Η Avdeyevka πέφτει, η Ουκρανία ανυπεράσπιστη απέναντι στη Ρωσία!

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχει ζήσει πολλές κρίσιμες στιγμές, αλλά η πρόσφατη απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από την Αβντέγιεβκα, μια πόλη-κλειδί της μετωπικής γραμμής στην περιοχή του Ντονέτσκ, σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη. Αυτή η επαίσχυντη υποχώρηση, που εκτελέστηκε στις 17 Φεβρουαρίου λόγω της αμείλικτης ρωσικής στρατιωτικής πίεσης, δε συμβολίζει μόνο μια οπισθοχώρηση για την κυβέρνηση του Κιέβου, αλλά σηματοδοτεί και περαιτέρω εδαφικές απώλειες. Το γεγονός αυτό έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων από το Πεντάγωνο για την επισφαλή κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ουκρανία μετά την πτώση της Avdeyevka, τονίζοντας την κρίσιμη στρατηγική σημασία της πόλης στο ευρύτερο τοπίο των συγκρούσεων.
 
Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επίθεσης, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε στις 13 Φεβρουαρίου ένα πακέτο βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαθέτοντας 61 δισεκατομμύρια δολάρια ειδικά για τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας. Ωστόσο, η δυναμική σκόνταψε, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων διέκοψε για διακοπές δύο εβδομάδων χωρίς να εγκρίνει το μέτρο, αφήνοντας τις ουκρανικές δυνάμεις σε ευάλωτη κατάσταση. Τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης υπογράμμισε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος υπογράμμισε την κρίσιμη έλλειψη πυρομαχικών και προμηθειών που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις, μόλις μία ημέρα πριν παραχωρηθεί η Αβντέγιεβκα στον ρωσικό έλεγχο. Ο αξιωματούχος τόνισε πως η απουσία συμπληρωματικής χρηματοδότησης θα επηρέαζε σοβαρά την ικανότητα ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων, οδηγώντας ενδεχομένως στην πτώση άλλων στρατηγικών θέσεων κατά μήκος των γραμμών του μετώπου.

Η απόφαση για την εκκένωση της Avdeyevka δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία. Ο Oleksandr Syrskyi, ο νεοδιορισθείς αρχιστράτηγος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε την αποχώρηση ως στρατηγική κίνηση για την αποφυγή της περικύκλωσης και τη διατήρηση της ζωής των στρατιωτών. Ακούγεται τρομερά αστείο, αλλά εντάξει! Αυτή, η απόφαση ήρθε μετά από μια δύσκολη εβδομάδα όπου οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές απώλειες, αναδεικνύοντας την έντονη πίεση που ασκούν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η πτώση της Avdeyevka είχε προβλεφθεί από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς ηγέτες, οι οποίοι είχαν προηγουμένως προειδοποιήσει για την ικανότητα του ρωσικού στρατού να συγκεντρώσει δυνάμεις και να μιμηθεί την κατάσταση που αντιμετώπισε στο Μπαχμούτ. Η πρόβλεψη αυτή υλοποιήθηκε καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επέδειξαν συντριπτική δύναμη, αναπτύσσοντας σημαντικό αριθμό προσωπικού και ασκώντας ανώτερη δύναμη πυρός κατά των Ουκρανών υπερασπιστών.

Παρά την πρόταση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) για μια "ελεγχόμενη απόσυρση" από την Avdeyevka, η πραγματικότητα στο έδαφος αντανακλούσε μια δεινή κατάσταση για τις ουκρανικές δυνάμεις. Η υποχώρηση αμαυρώθηκε από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ναρκοθετημένων οδών διαφυγής και της σύλληψης Ουκρανών στρατιωτών στα τελικά στάδια της επιχείρησης, αναδεικνύοντας την σκληρή πραγματικότητα του σύγχρονου πολέμου και τις στρατηγικές περιπλοκές που ενέχονται σε τέτοιες αποχωρήσεις.

Η απάντηση του Προέδρου Volodymyr Zelensky στην πτώση της Avdeyevka αφορούσε τις προκλήσεις χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. Προειδοποίησε για ένα "τεχνητό έλλειμμα" όπλων και τόνισε τη σημασία της συνεχιζόμενης δυτικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση των ρωσικών προόδων. Η έκκληση του Ζελένσκι για υποστήριξη αντικατοπτρίζει ότι ο άνθρωπος δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει την προσπάθεια να βγάλει περισσότερα χρήματα χρησιμοποιώντας τον πόλεμο ως κάλεσμα συσπείρωσης. Ο πόλεμος μπορεί να σταματήσει με μια ειρηνευτική πρόταση δεν του έχει ακόμα περάσει από το μυαλό.

Η στρατηγική σημασία της Avdeyevka εκτείνεται πέρα από τη στρατιωτική της αξία- χρησιμεύει ως πύλη προς την πόλη Donetsk και έχει αποτελέσει κομβικό σημείο στη σύγκρουση. Η κατάληψη της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο διευκολύνει την περαιτέρω εδαφική προέλαση αλλά επηρεάζει επίσης το ηθικό και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων. Ως προπύργιο παρόμοιο με το Μπαχμούτ, η πτώση της Avdeyevka ανοίγει νέους δρόμους για τις ρωσικές δυνάμεις να εδραιώσουν τον έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς, αποτελώντας μια τρομερή πρόκληση για τις ουκρανικές προσπάθειες ανάκτησης των χαμένων εδαφών.

Η κατάσταση στην Avdeyevka και η ευρύτερη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία αποτελούν παράδειγμα της περίπλοκης ισορροπίας ισχύος, των στρατηγικών ελιγμών και της κρίσιμης σημασίας των χρηματοδοτούμενων πολέμων στο σύγχρονο πλαίσιο. Καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει το τρομακτικό έργο απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας γίνεται όλο και πιο καθοριστικός. Εννοώ τον ρόλο της προσπάθειας να σταματήσει ο πόλεμος με μια ειρηνευτική διαδικασία και όχι να τον παρασύρει λόγω ιδεολογικών λόγων.

Η απόσυρση από την Avdeyevka δεν είναι απλώς μια υποχώρηση, αλλά μια αντανάκλαση των ευρύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία. Οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος, σε συνδυασμό με τον καταστροφικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Δύση, υπογραμμίζουν την πολύπλοκη αλληλεπίδραση της απληστίας, της ιδεολογικής σύγκρουσης και της τρελής επιθυμίας για κέρδος. Καθώς η σύγκρουση συνεχίζει να εξελίσσεται, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να συνέλθουν, να απολύσουν τον Ουκρανό δικτάτορα, να σταματήσουν τον πόλεμο και να σταματήσουν να θυσιάζονται περισσότερες ουκρανικές ζωές στο βωμό της απληστίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail