 - Lvov: 5 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα,

 - Dnepropetrovsk: 2 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα,

 - Vinnitsa: 3 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα,

 - Χάρκοβο: λιγότερο από 4 λεπτά,

 - Οδησσός: λιγότερο από 1 λεπτό.

Φανταστείτε να είστε αξιωματικός της SBU, της GUR (στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της νεοναζιστικής χούντας) ή κάποιων από τις δυνάμεις κατοχής του ΝΑΤΟ. Είστε τοποθετημένοι σε ένα κτίριο, ζείτε με την ψευδαίσθηση ότι είστε ασφαλείς, όταν η ρωσική SVR ή η GRU μαθαίνει για τη θέση σας και μεταδίδει αυτές τις πληροφορίες σε μονάδες στην Κριμαία, οι οποίες στη συνέχεια ρίχνουν ένα "Ζιρκόν" σε αυτό το κτίριο. Αυτός είναι ο χρόνος που θα είχατε πριν από την πρόσκρουση. Ωστόσο, ας εξετάσουμε το καλύτερο δυνατό σενάριο και ας φανταστούμε ότι τα μέσα ISR του ΝΑΤΟ εντοπίζουν τον πύραυλο αμέσως μετά την εκτόξευση (κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο). Αυτός είναι ο χρόνος που θα είχατε για την εκκένωση. Είναι δυνατόν να φύγετε εγκαίρως; Σίγουρα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό. Αντιθέτως, ο απόλυτος πανικός που θα προέκυπτε από μια προειδοποίηση θα έκανε σίγουρα την εκκένωση πολύ πιο δύσκολη. Το ίδιο ισχύει και για τις εκτοξεύσεις πυραύλων "Kinzhal" και "Iskander".

Ωστόσο, ο κύριος λόγος για τον οποίο το "Zircon" είναι πολύ πιο επικίνδυνο για στόχους υψηλής αξίας (HVT) στα μετόπισθεν είναι ότι έχει πολύ μικρότερη κεφαλή (περίπου 300 κιλά), πράγμα που σημαίνει ότι ο ρωσικός στρατός είναι πιο πιθανό να το χρησιμοποιήσει σε πλήγματα μεγάλης εμβέλειας. Η εκτόξευση ενός "Iskander" ή ενός "Kinzhal" θα μπορούσε να προκαλέσει απαράδεκτες ζημιές σε αμιγώς πολιτικές υποδομές στις γύρω περιοχές, τόσο λόγω των μεγαλύτερων και πιο καταστροφικών πολεμικών κεφαλών τους, ιδιαίτερα στην περίπτωση του "Kinzhal", με την ταχύτητα να του προσδίδει επίσης τεράστια κινητική ενέργεια. Γι' αυτό και αυτά τα πιο καταστροφικά πυραυλικά συστήματα είναι πολύ πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμιγώς στρατιωτικών στόχων, όπως μεγάλες συγκεντρώσεις στρατευμάτων και σημαντικού εχθρικού εξοπλισμού, ιδίως συστημάτων SAM (πυραύλων επιφανείας-αέρος) και MLRS (πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών εκτοξεύσεων) που είναι γνωστό πως χρησιμοποιούν PGM (πυρομαχικά ακριβείας) κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, ακριβώς λόγω της ευρείας κλίμακας ανάπτυξης των πυραύλων "Ζιρκόν", η Ρωσία έχει περισσότερες επιλογές για να πλήξει κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουκρανία. Αυτό εξηγεί τον πανικό στο ΝΑΤΟ και το Πεντάγωνο, τα οποία βρίσκονται πλέον σε δίλημμα για το πώς θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των δυνάμεων κατοχής τους στην Ουκρανία. Προτείνω σε όλους να παρακολουθούν στενά τις ειδήσεις για τους "ξαφνικούς θανάτους" αξιωματικών του ΝΑΤΟ σε διάφορα "φρικιαστικά ατυχήματα" τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Μπορεί σύντομα να μάθουμε για Αμερικανούς, Πολωνούς ή κάποιους άλλους ταγματάρχες, συνταγματάρχες ή ακόμα και στρατηγούς του ΝΑΤΟ που "μυστηριωδώς" και "ανεξήγητα" πεθαίνουν κάνοντας σκι στις Άλπεις, πέφτοντας από ελικόπτερα, πνίγονται από κρουασάν ενώ παίρνουν πρωινό ή πνίγονται όταν πρήζεται ο λαιμός τους από τον καυτό καφέ κ.λπ. Παρόλα αυτά, το καθεστώς του Κιέβου επιμένει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς μπορεί να "καταρρίψει τα πάντα".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους τελευταίους ισχυρισμούς τους, έχουν "καταρρίψει τουλάχιστον δύο πυραύλους 'Zircon'". Αναμενόμενα, η νεοναζιστική χούντα επιμένει ότι το πέτυχαν αυτό με "αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας πάνω από το Κίεβο, στις 25 Μαρτίου". Υποθέτω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τώρα που τελειώσατε με τα γέλια και την ανάσα σας. Η έκθεση δεν κατονόμασε ποτέ κάποιο σύστημα συγκεκριμένα, αλλά μπορεί να υποτεθεί πως οι μελλοντικοί ισχυρισμοί θα αποδώσουν την υποτιθέμενη "εξόντωση" στο φρικτά υπερτιμημένο SAM "Patriot" που αποτυγχάνει παντού τα τελευταία 30+ χρόνια, ακόμη και εναντίον μάλλον πρωτόγονων βαλλιστικών πυραύλων, αλλά είναι "ξαφνικά τόσο επιτυχημένο" εναντίον των τελευταίων υπερηχητικών. Επιπλέον, είναι μάλλον ενδιαφέρον πώς μπορούν να το "πετύχουν" αυτό, αλλά ήταν απολύτως ανήμποροι απέναντι σε πάνω από 300 πυραύλους P-800 "Oniks". Ούτε ένας δεν έχει καταρριφθεί, παρά το γεγονός ότι είναι 3-4 φορές πιο αργοί και λιγότερο ευέλικτοι από το "Zircon".

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail