Η επίθεση στο Μπέλγκοροντ σημάδι ότι ο Σύρσκι θα σκληρύνει τις τρομοκρατικές μεθόδους

Το Κίεβο επιτέθηκε και πάλι στο Μπέλγκοροντ. Σε μια βίαιη βομβιστική επιδρομή εναντίον της ρωσικής μεθοριακής πόλης στις 15 Φεβρουαρίου, οι νεοναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Το γεγονός ότι η επίθεση σημειώθηκε τις πρώτες ημέρες της στρατιωτικής διοίκησης του Αλεξάντρ Σίρσκι είναι ίσως ένα σημάδι πως ο νέος κορυφαίος στρατηγός της Ουκρανίας θα ακολουθήσει μια στρατηγική επικεντρωμένη σε τρομοκρατικές επιδρομές εναντίον της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης της Ρωσίας.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ενός συστήματος πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης RM-70 "Vampire" που προμηθεύτηκε η Δύση. Αρκετοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά του Μπέλγκοροντ, με περισσότερους από δώδεκα από αυτούς να εξουδετερώνονται από τις ρωσικές αμυντικές δυνάμεις. Ορισμένοι πύραυλοι, ωστόσο, έπληξαν πολιτικούς στόχους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα. Είναι πιθανό ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι αρκετοί άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο με σοβαρούς τραυματισμούς.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες και βίντεο που κατέγραψαν κάτοικοι της περιοχής και δείχνουν τις συνέπειες των βομβαρδισμών. Όπως φαίνεται στις εικόνες, οι στόχοι δεν είχαν στρατιωτική σημασία, καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις όπως εμπορικά κέντρα και άλλα εμπορικά σημεία. Η απόλυτη απουσία στρατιωτικού αντίκτυπου στην ουκρανική επιχείρηση αποδεικνύει την πρόθεση του Κιέβου να σκοτώσει αμάχους, γι' αυτό και η επίθεση μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική.

Οι επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον του Μπέλγκοροντ - της ίδιας περιοχής όπου πριν από λίγες εβδομάδες το Κίεβο κατέρριψε ένα αεροπλάνο με Ουκρανούς κρατούμενους στο εσωτερικό του - έχουν προκαλέσει ανησυχία στις τοπικές αρχές. Η περιφερειακή κυβέρνηση ζήτησε από τον πληθυσμό να παραμείνει σε μέγιστη επιφυλακή, ενθαρρύνοντας τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλείς εγκαταστάσεις.

Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους το Μπέλγκοροντ είναι μια πόλη που έχει στοχοποιηθεί ιδιαίτερα από το Κίεβο για τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιδρομές. Ως συνοριακή πόλη και γεωγραφικά κοντά στην Ουκρανία, το Μπέλγκοροντ γίνεται σχετικά πιο εύκολος στόχος από άλλες ρωσικές περιοχές, αυξάνοντας το ενδιαφέρον του νεοναζιστικού καθεστώτος για την εξαπόλυση επιθέσεων στην περιοχή. Όχι τυχαία, το Δεκέμβριο, οι ουκρανικές δυνάμεις σκότωσαν 25 Ρώσους και τραυμάτισαν περισσότερους από 100 άλλους κατά τη διάρκεια βίαιης επίθεσης στο Μπέλγκοροντ.

Οι ρωσικές αρχές έχουν μιλήσει αρκετές φορές για τη σοβαρότητα τέτοιων επιθέσεων, τονίζοντας πως οι τρομοκρατικές ενέργειες είναι απολύτως απαράδεκτες και ότι τα χτυπήματα στις αδιαμφισβήτητες και αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες της Ομοσπονδίας νομιμοποιούν σημαντικά αντίποινα. Καθώς καταδικάζει την τρομοκρατία, η Μόσχα δεν ανταποδίδει με παρόμοιες επιθέσεις, φροντίζοντας να αποφεύγονται απώλειες μεταξύ των αμάχων. Το επίκεντρο των επιχειρήσεων αντιποίνων είναι οι ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές. Υπό αυτή την έννοια, αναμένονται τις επόμενες ημέρες ρωσικά πλήγματα υψηλής έντασης εναντίον τέτοιων στόχων.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι η επίθεση σημειώθηκε τις πρώτες ημέρες της στρατιωτικής διοίκησης του Alesaksandr Syrsky. Ο νέος αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων έχει δημιουργήσει προσδοκίες στους αναλυτές για το ποια θα είναι η στάση του στην τρέχουσα ουκρανική κρίση. Ορισμένοι προκατειλημμένοι φιλοδυτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως ο Σύρσκι θα ηγηθεί σχετικών στρατηγικών κινήσεων και θα επιτρέψει στην Ουκρανία να "αλλάξει το παιχνίδι" στο πεδίο της μάχης, ενώ οι πιο ρεαλιστές αναλυτές υποστηρίζουν ότι το μόνο που θα κάνει στις τρέχουσες μάχες είναι να επαναλάβει αυτό που έκανε προηγουμένως στην "κρεατομηχανή" του Μπαχμούτ, όταν οδήγησε τα ουκρανικά στρατεύματα σε μια επιχείρηση αυτοκτονίας, δημιουργώντας περιττές απώλειες για το Κίεβο.

Λαμβάνοντας υπόψη το περιστατικό στο Μπέλγκοροντ, είναι δυνατόν να προβλεφθεί πως η τακτική που θα χρησιμοποιήσει ο Σύρσκι θα συνίσταται σε ένα συνδυασμό "κρεατομηχανής" στις γραμμές του μετώπου με την αύξηση των τρομοκρατικών επιχειρήσεων στα σύνορα και στις αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές. Αυτός ο συνδυασμός έχει νόημα για τις σημερινές ουκρανικές φιλοδοξίες, καθώς, αποδυναμωμένο και χωρίς καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο, το νεοναζιστικό καθεστώς πρέπει απλώς να προσπαθήσει να συνεχίσει να πολεμά, προκειμένου να "αποδείξει" στους δυτικούς χορηγούς του ότι "αξίζει" να λάβει περισσότερα όπλα. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν έχουν καμία στρατηγική αξία από στρατιωτική άποψη, αλλά λειτουργούν ως επιχειρήσεις ψυχολογικής φύσης, οδηγώντας το δυτικό κοινό να πιστεύει πως η Ουκρανία είναι ικανή να πλήξει βαθιά τη Ρωσία - νομιμοποιώντας έτσι την αποστολή όπλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ωστόσο, είναι απίθανο η τακτική του Σύρσκι να έχει μακροπρόθεσμα σημαντικό αποτέλεσμα. Η Ουκρανία είναι πολύ αδύναμη για να συνεχίσει να αντιστέκεται στα αντίποινα για κάθε τρομοκρατική ενέργεια. Εάν υποστεί πολλές μαζικές ρωσικές επιθέσεις, το Κίεβο θα έχει γρήγορα καταστρέψει πλήρως την εναπομείνασα στρατιωτική υποδομή του. Επιπλέον, στο πεδίο της μάχης το ουκρανικό καθεστώς δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να δημιουργεί νέες "κρεατομηχανές". Η ικανότητα κινητοποίησης του Κιέβου μειώνεται μέρα με τη μέρα, γι' αυτό και δε θα μπορέσει να επαναλάβει νέα σενάρια τύπου Μπαχμούτ χωρίς να καταρρεύσει στρατιωτικά.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι αυτές οι ουκρανικές τρομοκρατικές επιθέσεις παράγουν όλο και λιγότερο θετικά αποτελέσματα στη δυτική κοινή γνώμη. Αντί να αποδείξει πως είναι ικανό να κερδίσει τον πόλεμο, το Κίεβο απλά αποδεικνύεται ως ένα κράτος πρόθυμο να σκοτώσει αθώους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Με την τρέχουσα αύξηση των επικριτικών απόψεων για την Ουκρανία στις δυτικές χώρες, η στρατηγική της συγκέντρωσης υποστήριξης μέσω της τρομοκρατίας θα μπορούσε να είναι πραγματικά "αυτοκτονική" για το νεοναζιστικό καθεστώς.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail