Κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων: Νομοσχέδιο που θα γυρίσει μπούμερανγκ

Wonder AI
Ένα υπό εξέταση μέτρο της Γερουσίας θα γεννήσει περιφρόνηση και θα παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού για να κάνει άλλη μια στρατηγική γκάφα.

Sen. Rand Paul - Responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Γερουσία είναι έτοιμη να περάσει το νόμο για την Ανασυγκρότηση της Οικονομικής Ευημερίας και Ευκαιρίας (REPO) για τους Ουκρανούς. Η νομοθεσία αυτή θα παρέχει στον πρόεδρο την εξουσία να κατάσχει τα παγωμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία για την ανοικοδόμησή της.

Η δήμευση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας αποτελεί πράξη οικονομικού πολέμου. Η κατάσχεση και η μεταφορά αυτών των περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία μπορεί να κάνει την Ουάσινγκτον να αισθάνεται ενάρετη, αλλά δε θα φέρει την ειρήνη. Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα ενισχύσει μόνο την άποψη των σκληροπυρηνικών στη Μόσχα πως ο πόλεμος της Ρωσίας δεν είναι μόνο με την Ουκρανία, αλλά πραγματικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση. Κάθε ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα μπορούσαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης ή της βελτίωσης των σχέσεων θα καταστραφεί στη συνέχεια.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα καταστήσει την ειρήνη λιγότερο πιθανή. Οι Ουκρανοί υπερασπίστηκαν με θάρρος τη χώρα τους για σχεδόν δύο χρόνια, αλλά ακόμη και ο πρώην κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, στρατηγός Valery Zaluzhny, παραδέχεται ότι ο πόλεμος είναι πλέον αδιέξοδος. 

Τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά μόλις το Κογκρέσο παράσχει στον πρόεδρο την εξουσία να κατασχέσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, θα υπάρξει τεράστια πολιτική πίεση προς αυτόν να εφαρμόσει την πολιτική αυτή για να μην φανεί αδύναμος. Ο πρόεδρος Μπάιντεν λοιδορήθηκε πρόσφατα από τα μέσα ενημέρωσης και τα μέλη του κόμματός μου για την επιστροφή των δεσμευμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων σε αντάλλαγμα για πέντε Αμερικανούς ομήρους. Είναι απίθανο να πάρει ξανά αυτή την απόφαση.

Η δήμευση θα πείσει μόνο τη Μόσχα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διευθέτησης με διαπραγμάτευση με την Ουκρανία. Το αποτέλεσμα θα είναι μια κατεστραμμένη Ουκρανία. Περισσότεροι Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες θα πεθάνουν και περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις θα μετατραπούν σε ερείπια.

Η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα οικονομικού πολέμου που μετατράπηκε σε βίαιες εχθροπραξίες. Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν πως το αμερικανικό εμπάργκο του 1807, το οποίο είχε σκοπό να τιμωρήσει τη Γαλλία και την Αγγλία για τις επιθέσεις τους στη θάλασσα, οδήγησε στον πόλεμο του 1812. Ομοίως, η απόφαση του Ρούσβελτ να παγώσει τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ιαπωνίας και να εφαρμόσει εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου και βενζίνης οδήγησε στην απόφαση του Τόκιο να επιτεθεί στο Περλ Χάρμπορ.

Το παρελθόν μας διδάσκει την ανοησία του να αγκαλιάζουμε κάθε προτεινόμενη πράξη εκδίκησης. Οι Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν καθήκον να αναρωτηθούν αν οι ενέργειές μας θα διασφαλίσουν την αμερικανική ασφάλεια και ευημερία. Όσον αφορά το νόμο REPO, οι Ρώσοι έχουν ήδη απαντήσει σε αυτό το ερώτημα για εμάς. Η Μόσχα λέει πως θα προβεί σε αντίποινα σε είδος εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περιουσιακά στοιχεία της Δύσης ύψους 288 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η Μόσχα θα μπορούσε να κατασχέσει.

Ο Nicholas Mulder, επίκουρος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Cornell, υπογραμμίζει τον κίνδυνο του "αποσταθεροποιητικού προηγούμενου που θα δημιουργούσαν οι δυτικές χώρες με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για να τερματίσουν έναν πόλεμο στον οποίο δεν εμπλέκονται ανοιχτά". Ο καθηγητής Mulder δηλώνει ότι μια τέτοια ενέργεια "θα διεύρυνε τις καταναγκαστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να λάβουν τα κράτη για διαφορές στις οποίες δεν είναι άμεσα μέρος".

Η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας θα πείσει σίγουρα και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να εμπιστεύονται ως εγγυητή της παγκόσμιας οικονομίας. Θα επιδιώξουν να απομακρυνθούν από το δολάριο και να διατηρήσουν τα αποθεματικά τους σε άλλα νομίσματα. Αυτή η διαδικασία της απο-δολαριοποίησης θα είναι μια απόλυτη καταστροφή, καθώς θα υποβαθμίσει την οικονομική ισχύ της Αμερικής και θα διασφαλίσει πως η ευημερία που οι Αμερικανοί έχουν συνηθίσει να περιμένουν δε θα είναι πλέον εφικτή.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο αυτό θα δώσει στους Ρώσους ένα ακόμη εργαλείο για να τροφοδοτήσουν τη δυσαρέσκεια εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Αμερικανοί ηγέτες μιλούν για μια "διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες", αλλά η θεωρία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία μιας άλλης χώρας με την οποία δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο είναι νομικά αμφίβολη.

Ο καθηγητής Mulder υποστηρίζει ότι "τα οικονομικά αντίποινα είναι προνόμιο των ζημιωθέντων κρατών και όχι των τρίτων". Αντί να επιβάλλουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, οι ενέργειές μας θα καταδείξουν στους αντιπάλους μας ότι το περιφρονούμε. Αυτό το νομοσχέδιο θα χρησιμοποιηθεί από το Κρεμλίνο για να δείξει στον κόσμο πως ενώ η Ουάσιγκτον απαιτεί από τους άλλους να ακολουθούν τους κανόνες, εμείς είμαστε ευτυχείς να τους παραβιάζουμε όποτε το κρίνουμε σκόπιμο.

Σε έναν πολυπολικό κόσμο, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί πλέον να περιμένει να ενεργεί ατιμώρητα, ιδίως όταν έχει να κάνει με μια πυρηνική δύναμη. Κατανοήσαμε τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετώπιζε η χώρα μας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά τρεις δεκαετίες επαναλαμβανόμενων καταστροφών στην εξωτερική πολιτική αποδεικνύουν ότι το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον είναι σοβαρά διαλυμένο.

Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε την πορεία προς τη διόρθωση αυτής της διαλυμένης εξωτερικής πολιτικής είναι η απόρριψη αυτού του καταστροφικού νομοσχεδίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail