Η απόφαση της ΕΕ να χρησιμοποιήσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αξιολογήσει την κατάλληλη στιγμή το ξεπάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για μεταγενέστερη χρήση, δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Gita Gopinath. Η δήλωσή της έγινε στις 12 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μια απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την εικόνα της Δύσης ως ασφαλούς προορισμού για μη δυτικά περιουσιακά στοιχεία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Οι αποφάσεις σχετικά με το τι θα γίνει με τα περιουσιακά στοιχεία εναπόκεινται αποκλειστικά στις χώρες που τα κατέχουν", δήλωσε η ίδια όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη δυνατότητα να ληφθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να αφιερωθούν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ενώ η Gopinath σημείωσε πως το ΔΝΤ δε θα συμμετέχει στις συζητήσεις και τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι χώρες σχετικά με τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, είπε επίσης ότι "θα αξιολογηθεί ο αντίκτυπος των όποιων αποφάσεων ληφθούν στις χώρες μέλη" και "στην παγκόσμια οικονομία".

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια τόνισε ότι είναι σημαντικό "να βεβαιωθείτε πως ό,τι κάνετε έχει επαρκή νομική υποστήριξη για αυτό, ώστε να μην καταλήξετε με κινδύνους στη συνέχεια".

Παρά την προειδοποίηση της Gopintha για τους κινδύνους, η G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν εδώ και μήνες ένα σχέδιο για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί σε δυτικές τράπεζες και την αποστολή τους για χρήση από το Κίεβο, με τις τελευταίες πληροφορίες να λένε πως η Ουκρανία θα χρηματοδοτηθεί με ομόλογα zero-coupon που θα εκδοθούν από δυτικές χώρες, τα οποία θα είναι εγγυημένα από περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που έχουν δεσμευτεί σε δυτικές χώρες. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, που σχεδιάστηκε από το Βέλγιο, το οποίο δέσμευσε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 191 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Δύση θα αρχίσει να χρηματοδοτεί το Κίεβο από τώρα και θα μεταθέσει το θέμα της κατάσχεσης των κεφαλαίων για αργότερα.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε στις 12 Φεβρουαρίου την απόφαση για τη διατήρηση των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για χρήση από την Ουκρανία.

"Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μια απόφαση και έναν κανονισμό που διευκρινίζουν τις υποχρεώσεις των κεντρικών αποθετηρίων τίτλων ("CSD") που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία και αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ("CBR") τα οποία έχουν δεσμευτεί ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ότι "τα CSD που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία της CBR αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ πρέπει να λογιστικοποιούν ξεχωριστά τα έκτακτα ταμειακά υπόλοιπα που συσσωρεύονται λόγω των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ και πρέπει επίσης να διατηρούν ξεχωριστά τα αντίστοιχα έσοδα".

Η απόφαση αυτή, διευκρινίζεται στο κείμενο, "ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά με τον ενδεχόμενο καθορισμό χρηματοδοτικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα συγκεντρωθεί από αυτά τα καθαρά κέρδη για την στήριξη της Ουκρανίας και την ανάκαμψη και την ανοικοδόμησή της σε μεταγενέστερο στάδιο". 

Περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ή σχεδόν το ήμισυ των νομισματικών αποθεμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν στις χώρες της ΕΕ και της G7 μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Το Κρεμλίνο έχει επισημάνει περισσότερες από μία φορές ότι αυτή η κατάσχεση θα παραβίαζε όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την αποκάλεσε "οικονομική ληστεία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν την ανάγκη να βρεθεί ένας νομικά άτρωτος μηχανισμός για την κατάσχεση των ρωσικών κεφαλαίων, φοβούμενες πως μια απλή κατάσχεση θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη άλλων χωρών στη Δύση ως ασφαλές μέρος για την αποθήκευση περιουσιακών στοιχείων χωρίς η G7 να θεωρείται παγκόσμιος παρίας. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η Δύση να αποκτήσει μια τέτοια εικόνα στις μη δυτικές χώρες είναι να μη χρησιμοποιήσει αρχικά τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Χωρίς να ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η απόφαση της ΕΕ στην εικόνα της στο εξωτερικό, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε την ανακοίνωση στο Χ (πρώην Twitter), λέγοντας: "Ενθαρρύνουμε περαιτέρω βήματα για να καταστεί δυνατή η πρακτική χρήση τους προς όφελος της Ουκρανίας. Τα βήματα αυτά πρέπει να είναι φιλόδοξα και άμεσα".

Ο Kuleba επιθυμεί απεγνωσμένα να ληφθούν αυτά τα "φιλόδοξα και άμεσα" μέτρα, διότι για να μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία σε καταπιστευματοδόχους, οι επιμέρους χώρες στις οποίες βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να χρειαστεί να περάσουν νομοθεσία για να το επιτρέψουν, και όπως σημειώνει το Axios, "πολλές χώρες στην Ευρώπη πρέπει ακόμη να πειστούν".

Οι χώρες της G7 πιθανότατα θα θελήσουν να σημειώσουν πρόοδο σε ορισμένες λεπτομέρειες ενός πλαισίου στην επόμενη συνάντησή τους, δήλωσε στο Axios πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Με την G7 να αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μένει να δούμε από πού θα μπορούσε να προέλθει η σημαντική εγχώρια αντίθεση στη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρήση της Ουκρανίας. Είναι απίθανο πως η αμαύρωση της εικόνας της στις μη δυτικές χώρες θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τη Δύση από αυτή τη δράση.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας  αποδολαριοποίησης ήταν ένα προφανές αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ωστόσο αυτό δεν εκτιμήθηκε ούτε λήφθηκε υπόψη από τους δυτικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, πράγμα που σημαίνει ότι η Δύση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αφελής ή να αγνοεί το γεγονός ότι οι μη δυτικές χώρες θα αρχίσουν να αποσύρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία εάν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιηθούν παράνομα προς όφελος της Ουκρανίας. Αυτό θα έχει σίγουρα μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, καθώς δεκάδες δισεκατομμύρια, αν όχι εκατοντάδες δισεκατομμύρια, θα απομακρυνθούν από τη Δύση και θα κατευθυνθούν σε ασφαλέστερους προορισμούς.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail