Η Φινλανδία ανοίγει το μέτωπο περιορισμού του ΝΑΤΟ στην Αρκτική κατά της Ρωσίας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τετάρτη στο RIA Novosti ότι η Φινλανδία αποφεύγει τον διάλογο με τη Ρωσία για τα συνοριακά τους ζητήματα, τα οποία αφορούν τους ισχυρισμούς του Ελσίνκι πως η Μόσχα διεξάγει "υβριδικό πόλεμο" εναντίον του. Οι ισχυρισμοί αυτοί απορρέουν από το γεγονός ότι 900 παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στη χώρα τους από τη Ρωσία το Νοέμβριο αντί του συνηθισμένου ενός την ημέρα ή και λιγότερο. Η Φινλανδία έκλεισε τότε τα σύνορά της με τη Ρωσία και συμφώνησε να δώσει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε 15 βάσεις ένα μήνα αργότερα.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Αντικειμενικά μιλώντας, η τότε "κρίση" των παράνομων μεταναστών της Φινλανδίας ωχριούσε μπροστά στη συνεχιζόμενη κρίση των ΗΠΑ, όπου τον περασμένο Δεκέμβριο κατέκλυσαν τη χώρα 300.000 άτομα, αριθμός ρεκόρ. Η υπερβολική αντίδραση αυτού του σκανδιναβικού έθνους σε 300 φορές λιγότερο από αυτόν τον αριθμό υποδήλωνε απώτερα κίνητρα πίσω από τις κινήσεις του και ενίσχυε τις υποψίες ότι υπεύθυνοι μπορεί να ήταν διακινητές ανθρώπων που συνδέονται με τη Δύση αλλά έχουν έδρα τη Ρωσία. Ο σκοπός πίσω από αυτή την πρόκληση ήταν να κατασκευαστεί η αφορμή για όλα όσα ακολούθησαν.

Στα τέλη Νοεμβρίου είχε εκτιμηθεί ότι "η Φινλανδία είναι αποφασισμένη να τοποθετηθεί ως κράτος πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας", με τα γεγονότα που ακολούθησαν να επιβεβαιώνουν την αλήθεια αυτής της ανάλυσης. Ακριβώς πριν από το νέο έτος, έγινε προφανές ότι "το CNN λέει ψέματα σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για το άνοιγμα του αρκτικού μετώπου του νέου ψυχρού πολέμου", χειραγωγώντας τις αντιλήψεις για τις εντάσεις μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας για να δικαιολογήσει την τελευταία συμφωνία για την αμερικανική βάση. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, η Ρωσία ανέκτησε τον έλεγχο της εσωτερικής δυναμικής και άρχισε να απελαύνει ορισμένους μετανάστες.

Η κατάσταση στα σύνορα έχει έκτοτε βελτιωθεί, ωστόσο η Φινλανδία εξακολουθεί να αποφεύγει το διάλογο με τη Ρωσία, γεγονός που απαξιώνει τους αρχικούς της ισχυρισμούς πως το κλείσιμο των διελεύσεών τους και η μερική περίφραξη των συνόρων με "προσωρινές κατασκευές" ήταν απλώς μια ad hoc λύση σε μια δήθεν απροσδόκητη "κρίση". Για το λόγο αυτό ο Ρώσος πρέσβης στη Φινλανδία Pavel Kuznetsov δήλωσε στο Sputnik την ίδια ημέρα με τη δήλωση της Zakharova ότι η Μόσχα θεωρεί ότι η αποφυγή του διαλόγου "αποσκοπεί στην πλήρη διακοπή των σχέσεων".

Το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο αναδύθηκαν τα τελευταία τους προβλήματα αφορά τις συνεχιζόμενες ασκήσεις του ΝΑΤΟ "Steadfast Defender 2024" σε όλη την Ευρώπη μέχρι τον Ιούνιο, οι οποίες συνέπεσαν με την ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των Βαλτικών χωρών στα τέλη Ιανουαρίου των σχεδίων τους για την οικοδόμηση της λεγόμενης "Αμυντικής Γραμμής της Βαλτικής". Η ανάλυση που προηγήθηκε με υπερσύνδεσμο προέβλεπε ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να ενταχθεί άτυπα σε αυτή την πρωτοβουλία μετατρέποντας τις "προσωρινές δομές" κατά μήκος των συνόρων τους σε μόνιμες και να ενταχθεί στην "στρατιωτική Σένγκεν".

Η πρώτη από αυτές τις κινήσεις ισοδυναμεί με τη δημιουργία ενός νέου "Σιδηρού Παραπετάσματος" στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο, ενώ η δεύτερη διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού σε όλο το μπλοκ. Η τρομολαγνεία για πόλεμο με τη Ρωσία, όπως μόλις έκανε η Πολωνία, ή η υπερπροβολή μιας ψεύτικης συνοριακής κρίσης, όπως κάνει η Φινλανδία, χρησιμεύουν για να δικαιολογήσουν αυτές τις αλληλένδετες εξελίξεις, οι οποίες συνολικά δημιουργούν ένα ενιαίο μέτωπο ΝΑΤΟ-Ρωσίας που θυμίζει απειλητικά το ναζιστικό-σοβιετικό στις παραμονές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Η διάσταση της Αρκτικής είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί προσοχή, δεδομένου πως πρόκειται για ένα σχετικά νέο πεδίο ανταγωνισμού, καθώς η Φινλανδία εγκατέλειψε πρόσφατα την πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας που ακολουθούσε επί δεκαετίες. Το άνοιγμά της έρχεται επίσης καθώς η Ουκρανική Σύγκρουση αρχίζει επιτέλους να εκτονώνεται, επιτρέποντας έτσι στο ΝΑΤΟ να συνεχίσει να πυροδοτεί εντάσεις με τη Ρωσία και να αποσπά την προσοχή από την αποτυχία του να επιφέρει μια στρατηγική ήττα σε αυτή τη Μεγάλη Δύναμη μέσω της γειτονικής πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας.

Βάζοντας τα όλα μαζί, η Φινλανδία έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία με το ψευδές πρόσχημα της αντίδρασης σε μια ύποπτα χρονικά "κρίση" παράνομων μεταναστών που αντικειμενικά ωχριά μπροστά στη δική των ΗΠΑ, μετά την οποία επέτρεψε γρήγορα στο νέο στρατιωτικό της προστάτη να έχει πρόσβαση σε 15 βάσεις στο έδαφός της. Ακολούθησε η ανακοίνωση της "γραμμής άμυνας της Βαλτικής" και η μερική πρόοδος που σημειώνεται στην εφαρμογή της "στρατιωτικής Σένγκεν", και στα δύο σχέδια της οποίας αναμένεται να συμμετάσχει η Φινλανδία.

Με την πραγματοποίησή τους, ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι επίσημο ή ανεπίσημο, η Φινλανδία θα έχει εκπληρώσει την πρόβλεψη των τελών Νοεμβρίου σχετικά με το πώς ήταν έτοιμη να τοποθετηθεί ως κράτος πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, και όλα αυτά με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου "Σιδηρού Παραπετάσματος" από την Αρκτική προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω της Βαλτικής. Καθώς η Ουκρανική Σύγκρουση θα εκτονώνεται, οι εντάσεις του Νέου Ψυχρού Πολέμου στην Αρκτική θα θερμανθούν, γεγονός που θα διατηρήσει την εικόνα της ΕΕ για τη Ρωσία ως εχθρό και έτσι θα εδραιώσει την επαναφορά της ηγεμονίας των ΗΠΑ εκεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail