"Οι Ευρωπαίοι θα χάσουν την Ευρώπη" - Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ χρειάζεται ριζική αναθεώρηση, λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας

Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade Péter Szijjártó in Madrid. (Facebook)
Freepen.gr - Προκειμένου να προστατευθεί το μέλλον της Ευρώπης, απαιτείται ριζική αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής των Βρυξελλών, η οποία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να μην τιμωρεί όσους ενεργούν σύμφωνα με αυτό, δήλωσε την Τρίτη στη Μαδρίτη ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Péter Szijjártó, γράφει η magyarhirlap.hu.

"Δεδομένου ότι η τρομοκρατική απειλή στην Αφρική είναι πιο σοβαρή από ποτέ και η οικονομική ανάπτυξη δυσκολεύεται να συμβαδίσει με την αύξηση του πληθυσμού, μπορούμε να προβλέψουμε ότι η πίεση της παράνομης μετανάστευσης θα συνεχίσει να αυξάνεται στην Ευρώπη", προειδοποίησε ο Szijjártó.

"Εάν διατηρηθεί η φιλομεταναστευτική πολιτική των Βρυξελλών, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι Ευρωπαίοι να χάσουν την Ευρώπη, επειδή η μεταναστευτική πολιτική των Βρυξελλών προσελκύει ανθρώπους εδώ", πρόσθεσε.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares, ο Szijjártó δήλωσε ότι η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ουγγαρία θα σχηματίσουν το λεγόμενο τρίο της εκ περιτροπής προεδρίας εντός της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου η Μαδρίτη θα συνδράμει τη Βουδαπέστη σε ορισμένους τομείς που δεν εμπίπτουν στο πεδίο ενδιαφέροντος και εμπειρογνωμοσύνης της Ουγγαρίας κατά τη συνήθη πορεία των εργασιών.

Η σημασία αυτού, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, αυξάνεται από τις πολύ σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ήπειρος, μία από τις οποίες είναι η παράνομη μετανάστευση, σύμφωνα με το ουγγρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Magyar Hirlap.

Όπως επεσήμανε ο Szijjártó, αυτό φαίνεται από το γεγονός πως πέρυσι ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 82% σε σύγκριση με το 2022, ενώ στην περιοχή των Καναρίων Νήσων σημειώθηκε φέτος 6,5 φορές μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία δέχεται επίσης αυξανόμενες πιέσεις, με τις αρχές να αποτρέπουν 170.000 παράνομες διελεύσεις συνόρων πέρυσι.

Ο Szijjártó τόνισε ότι οι χώρες που προστατεύουν τα σύνορά τους τηρούν το διεθνές δίκαιο και δεν θα πρέπει να τιμωρούνται επειδή κάνουν το καθήκον τους.

Είπε ότι το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές πως όσοι αναγκάζονται να διαφύγουν μπορούν να παραμείνουν προσωρινά στην πρώτη ασφαλή χώρα, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εισέλθει στη δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη ασφαλή χώρα.

"Επομένως, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και όχι να τιμωρεί αυτούς που το σέβονται, ώστε να είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές πιέσεις", είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail