Το Πεκίνο καταγγέλλει το σχέδιο της ΕΕ να στοχεύσει κινεζικές επιχειρήσεις με κυρώσεις κατά της Ρωσίας

pixabay / 8268513
Freepen.gr - Το Πεκίνο απορρίπτει τις "παράνομες κυρώσεις" και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εταιρειών του, δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μετά από μια έκθεση που αναφέρει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να βάλει στη μαύρη λίστα ορισμένες εταιρείες της χώρας επειδή φέρονται να βοήθησαν τη Ρωσία να παρακάμψει τους περιορισμούς του μπλοκ.

Η ΕΕ σχεδιάζει να θέσει περιορισμούς σε τρεις κινεζικές επιχειρήσεις και μια ινδική εταιρεία στο πλαίσιο του 13ου γύρου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη σύγκρουσή της με την Ουκρανία, ανέφεραν οι Financial Times τη Δευτέρα.

Οι Βρυξέλλες πιστεύουν πως οι εν λόγω επιχειρήσεις βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τους υφιστάμενους περιορισμούς, ιδίως μέσω της προμήθειας ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για χρήση σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα. Εάν το σχέδιο εγκριθεί από τα κράτη μέλη, θα δει την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες από την ηπειρωτική Κίνα και την Ινδία - δύο από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους του μπλοκ - για πρώτη φορά.

"Είμαστε ενήμεροι για τις σχετικές αναφορές", τόνισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την Τρίτη. "Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στις παράνομες κυρώσεις ή στη "δικαιοδοσία του μακρού όπλου" κατά της Κίνας με βάση τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας".

Οι κινεζικές και ρωσικές εταιρείες "πραγματοποιούν κανονικές ανταλλαγές και συνεργασία και δεν στοχεύουν σε τρίτους, ούτε θα πρέπει να παρεμποδίζονται ή να επηρεάζονται από τρίτους", ανέφερε το υπουργείο.

Το Πεκίνο "θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων".

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η ΕΕ εξέταζε ήδη το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές επιχειρήσεις για τις σχέσεις τους με τη Ρωσία πέρυσι, αλλά απέφυγε να το πράξει αφού το Πεκίνο διαβεβαίωσε τις Βρυξέλλες πως δεν υποστηρίζει την στρατιωτική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η ινδική εφημερίδα Economic Times υποστήριξε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί μελετούσε επίσης αναφορές πως μια ινδική εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις για τις συναλλαγές της με τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail